Kiedy zacząć biegać po artroskopii ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Miałem naderwane więzadła poboczne (uraz 8.02.) a potem zrobioną artroskopię (18.03.) gdzie wyszło naciągnięcie więzadłe przednich oraz naderwana łąkotka poboczna (ale nie została ani wycięta, ani zszyta).
Chodzę już normalnie, lekarz zalecił rowerek i pływanie. Ale ja jestem w dobrej kondycji i kilka przebieżek na bieżni (pod okiem fizjoterapeuty) już zrobiłem i nie było żadnego bólu ani innych dolegliwości.

Pytanie kiedy mogę zacząć tak naprawdę biegać i uprawiać czynnie sport (głównie piłka) ? Jak sprawdzić czy kolano zniesie większe obciążenie ? Jakiś test znacie na to ? Mi się wydaje, że już mogę (od urazu minęły ponad 3 miesiące) a od artroskopii, która przecież skończyła się tylko na części diagnostycznej minęło już blisko 2 miesiące. Ale oczywiście nie chciałbym sobie zrobić kuku przez zbytnią nerwowość.

Pozdrawiam
SethCracow
New Balance but biegowy
tomk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sethcracow pisze:Witam!
Miałem naderwane więzadła poboczne (uraz 8.02.) a potem zrobioną artroskopię (18.03.) gdzie wyszło naciągnięcie więzadłe przednich oraz naderwana łąkotka poboczna (ale nie została ani wycięta, ani zszyta).
Chodzę już normalnie, lekarz zalecił rowerek i pływanie. Ale ja jestem w dobrej kondycji i kilka przebieżek na bieżni (pod okiem fizjoterapeuty) już zrobiłem i nie było żadnego bólu ani innych dolegliwości.

Pytanie kiedy mogę zacząć tak naprawdę biegać i uprawiać czynnie sport (głównie piłka) ? Jak sprawdzić czy kolano zniesie większe obciążenie ? Jakiś test znacie na to ? Mi się wydaje, że już mogę (od urazu minęły ponad 3 miesiące) a od artroskopii, która przecież skończyła się tylko na części diagnostycznej minęło już blisko 2 miesiące. Ale oczywiście nie chciałbym sobie zrobić kuku przez zbytnią nerwowość.

Pozdrawiam
SethCracow
To na co czekasz skoro minęły 2 miesiące? Po artroskopii z reguły wraca się szybciej do sportu. To nie jest zerwanie więzadeł, gdzie powrót jest duzo trudniejszy i ryzyko ponownej kontuzji też niemałe.
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmmm. Dlaczego czekam ? Dlatego, że i mój lekarz (który nie jest pierwszym lepszym konowałem ale cenionym w Kraku fachowcem od kolan) a także rehabilitant wskazali wstrzemięźliwość i brak pośpiechu.
Nie chcę więc wylać dziecka z kąpielą i tydzień w ta czy w tą nic nie zmieni ale z drugiej strony za długo czekać to też nie dobrze z tego co wiem.
Stąd moje pytanie
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoro masz dobrego lekarza to się go zapytaj :oczko:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajne sposoby odpowiadania. Nic nie wnoszą.
Oczywiście, że się go jeszcze raz zapytam ale lekarz, który widzi mnie raz na miesiąc a ja jestem jednym z X pacjentów to lekarz stosuje standardową odpowiedź nie zastanawiając się nad indywidualnym przypadkiem (chodzi mi w tym przypadku o to, że osoba czynnie i regularnie sport raczej dochodzi szybciej do siebie po kontuzji).

Przypomnę więc jeszcze raz pytania: Jak sprawdzić czy kolano zniesie większe obciążenie ? Jakiś test znacie na to ?
Kamil_00012
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja bym poddał pod wątpliwość renomę tego lekarza, skoro ciął Cię tylko po to żeby zrobić diagnozę kolana. Diagnozę robi się na podstawie rezonansu magnetycznego, a dopiero później tnie się kolano, jeśli jest taka konieczność.

Jeśli nie masz dolegliwości bólowych przy naderwanej łąkotce, to masz duże szczęście, ale gra w piłkę nożną przy tym urazie to raczej nie jest dobry pomysł. A jeśli już chcesz grać to proponowałbym rozbudować mięśnie uda.
Chcę znowu biegać!!!
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do renomy nie dyskutuje. Facet mnie przebadał "organoleptycznie" zrobił USG i zaproponował artroskopię dając jasno do zrozumienia, że bez zajrzenia do środka nie będzie nigdy 100% pewności czy wszystko jest w porządku bo badanie wskazuje na uraz. A że wyszła tylko diagnostyczna to się cieszę, bo zawsze to lepiej jak Ci nic nie wycinają, prawda ?
Odbudowa mięśnia w toku - rowerek i bieganie a i ćwiczyłem też sporo ale chyba rzeczywiście jeszcze się wstrzymam i dalej go trochę wzmonię przed większym rozruszaniem.
Kamil_00012
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja może jestem uprzedzony do lekarzy, ale w swojej historii urazu kolana przeszedłem ich wielu i miałem m.in. takie doświadczenia jak: diagnozę po artroskopi polegającej na wycięciu spękanej części łąkotki bocznej - kiedy ból był jeszcze większy niż przed operacją - że mam za krótkie ścięgna. Jeden ortopeda polecany przez wszystkich, po przeprowadzeniu badań organoleptycznych stwierdził że mam zdrowe kolano, a dopiero gdy sam sowodowałem zablokowanie się stawu kolanowego powiedział: "o, właśnie wykazał Pan objaw łąkotkowy" i wziął za to 120zł.

Dlatego dalej będę się upierał że zawsze przed ingerencją do wnętrza ciała, należy zrobić rezonans magnetyczny, a badanie USG jest nic nie warte.

Co do Twojego pytania o teście na wytrzymałość kolana: przecież kolano to nie jest beton, gdzie bierzesz próbkę i ściskasz ją do momentu spękania żeby sprawdzić jego wytrzymałość. Może sprawdzić wytrzymałość swojego kolana, ale to będzię pierwszy i ostatni test :oczko:
Chcę znowu biegać!!!
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byc moze źle, ze nie zrobiłem rezonansu ale to już po ptokach. A biegac będę na razie w ortezie więc mam nadzieję, że w ten sposób ogranicze do minimum ryzyko urazu.
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Ja zaczynałem ok 6tyg po zabiegu.
Ortezę wstaw w ramki, bo nie jest potrzebna. A jeśli jest potrzebna to nie biegaj.

Jeśli porobiłeś ćwiczenia wzmacniające na nogi i kręcenie na rowerku nie sprawia bólu oraz masz już pełny zakres zgięcia, to 30min truchtu np w sesjach 3x10min p. 2-3min marsz, gdzieś po parku/lesie czyli miękkie podłoże, jest na początek OK.
Po ok 2-3mcach od rozpoczęcia truchtów biegałem już po 60-70km/tydzień i było ok. Unikaj nierównej nawierzchni, żeby nie destabilizować kolana na nierównościach - czyli uważałbym z krosami.
sethcracow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rowerek - brak bólu a trzeba przyznać, że ostro grzałem przez blisko godzinę. Zgięcie na full bez bólu i jakiś ograniczeń.
Tak myślałem właśnie żeby do biegania bez ortezy (choć z tym miękkim podłożem będzie tak sobie - miałem zamiar po alejkach asfaltowych biegać). Orteza będzie do grania w piłkę na początek.

Dzięki za rady
ODPOWIEDZ