Kolce

Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przydałby się poradnik o kolcach - specjalizacja w la, tej stadionowej jest tak duza, że amatorowi i nie tylko :hej: trudno sie połapać na co zwracac uwagę - Wydaje mi sie, że solidni sprzedawcy powinni się znać ale to róznie bywa, a przyznaję się, że sam mam pewne wątpliwosci czy moi zawodnicy dokonują prawidłowego wybory nie mówiac o takich kwiatkach, że kupujemy kolce do skoku w dal ( podwyższona pietka - sztywna podeszwa) gdy jestesmy wytrzymałosciowcami ( kolce miekkie).
Jesli znacie sie na kolcach to sedecznie zapraszam do wymiany informacji - pewnie wszyscy skorzystamy.
Moja uwaga natury ogólnej - kolce oprócz kosmicznych technologii włokien węglowych itp powinny byc idealnie dopasowane - wg mnie nie powinno byc luzów tak jak to ma miejsce przy butach do człapania i wybiegań. Dalej taka ciekawostka - kolce te metalowe wkręty z rowkami czy tzw choinki a nie stożki igły sa produkowane aby oddawać więcej energii przy kontakcie z tartanem - pewnie to sa bajery i super mało istotne szczegóły ale ciagle cos nowego producenci oferują chyba warto byc na bierzaco, aby chociaż wiedziec do czego służy i czy nam wciskaja kit czy ma to istone znaczenie. :oczko:
Wiecie np dlaczego kolce do skoku wzwyz i oszczepu maja wkrety na piecie?
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Wiecie np dlaczego kolce do skoku wzwyz i oszczepu maja wkrety na piecie?
Pewnie żeby nie było poślizgu przy wybiciu, który i tak się zdarza niektórym zawodnikom, kiedy np. tartan jest stary i śliski - charakterystyczny "szur" przy wybiciu do skoku.

W biegach nie ma akurat większej filozofii - kolce powinny być lekkie, wygodne, dobrze dopasowane - i wystarczy. Są modele z mniej i bardziej sztywną podeszwą, każdemu pasuje trochę co innego. Choinki teoretycznie mają chyba zmniejszać wagę wkrętów.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba nie do końca jest to prawda. z tego co wiem to sprinterskie kolce róznia sie i to znac znie od kolcy dla długasów ( budowa i materiały) i tu nie chodzi o upodobania. ale o specyfike biegu.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Owszem, ja sie orientuje przede wszystkim w biegach średnich i długich. Kolce do sprintów moga być bardziej sztywne, moga też być lżejsze, bo paktycznie nie potrzebuja usztywnienia pięty (bo bieg odbywa się z palców), w niektórych modelach piety praktycznie nie ma.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Profil podeszwy jest taki - żea by podeszwy nie odształcic to zawodnik musiałby cały czas stac na palcach - zupełnie jak konie czy antylopy one tez czały czas stoja na palcach - siła nacisku powoduje odształcenie buta podczas sprintu ale podeszwa i wkrety (specyficzna budowa pisałem o tym wsczesniej) oddaja częsc energii ( minimalną :oczko: )
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Małe resume - kolce musza być dopasowane idealnie do stopy i nie moga cisnąć ani nie moga byc luźne jak to bywa z butami do biegów po lesie. Nie kupujcie kolcy za duzych lub do biegów długich jesli biegacie sprinty lub skaczecie w dal - sa zasadnicze róznice w budowie tych specjalistycznych butów do biegania . To może zaburzyc technike biegu, skoku, przejscia płotka lub po prostu grozi kontuzją - czyli mała katastrofa. :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ