Simao Sabrosa to piłkarz ( na polskie jego imię to moje imię - Szymek ).
Nagor wiem, że chyba najważniejsza w piłce jest szybkość reakcji + szybkość dobiegnięcia do piłki ;]. Będę to ćwiczył.
PS - że gram w piłkę nie znaczy, że nie będę biagał ( nie chodzi tylko o sprinty, ale troche dłuższe dystanse ).[/b]
Szybkość
-
Simao Sabrosa
- Dyskutant

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
gasper
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
bebej, zagubiłeś poczucie rzeczywistości ! ludzie tu poważnie pytają a Ty jak obrażona panienka stroisz fochy - jak piszesz to pisz konkrety a nie o swoim cięzkim dniu.... potem ktoś będzie w archimum szukał o szybkości i mu wyskoczy Twój cytat:bebej pisze:Nie chce mi się juz dzis z Wami gadać. Mam zły nastrój więc zaczepno bojowe forumowe towarzystwo mam dzis w głebokim powazaniu. Żegnam bardzo ozięble, bo jeszcze wiecej epitetów poleci. Jutro moze mi przejdzie - choć z tym Nagorem to nie wiem jak bedzie bo po prostu non stop obraża jak nie mnie to ludzi którzy cos znaczą i wiele sie od nich nauczyłem.
forumowe towarzystwo mam dzis w głebokim powazaniu. Żegnam bardzo ozięble, bo jeszcze wiecej epitetów poleci.
i Ty wychowujesz młodzież? też jak Cie o coś pytają to ich tak zlewasz?
- bebej
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Gasper,
Na specjalne Twoje życzenie: Prosze sie zaznajomic z bazą od której mozna podjac dyskusję np Metodyczne podstawy treningu sportowego ( mój komentarz do tej ksiażeczki -jest ona o treningu w ogóle - nie tylko o treningu wytrzymało.sci!!!! Wiedza tam zawarta przyda sie piłkarzom siatkarzom pływakom i biegaczom. Warto przeczytac ładnie ksiażeczke i wtedy juz cos mamy. Ja naprawdę sie nie wywyzszam, ale trzeba miec punkt zaczepienia do dalszej rozmowy inaczej to wszyscy na wszystkich sie poobrażają.
Dalej mozna sobie kupic Podstawy treningu szybkosci Sozańskiego i juz mamy wspólny język - Nie jestem wstanie robic wykładów forumowych i przepisywac ksiażek a daru syntezy nie mam - gdybym miał to juz byłbym profesorem. Wszystko jest w internecie i ksiazkach.
Na specjalne Twoje życzenie: Prosze sie zaznajomic z bazą od której mozna podjac dyskusję np Metodyczne podstawy treningu sportowego ( mój komentarz do tej ksiażeczki -jest ona o treningu w ogóle - nie tylko o treningu wytrzymało.sci!!!! Wiedza tam zawarta przyda sie piłkarzom siatkarzom pływakom i biegaczom. Warto przeczytac ładnie ksiażeczke i wtedy juz cos mamy. Ja naprawdę sie nie wywyzszam, ale trzeba miec punkt zaczepienia do dalszej rozmowy inaczej to wszyscy na wszystkich sie poobrażają.
Dalej mozna sobie kupic Podstawy treningu szybkosci Sozańskiego i juz mamy wspólny język - Nie jestem wstanie robic wykładów forumowych i przepisywac ksiażek a daru syntezy nie mam - gdybym miał to juz byłbym profesorem. Wszystko jest w internecie i ksiazkach.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach

Bolt to fenomen, bardziej dwustumetrowiec niż typowy sprinter...Nagor pisze:E, Fotman, nie wierzę, że Usain Bolt po 60m zwalnia ; )
Myślę jednak, że on też jednak zwalnia na końcówce. Bieg na 100m to bardzo specyficzny wysiłek.
Informacje o zwalnianiu po 60-tym metrze to dane naukowe wynikające z wielu pomiarów różnych lekkoatletów. M.in. mierzono ten parametr u Carla Lewisa, który podobnie jak Bolt, nigdy nie miał dobrego startu a rywali połykał na ostatnich 30-stu metrach. Okazało sie, że on też zwalniał, ale znacznie mniej niż pozostali zawodnicy w danym biegu.
Oczywiście dla kibica to wszystko wygląda tak jakby Bolt/Lewis na końcówce przyspieszali.