VO2max

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też nie wiem. Proponuję wizytę u kardiologa i może EKG wysiłkowe?

R.
PKO
Awatar użytkownika
MarcinN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, chyba to zrobię, choć podejrzewam po prostu, że przy mocnym treningu mój organizm jest wrażliwy na bodźce typu pogoda i czasem wariuje. No, ale dzięki, może jakoś to przeżyję. Trzeba się trzymać.
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

VO2max to po prostu ilość mililitrów tlenu którą Twój organizm może przetransportować w ciągu 1 minuty do 1 kilograma Twojego ciała. Czyli:  ml / 1 min. / 1 kg
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam nietypowe pytanie do p.Ryszarda:
Jakie VO2max mają najlepsi biegacze na świecie (lub chodziarze!) i ,,jak to porónywanie wychodzi przy populacji piłkarzy (np. Z Wisły)?
Czy to biegacze są bardziej wytrenowani pod kątem trasportu tlenu do komórek mięśniowych czy piłkarze?
Czy ma tu wpływ struktura włókien mięśniowych (proporcje ST -Slow Twich -wolnokurczliwe do FT Fast Twich -szybkokurczliwych)?  
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Różni autorzy podaja różne wartości. Ale jedno jest pewne - najwyższe pochłanianie tlenu mają zawodnicy dyscyplin wytrzymałościowych.
Najwyższe wartości stwierdzono u biegaczy narciarskich, następnie u  kolarzy, maratończyków i triathlonistów.
Przyjęło się, że pochłanianie powyżej 80 ml/kg to parametry wybitne, powyżej 70 ml/kg bardzo dobre, powyżej 60 ml/kg dobre. U kobiet wartości powyżej 70 ml/kg traktowane są jako wybitne.
Czołówka światowa narciarzy biegowych to pochłanianie od 85 - 90 ml/kg, maratończycy od 83 - 88 ml/kg.
Robert Korzeniowski zawsze miał powyżej 80 ml/kg. Najwięcej w 99 r - 84 ml/kg.
U zawodników piłki nożnej maksymalne pochłanianie tlenu zawiera się w przedziale od 55 do 65 ml/kg.

Pochłanianie tlenu maleje wraz z wiekiem.
Gdy byłem na studiach ktoś robił na nas badania i doktorat. Dotarłem po latach do tego doktoratu. Miałem wtedy 72 ml/kg. Po 20 latach i dobrym okresie przygotowawczym miałem 63 ml/kg (oczywiście w teście bezpośrednim w tym samym zakładzie fizjologii). Rok temu już tylko 55 ml/kg. Teraz, ponieważ mało trenuję pewnie z 50 ml/kg.

Rodzaj włókien  mięśniowych nie ma bezpośredniego wpływu na wielkość pochłaniania tlenu ale może ma wpływ pośredni? Nie wiem ale się dowiem.

R.
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję pane Ryszardzie za tak wyczerpującą odpowiedź! Czyli ..nie jest tak źle ze mna  ..w teście wyszło mi 76 i ..hmm chyba sie moge z tego cieszyć.
Pytałem o rodzaj włókiem ST i FT bo przeważnie sportowcy wymienionych przez pana dyscyplin mają chyba większy odsestek włókiem ST, hm ale czy to reguła żelazna i o jaki procent jest to więcej niż norma to ..inna sprawa

Pozdrawiam gorąco
Jan Stasiczek

PS. Pewnie pan mnie poznaje gdyż kiedyś pytałem pana jakiś czas temu o ..zestwy przenośne do szybkiego oznaczania poziomu kwasu mlekowego we krwi bezpośrednio po wysiłku (treningu)
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
LOQUAX
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy znane są wam przypadki osiągania tętna w czasie treningu wytrzymałościowego na poziomie 240 - 256 sk/min? Takie tętno jest osiągane po 5-7 cyklach maksymalnego wysiłku twającego 3 minuty cykl/ 50 sekund odpoczynku. Wiek zawodników 16-20 lat. Czy to jest ok- dot. treningu w sportach walki.
LOQ
Awatar użytkownika
janex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak można zmierzyc poziom Vo2max? Za pomocą jakiego testu?
I drugie pytanie: czy w takiej dyscyplinie jak piłka siatkowa ma znaczenie Vo2max?

Dziekuje z gory za odp.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio miałem mierzone VO2max w WOMS. Samemu pewnie też można to zrobić . Odpowiedź uzyskać można od specjalistów ;>
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=731

moze to bedzie troche pomocne
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

W przypadku biegacza najlepsze jest szacowanie VO2max na podstawie wyniku biegowego. Najlepiej na dystansach 1,5-5km, ale również z dłuższych można to zrobić, nawet nasz kalkulator ma taka możliwość. W innym wypadku konieczne jest skorzystanie z laboratorium.

Zupełnie inną sprawą jest, że większość biegaczy, szczególnie amatorów nie trenuje na tyle dobrze, żeby wykorzystać możliwości swojego VO2max.

Zresztą mamy w serwisie tekst na ten temat: http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=731
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

janex pisze:Jak można zmierzyc poziom Vo2max? Za pomocą jakiego testu?
I drugie pytanie: czy w takiej dyscyplinie jak piłka siatkowa ma znaczenie Vo2max?

Dziekuje z gory za odp.
Wg mnie w każdej dyscyplinie i konkurencji VO2 max ma znaczenie - nie zapominajmy o regeneracji i mozliwosciach stąd płynących. Mecze siatkarskie odbywaja sie co tydzień a liga chyba trwa z półroku kto ma zawodników o lepszych parametrach VO2 max i lepszej technice i taktyce ten wygrywa.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebej pisze:
janex pisze:Jak można zmierzyc poziom Vo2max? Za pomocą jakiego testu?

Dziekuje z gory za odp.
Wg mnie w każdej dyscyplinie i konkurencji VO2 max ma znaczenie - nie zapominajmy o regeneracji i mozliwosciach stąd płynących. Mecze siatkarskie odbywaja sie co tydzień a liga chyba trwa z półroku kto ma zawodników o lepszych parametrach VO2 max i lepszej technice i taktyce ten wygrywa.
Nie no bebej to tak jakbys napisal, ze im lepszy wyskok, predkosc reakcji siłe, mase, wzrost ma maratonczyk tym bedzie lepszy. Nie zgadzam sie z toba, ze im lepszy vo2max ma siatkarz tym bedzie lepszy. Vo2max ma sie nijak do siatkowki, albo w malutkim procencie
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz prawo sie nie zgadzac, ale co z tego? Kłania sie czytanie ze zrozumieniem - Wyłoze jak krowie na rowie - mamy dwóch sprinterów- oprócz siły czasu reakcji i czestotliwosci kroków - VO2 max tez ma znaczenie na wynik - co prawda posrednio, ale ilosc i jakosc treningów decyduje bezpośrednio - dlatego napisałem o regenetracji mógłbym tez coś dorzucic o wytrzymałosci szybkosciowej itp ale nie chce już gmatwać - nikt nie napisał że maratończyk ma trenować sprinty i odwrotnie, ale nie wiem czy wiesz, że piłkarze sprinterzy siatkarze i praktycznie wszyscy sportowcy z górnej półki robia interwały, a co to sa interwały i czy to nie jest przypadkiem trening VO2mqx to juz fachowcowi nie bede wyłuszczał.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

OK, Bebej, ogólna wydolność ma znaczenie, ale sam poziom VO2max - niekoniecznie. Zawodnik nawet jeśli biega interwały, to biega je w odniesieniu do swojego poziomu, a poziom jest związany z VO2max - czyli w praktyce zawodnik z niższym VO2max biega interwał wolniej i jest tak samo zmęczony po tym treningu jak zawodnik z wyższym (który biega je szybciej).

Samo VO2max raczej nie ma bezpośredniego wpływu na regenerację - to jest w sumie czynnik, który jest ważny tylko dla kogoś, kto wykonuje dłuższe wysiłki tlenowe z maksymalną intensywnością lub kilkuminutowe wysiłki beztlenowe. Bardziej z regeneracją wiązałbym inne czynniki z tej grupy - natlenienie krwi, objętość krwi, wydolność serca, sprawność wymiany gazowej w płucach itd. Samo VO2max dla siatkarza ma takie samo znaczenie jak duża szybkość maksymalna dla samochodu jeżdżącego w mieście - czyli w praktyce nie ma żadnej. A przynajmniej nic o tym się nie wspomina w najnowszej literaturze na ten temat.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ