Ale ostatnio czytałam gdzieś, że to niezbyt dobre, bo jak się biega na czczo to dochodzi do spalania tkanki mięśniowej
A Wy o jakiej porze dnia biegacie? Z rana czy raczej pod wieczór? A jak pod wieczór to ile tak godzin po posiłku?

i kolejne badanie :Bryner RW et al.
Effects of resistance vs. aerobic training combined with an 800 calorie liquid diet on lean body mass and resting metabolic rate.
J Am Coll Nutr. 1999 Apr; 18(2):115-21.
This was a significant finding.
The authors split the subjects into two groups: an aerobic training group and a resistance training group. The aerobic group performed 4 hours per week of aerobic exercise. The resistance training group performed 2-4 sets of 8-15 reps. 10 exercises, three times per week (the resistance program was very basic, but began with 2 sets of each exercise and progressed to 4 sets of each exercise).
The findings showed that V02 max increased equally in both groups.
Both groups lost weight, however the resistance training group lost significantly more fat and did not lose ANY lean body mass, even at only 800 calories per day. This is significant as this type of extreme diet, one would assume, would result in a loss of lean tissue. Indeed, fat loss programming in general has been criticized for the possibility of lean muscle loss. This study shows that even on a paltry 800 calories muscle mass, (and therefore metabolism) can at the very least be maintained as long as a resistance training program is followed.
Jak więc widzisz mięśni nie traci się tak szybko nawet na bardzo niskokalorycznych dietach jeśli ćwiczy się siłowo. Nawet wykonując aeroby codzień nie straci sie mięśni jeśli :Donnelly JE, Sharp T, Houmard J, Carlson MG, Hill JO, Whatley J,E Israel RG
Muscle hypertrophy with large-scale weight loss and resistance training.
Am J Clin Nutr. 1993 Oct;58(4):561-5.
This study gave put the participants on an 800 calorie per day liquid diet for 90 days. 800 calories is well below the resting metabolic rate for the subjects.
The average weight loss over the 90 day period was 35lbs
Yet all subjects increased the cross sectional area of their muscle fibers significantly.
It appears that weight training can produce hypertrophy in skeletal muscle (and therefore increases in metabolism) during severe energy restriction and large-scale weight loss.

A pomidorek się nie przypomina ?hitaczi pisze:Ja rano na pół godziny przed bieganiem jem 1 kromkę pieczywa Wasa z szynka i pomidorem plus filiżanka espresso.
Jestem początkujący, biegne potem 4-8 km zależy od dnia i nie jestem głodny ani nie jest mi ciężko

4h po posiłku to juz nie masz nic w brzuchu i od 1h już procesy kataboliczne przeważają nad anabolicznymi, jak byś powiedział 2-2,5h to wydaje się być rozsądne a nawet 1,5h po odpowiednim posiłku w brzuchu już prawie nic nie ma, posiłki powinno się spożywać co 2,5-3,5h max. No ale jak jesz ciężkostrawne rzeczy to by pasowałowicio2501 pisze:Ja biegam o różnych porach. Zależy od pracy, wolnego czasu itp itd. Generalnie staram sie przynajmniej 4 h przed biegiem nic nie jeść. Kiedyś lekko z tym eksperymentowałem i w rezultacie do takiego wniosku doszedłem. Jeżeli lubisz biegać rano, to możesz przed snaidaniem, lub po baaardoz lekkim śniadaniu. Jeżeli po południu to z pewnością przed obiadem. Jeżeli wieczorem, nie wczesniej niż 4-5 h po obiedzie i z pewnością przed kolacją. Taki systame posiadam ja.
Nie powinieneś czuć się słabysz, gdyż biegacz nad czczo. Znane mi są przypadki ludzi którzy biegają na kilkudniowych głodówkach i czuja sie z tym swietnie. Zatem to już indywidualna sprawa gdyż organizm każdego z nas zareagowac moze nieco inaczej.
Pozdrawiam

No zjadłam kolację dziś inną, tak jak napisałeś żytnie pieczywo tzn kanapki i zobaczymy czy będę mieć więcej siłyhitaczi pisze:@Malwina88 - to zjedz porządną kolację (byle się nie przejadać) albo kromkę lub dwie żytniego pieczywa