Wybor butów od podstaw

Awatar użytkownika
macrianus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam,
biegam od pol roku i uznalem, ze nastala najwyzsza pora na zakup odpowiedniego obuwia. mam nadzieje, ze pomozecie mi dokonac wyboru.
zacznijmy moze od aspektow biomechanicznych:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
moim zdaniem mam stopy neutralne, z minimalna tendencja do supinacji. chcialbym to jednak potwierdzic, zanim kupie buty. co do zdjec pare uwag: na mokrym tescie zaznaczylem linia odcisk stopy, bo jest malo wyrazny, a ostatnim zdjeciem nog sie za mocno nie sugerujcie, bo chcialem zrobic zdjecie, na ktorym wszystko bedzie wyraznie widac, ale pozycja stop jest bardzo niefizjologiczna (normalnie w ten sposob nie staje). buty, w ktorych dotychczas biegalem, kiedys sluzyly mi jako buty do chodzenia na co dzien, wiec zuzycie podeszwy moze byc nieco niemiarodajne.
co do wyboru obuwia: mam 171/70, biegam jeden do dwoch razy w tygodniu po ok. 10km (po 50% nawierzchnie twarde i miekkie- musze przebiec przez swoje blokowisko zanim dostane sie na docelowe miejsce, gdzie zwykle biegam, czyli las), mam dosyc szerokie stopy, preferowalbym buty w ciemnym kolorze. nalezy jeszcze wspomniec o tym, ze mam dosyc delikatne kolana (rozluznione wiezadla), jednak bieganie dotychczas nie przysparzalo mi zadnych dolegliwosci bolowych. w moim odczuciu butami, ktore spelnialyby moje oczekiwania sa nike air pegasus 25 esc. co o nich sadzicie? jakie macie inne propozycje?
z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj,

Nike air pegasus powinny być okej - dobry wybór. Do tego dorzucić można Asics GEL Cumulus, Adidas Supernova Cushion, Mizuno Wave Rider.

Problemem mogą natomiast być buty w ciemnym kolorze, ale wydaję mi sie, ze to powinna być sprawa drugorzędna.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
macrianus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czyli do takiego biegania spokojnie moge kupic typowe buty na nawierzchnie twarde i nie powinienem sie pchac w zadne buty terenowe czy nawet czesciowo uterenowione?
korzystajac jeszcze z faktu, ze kolega tez jest z Lublina zapytam, do ktorych sklepow warto sie wybrac?
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

do póżnej jesieni zapomnij o terenówkach
Tomek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

macrianus pisze:czyli do takiego biegania spokojnie moge kupic typowe buty na nawierzchnie twarde i nie powinienem sie pchac w zadne buty terenowe czy nawet czesciowo uterenowione?
korzystajac jeszcze z faktu, ze kolega tez jest z Lublina zapytam, do ktorych sklepow warto sie wybrac?
Zdecydowanie Decathlon - największy wybór, a poza tym: NB, nike, adidas na Krakowskim, nike/adidas w galerii PLAZA, nike/adidas/reebok w factory outlet na Zana bądź w galerii Orkana.
Obrazek
Awatar użytkownika
macrianus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie pozostaje mi nic innego, jak wybrac sie na spacer po sklepach i przymierzyc kilka par.
na stronie asicsa znalazlem msport na choinach jako ich sklep specjalistyczny. warto tam sie wybrac? bo akurat mieszkam na drugim koncu miasta i nieszczegolnie mam ochote fatygowac sie na prozno.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

macrianus pisze:nie pozostaje mi nic innego, jak wybrac sie na spacer po sklepach i przymierzyc kilka par.
na stronie asicsa znalazlem msport na choinach jako ich sklep specjalistyczny. warto tam sie wybrac? bo akurat mieszkam na drugim koncu miasta i nieszczegolnie mam ochote fatygowac sie na prozno.
Szczerze powiedziawszy nigdy tam nie byłem i nie wiem co tam jest :hej: jak by Ci się zechciało i byś tam dotarł to daj znać co tam jest ; )
Obrazek
Awatar użytkownika
macrianus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jesli dotre, to obiecuje napisac :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ