Ból główki kości piszczelowej

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek

Tibial plateau, boli dokładnie pod nim jak popukam lekko palcem z przodu i lekko w bok na zewn. kolana. Widzę, że w tym miejscu również jest torebka stawowa. Czy taki ból przy opukiwaniu palcem tego miejsca po treningu może być spowodowany zmianami w główce kości czy raczej jakimś "umęczeniem" torebki stawowej ?
New Balance but biegowy
lhx

Nieprzeczytany post

Dobrze znam to miejsce ;) Na początku delikatnie bolało, symbolicznie - nawet odważyłem się wystartować w półmatonie. To była zła decyzja, po 15 km kolano spuchło w tym miejscu i nie mogłem zgiąć nogi. Wola walki nie pozwoliła mi jednak zejść z trasy i ostatnie kilometry pokonałem tyłem. :P

Okazało się, że to zwykłe nadwerężenie i po tygodniu zimnych okładów znowu mogłem trenować. Warto zrobić jakieś badania chyba, żeby wykluczyć coś poważniejszego.
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo :-) To się pojawia właśnie po treningu i przeciążeniach. Cały czas trenuje siłę mięśni bo chcę uniknać zmian w strukturze główki kości a ponoć jest to możliwe. Beleczki pod naciskiem pekają i odtworzona struktura jest skostniała i mnie amortyzuje.

A jakie badanie masz na myśli? USG kolana?
lhx

Nieprzeczytany post

usg, rtg
ODPOWIEDZ