Buty, strój - czy to tak ważne?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jakzaczac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem że jeden wątek już założyłem, od tamtej pory jeszcze nie biegałem, ale to dlatego że mam jeszcze jedną wątpliwość, a jak tam napisze to pewnie mało kto na 3 strone tematu wejdzie.
Czy buty naprawdę tak ważne? Chodzę w butach sportowych, ale z myślą bieganiu ich nie kupowałem, a są na tyle nowe że kupno kolejnych nie wchodzi w grę. Muszę mieć koniecznie buty do biegania czy, mogę w takich "zwykłych" biegać (nie jakiś szmelc za 50 zł, sporo zabuliłem za to).
I druga sprawa: strój. Otóż nie mam takiego. Jakieś przeciwwskazania jeśli chodzi o bieganie w koszulce + dżinsach? :P (na spodenki od W-F za wcześnie, bo rano jeszcze ciepło aż tak nie jest). Dresów w domu nie mam :P
Nie chcę startować na żadnych zawodach tak tylko rekreacyjnie, od czasu do czasu pobiegać.
Proszę o odpowiedź, chcę już zacząć biegać, a to mnie nurtuje tylko ;]
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

powinienem przewrócić oczami - ale poniekąd rozumiem delikwenta bez dochodów że nie na wszystko dostaje się od rodziców... a czasami po prostu na nic.

Buty są o tyle ważne o ile zamierzasz się dużo wozić po asfalcie i ew jeśli posiadasz nadwagę... w innych przypadkach- jak rozsądnie będziesz truchtał to nic nie powinno ci się stać. (chociaż akurat tutaj chodzi o zdrowie... więc można by na spokojnie z rodzicami pogadać... jeśli w ogóle ich budżet ma szansę na przezwyciężenie takich fanaberii ;-), a zapał nie jest chwilowy. W tym wypadku "najpierw zacznę biegać, a potem może coś kupimy" ;-) nie jest najlepszym spośród wyjść...

co do jeansów - to imho - jest już wystarczająco ciepło na krótkie gatki.. ... nie mówiąc już o tym że w jeansach jest lekko mówiąc niewygodnie - innych przeciwwskazań nie ma ;-)
Szymon
Obrazek
airda

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem - niby wielkie watpliwosci czy stroj jest wazny, niby bieganie tylko dla rekreacji, ale jakos wciaz zaczac trudno.
A moze po prostu... problem tkwi w motywacji, natomiast cala reszta to... poszukiwanie wymowek?
jakzaczac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

airda - nie ma żadnych problemów z motywacją, chciałem tylko rozwiać swoje możliwości i najpóźniej w weekend zaczynam biegać :D
ssokolow - ok dzięki za odpowiedź. Właśnie z tymi butami wolę poczekać, żeby się nie okazało że znudzi mi się bieganie po tygodniu :P Nadwage mam minimalną, będę starał się jak najmniej po asfalcie powinno być ok. Jeszcze raz dzięki.
Chester
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: godzina
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja jak zaczynałem biegać to cóż... halówki, dżinsy i jazda :D dopiero po 2 tygodniach bodajże założyłem pierwszy dres!
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Pierwsze pół roku biegałem w butach pseudo biegowych za 11$..... przy tak niskich intensywnościach to chyba nie trzeba się przejmować butami. A po za tym bieganie może się nie spodobać i wtedy tylko kasa idzie w błoto.

Jeansy to o tyle zły pomysł bo mogą poobcierać ale jak na początek to dlaczego by nie spróbować.
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
RuN.FoR.FuN
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jakzaczac

Zacznij w jakimkolwiek stroju i butach - po kilku przebieżkach nic się nie stanie, a później jeżeli się ci to spodoba zaczniesz kompletować sprzęt.

Buty za 150zł i resztę za 5zł w taniej odzieży i problem rozwiązany

Więc Zacznij albo daj sobie spokój.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=RuN.FoR.FuN][img]http://runmania.com/f/db4fb44b57b8434ae28620411d9fcb8d.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jakzaczac - kilka dni temu biegał ze mną kolega w sztruksach i zwykłych adidasach. Lał do tego nieźle deszcz i wiało, ale dał radę. Ostatnio znowu z nim biegałem :) Ubranie i buty mogą dodatkowo motywować ale nie są niezbędne dla przebieżek :)
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hm, przez wiele lat biegałem w zwykłych "adidasach" czy tenisówkach nie mając zielonego pojęcia o podstawach treningu biegowego. Biegałem bo lubiłem (biegałem tak długo i tak szybko jak mi się chciało) i co ciekawe mimo w sumie dużej objętości treningów - nic mi się nigdy nie stało. Ale uwaga: nigdy nie miałem nadwagi, mało biegałem po asfalcie i chodnikach, no i byłem sporo młodszy :-).
Wydaje mi się, że jak zrezygnujesz z asfaltu czy chodników na korzyść alejek w parkach czy ścieżek w lesie, zaczniesz powoli i spokojnie - zobacz plan 10-tygodniowy (i co bardzo ważne: nie masz zbędnych kilogramów na sobie!) to w "zwyczajnych" butach sportowych na razie dasz radę. Ale jak złapiesz bakcyla regularnego biegania - w pierwszej kolejności kup sobie buty dedykowane do biegania. Ja też byłem sceptycznie nastawiony do butów biegowych (skoro x lat biegałem w zwykłych i było OK, to po co mi specjalne??) ale dzisiaj uważam, że takie obuwie ma sens.
Co do ciuchów sportowych, jeśli nie masz, to możesz odwiedzić pierwszy z brzegu "lumpeks" i znaleźć coś odpowiedniego. W jeansach można się poobcierać.

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z przedmówcami - zacznij w tym, co masz. Jeśli Ci się spodoba i będziesz miał ochotę na kontynuację, skompletujesz strój. Szkoda byłoby wydać pieniądze a potem rzucić buty w kąt
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ