Komentarz do artykułu Test Adidas Response Cushion17

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zacznę od tego ,że mam 16, ona jeszcze była bez Formotion , ale mi on niepotrzebny bo małowagowy jestem a w Supernovie nijak nie mogłem dostrzec zalet tego systemu

Response to w tej chwili mój podstawowy obok 2130 but treningowy
za co go szczególnie cenię

1. dynamika - niesamowicie oddaje energię włożoną w krok , jest jakby "sprężynujący"

2. dopasowanie - w Asicsie czuję luzy natomiast w Response stopa jest dokładnie opięta, nic nie lata , nie przesuwa się , mam wrażenie ,że but jest zbudowany na wąskim kopycie ale to już Bartie by musiał potwierdzić

3. jakość wykonania, mam już go 2 lata i żadnych śladów zużycia, krótko mówiąc deutche technik,

4. design -but jest prosty , biało- czerwony, bez szlaczków, połysków, zbędnych przeszyć , delikatne odblaski w kolorze szarym

5. wkładka adi prene + , tyle o tym ostatnio gadamy , znaczy się o bieganiu ze śródstopia ,że kiedy w sobotę robiłem asfalt w Responsach speccjalnie przyglądałem się jak te but sie do tego nadaje , jest doskonały , przy odbiciu z przedniej części czuć dodatkową dynamikę i krok jest żywszy

dla Adama na długie wybiegania poleciłbym Responsa Control :bleble:
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to widzę, że też używasz butów z dwóch różnych "sektorów" - Cushion 16 i 2130.

Na filmikach w zwolnionym tempie widać co ewentualnie Formotion robi.

Wydaje mi się, że to nie przypadek, że akurat w Adidasie masz dobre dopasowanie a w Asics nie. Ja mam tak samo i to chyba jest ta "europejskość" kopyta - wg mnie to samo jest w Pumie - w końcu to są firmy które wyszły z tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też mam 16. Bardzo przyjemnie mi się w nich biega. Też chwalę sobie ich lekkość. Robiły mi paskudne bąble na wewnętrznej stronie śródstopia prawej stopy. Gdy wyjąłem wkładki, odkurzyłem buta i wsadziłem wkładę jeszcze raz, tym razem ciut inaczej niż byłą wsadzona. Po maratonie nie miałem tam bąbla. Na pewno będę szukał supernovy albo response 17 na przecenach.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"Response to najtańsza biegowa linia Adidasa. W kategorii Cushion mamy: Response za 369 zł, Supernova Glide za 449 zł, oraz AdiStar Ride za chyba około 629 zł."

"taniocha" pośmigałby w takich, ale ceny zaporowe - trzeba czekać na wyprzedaże

:hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po raz pierwszy moj model testowany na BIEGANIu!!! To dopiero niespodzianka. :)

Projektowalem go jeszcze w 2007 roku. W calosci nowa gora i nowa podeszwa. Jego nastepce skonczylem w zeszlym roku, a teraz jestem w azij i pracuje nad 19tka.

Tomek, masz racje Response CSH 16 byl na podeszwie od Supernovy i wezszym kopycie. To kopyto dla niektorych bylo OK ale dla wielu osob za ciasne w luku stopy po wewnetrznej... stad obtarcia - Pikkot.
17tka jest juz na szerszym, ktore aktualnie uzywamy do wszystkich technicznych modeli

Male sprostowanie Adam, adiPRENE+ na srodstopiu jest umieszczone centralnie pod stopa i nie widac go po brzegach. Ten dodatkowy kolor po zewnetrznej to farba. ;)
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mowa o modelu 16. Te czerowne elementy podeszwy, od zewnątrz i tyłu pięty i po obu stronach śródstopia, to tylko EVA innego koloru, a nie inny materiał?

Mam nadzieję, że pomimo nowej podeszwy i góry zostaną zalety modelu 16, bo całkiem dobrze mi się w nich biega. I tak jak autor lubię proste i lekkie buty.
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pikkot pisze:Mowa o modelu 16. Te czerowne elementy podeszwy, od zewnątrz i tyłu pięty i po obu stronach śródstopia, to tylko EVA innego koloru, a nie inny materiał?
Nie, pisalem o 17tce. pikkot w twoich butach to jest oddzielny material.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

W zdaniu jest nadmienione że ktoś w danym modelu ma przebiegniętych 1200km i nadal w nich biega aż zetrze się siateczka. O ile mi wiadomo to w każdym modelu zyżywa się amortyzacja i but powinno się zmieniać co 600-1000km bez względu jak on wygląda z zewnątrz. Póżniej zawodnicy się dziwią że mają kontuzje...
Żyje po to, by biegać
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysztof , to od wielu czynników zależy
ile ważysz ?
po jakiej nawierzchni biegasz ?
w jaki sposób technicznie biegasz ?

akurat Response wydaje mi się ma dobrą gęstość pianki i wystarcza na długo, nie przesadzajmy też , 1500 km buty powinny zrobić
Tomek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

A ja zrobiłem w Kalenji 3000km i nic :hejhej:

W Pumach Infinitus, które mają znikomą amortyzację, dobijam do 1800km. Dlatego nie przesadzajmy ; )
golem
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mam w tych butach zrobione 250 km, w tym półmaraton i maraton. Begam raczej powoli i sporo ważę (82) ale buty bardzo mi podpasowały. Z początku myślałem, że będą za wąskie z przodu, ale nic nie obtarły. Biegam z pięty, i amortyzacja w tym miejscu jest zadowalająca, dobrze współdziała z formotion. Cieszy mnie też gruba warstwa gumy węglowej na pięcie, bo w tym miejscu najbardziej ją ścinam.
W outlecie w Łodzi są po 270-290 (w zależności od koloru - dwie wersje) jutro przy okazji maratonu można obejrzec.
runPawelrun
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wyjaśnijcie mi o co chodzi z tym Cushion i Control bo nigdy nie pamietam :) Cushion są dla osób ze stopą normalną ? a Control od kontroli np dla pronatorów :?: czy jak :)
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak właśnie jest Pawle
control - kontrola pronacji
cushion - stopa neutralna
Tomek
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po latach biegania w różnych butach (iwle lat byłem wierny Asics) zakochałem się w linii response adidasa. Snovy też bardzo lubię (szczególnie Snova Riot są rewelacyjne).

Fredzio - porównianie z Pegasus 2000 pod względem komfortu bardzo udane (ale własnie z 2000 bo późniejsze modele Pegasusa to już jak dla mnie porażka)

Mam obecnie Response 14 Trail, Response 15 Trail i Response 17. Tralówki mają agresywniejszy bieżnik.

Ten but jest bardzo universalny (nawet odmiana trail) - lekki, przewiewny, sprężysty. Bieganie w nich to przyjemność. Według mnie odmiana trail super sprawdza się w bieganiu po lesnych sciezkach i duktach

Super, że linia ta jest dostępna w czarnych i szarych kolorach (mam jakieś uprzedzenia do białych butów biegowych).

Buty te są w Polsce bardzo łatwo dostępne w bardzo dobrej cenie ok. 250 PLN (outlety Addidas). Np. Response 17 kupiłem wykorzystując kupon z Półmaratonu Warszawskiego z 230 PLN.

Gratuluję bartie. Dobra robota :hejhej: !!!
Pedro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ