problem z rosnącym tętnem
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
Od miesiąca trenuję według planu dla początkujących na 10km. Według tego plany bardzo dożo biega się tam na 75%HRmax czyli u mnie to dość dużo bo około 152. Mój problem polega na tym, że zaczynając bieg na tym tętnie około 150 po 15 min przy tym samym tempie mam już tętno powyżej 160. Dlaczego? Co jest tego przyczyną i jak mam trenować w takiej sytacji?
Od miesiąca trenuję według planu dla początkujących na 10km. Według tego plany bardzo dożo biega się tam na 75%HRmax czyli u mnie to dość dużo bo około 152. Mój problem polega na tym, że zaczynając bieg na tym tętnie około 150 po 15 min przy tym samym tempie mam już tętno powyżej 160. Dlaczego? Co jest tego przyczyną i jak mam trenować w takiej sytacji?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie jestem ekspertem ale moim zdaniem za wysokie tempo/za małe wytrenowanie 

Michał
10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
-
- Rozgrzewający Się
no jacha...ale czy powinienem biegac czesciej jakies sprinty czy jak?
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
ogólnie - na pewnym poziomie biegu... tętno niezależnie od dystansu będzie +- podobne (ale to tylko przy bardzo wolnym truchcie) potem jest sławetne owb1 .. i wb2 - oba tlenowe...i oba działają tak - że im dłużej biegniesz... tym tętno będzie większe... -
a teraz w praktyce - jesli biegasz mniej niż 3 miesiące.. to na razie możesz biegać na "czucie" czyli biegaj powoli, ale jak nie możesz się utrzymać w tych 75% to to olej.
i biegaj komfortowo. 160 to nadal będzie "tlen"
czyli krzywdy sobie nie zrobisz.
a teraz w praktyce - jesli biegasz mniej niż 3 miesiące.. to na razie możesz biegać na "czucie" czyli biegaj powoli, ale jak nie możesz się utrzymać w tych 75% to to olej.

-
- Rozgrzewający Się
A 170 to już nie będzie dobrze. A może chociaż jakieś interwały?ssokolow pisze:ogólnie - na pewnym poziomie biegu... tętno niezależnie od dystansu będzie +- podobne (ale to tylko przy bardzo wolnym truchcie) potem jest sławetne owb1 .. i wb2 - oba tlenowe...i oba działają tak - że im dłużej biegniesz... tym tętno będzie większe... -
a teraz w praktyce - jesli biegasz mniej niż 3 miesiące.. to na razie możesz biegać na "czucie" czyli biegaj powoli, ale jak nie możesz się utrzymać w tych 75% to to olej.i biegaj komfortowo. 160 to nadal będzie "tlen"
czyli krzywdy sobie nie zrobisz.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. Jesteś początkujący - interwały odpadają, musisz wypracować bazę tlenowąnadol_wroc pisze: A 170 to już nie będzie dobrze. A może chociaż jakieś interwały?
2. Nie patrz tak często na pulsometr; przydaje się później gdy ma się w nogach "bazę przebiegniętych wolnych kilometrów"
3. Ja zaczynałem bez pulsometru, mierzyłem sobie jedynie tętno spoczynkowe z rana przed wstaniem z łóżka, na jego podstawie oceniałem czy nie przegięłem z treningiem dzień wcześniej.
4. Początkujący mają tendencję do biegania za szybko bazy tlenowej.
Pozdro...
- Tomaszzz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Organizm musi się rozgrzać i musisz zaczynać spokojnie, ja pierwsze parę min rozbiegań biegam ze średnim tętnem około 135, a dalej przy tym samym tempie tętno stabilizuje się na poziomie 145-150.nadol_wroc pisze:Witam,

Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.