Technika biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Powiem szczerze, że niewiele z tej dyskusji wynika - jakby ktos miał wyciagnac wnioski praktyczne dla siebie - (amatora, trenera, zawodnika)to chyba bedzie miał ogromne trudnosci. Tak na chłopski rozum niech ktos to pozbiera do kupy i chociaż spróbuje napisac jakas syntezę - do odwaznych swiat należy - i tak zostanie skrytykowany - to moge zagwarantować.
Dla mnie bardzo wiele!!! Wreszcie Ktoś mi wyjaśnił dlaczego muszę starać się rozluźniać w trakcie szybkiego biegu. Ogromne dzięki Yacool :hej: .
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale co rozluźniać podczas szybkiego biegu? A jak wolno biegne to moge byc spiety? - jaśniej mozecie, bo operujemy jakimiś stereotypami i nic nie rozumiem.
Przyznaje że jak jestem na stadionie to wszyscy krzyczą: luźniej luźniej nie napinaj sie, dajesz, dajesz - ale o co chodzi z tym luzem i dlaczego to jest takie wazne?
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozbija się to o energetykę, jak jesteś spięty to masz mięśnie w jakimś juz tam skurczu i raz tracisz przez to siły dwa nie wykorzystujesz do końca swojego potencjału ruchowego
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bebej, stadionowe okrzyki są zazwyczaj poniewczasie. Bo jak zawodnik ma wykonać polecenie trenera - "luźniej" gdy zakładamy indywidualizm poruszania się? To są wówczas bezsensowne ryki. Dopiero przy założeniu istnienia standardu można rozpocząć naukę ruchu biegowego opartą na maksymalnym luzie i porównianiach do wzorca jako miernika postępu.
Swoją drogą ciekawe czy czarnym też krzyczą z boku: nie napinaj się!

Co rozluźniać? Wszystko Bebej, wszystko! Spróbuj się odlać w truchcie. Nie dasz rady i będziesz się męczył jak dziadek z prostatą, godzinami nad pisuarem. Tymczasem koń robi to i owo w pełnym biegu. Ciekawe jak?, a do tego ma jeszcze poziomy układ ciała. Oczywiście nie namawiam do biegania z workiem na maratonie, chociaż czego się nie robi dla wyniku.

Nauka rozluźnienia to nie cel sam w sobie lecz środek pozwalający efektywniej pracować mięśniom poruszającym nogą. Wtedy dopiero do głosu dochodzi czucie głębokie czyli wiedza o tym, gdzie znajduje się udo, podudzie, stopa. Na podstawie tej wiedzy wiadomo kiedy mięsień ma zadziałać i jak długo trwać ma akcja. Można tu doszukać się idealnego dostrojenia czyli właśnie koordynacji czasów działania mięśni, tak by efekt był synergistyczny.

Brak koordynacji ruchowej to w naszych rozważaniach nie stan, gdzie klient pada na twarz bez władzy nad członkami. Chodzi o subtelności takie jak drgania, kołysania czy inne przyruchy, często dostrzegalne dopiero na zwolnieniu obrazu, które są efektem oddalania się od optimum.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przez artykuł o treningu opartym na Danielsie powróciła na tapetę Kara Goucher. Przejrzałem nieco materiałów dostępnych w necie i wybrałem na początek jej bieg na 5km. Trochę ucięta noga ale tak podążała za nią kamera.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Poniżej wrzucam to, co mam o Dibabie. Niestety to tylko 12-klatkowa animacja, stąd ruch jest poszarpany i nie rejestruje amplitudy wahadeł. Animacja Kary jest na 18 klatkach i lepiej się ją analizuje. Dibaba zasługuje na odzielny temat dlatego przygotuję o niej lepszy materiał za jakiś czas.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 08 maja 2009, 16:03 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dibaba biegnie fantastycznie :orany:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kara biegnie nazbyt wyprostowana i musi popracowac nad pochyleniem tulowia w kierunku biegu . Naszyjnik nasycony jonami tytanu ( Phiten ) powinien byc ciezszy ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obydwie panie biegna pieknie, ja nie widze żadnych błedów - robia to tak naturalnie ze mam wrazenie iz płyna - ale co dalej z tym fantem zrobić :ojoj: Wzorować sie nie ma co - chyba ze jakas pani podobną fryzurę sobie zafunduje.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie bylem odkrywczy w omowieniu techniki Kary .
Podczas poniedzialkowego przekazu z Bostonu , komentatorzy omawiali ten aspekt przez kilka minut . Alberto probowal i nie wykorzenil nawykow . Dopiero wspolpraca ze specami od biomechaniki zaczela przynoscic niejaka poprawe .
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obydwie panie biegna pieknie (...)
Bebej, a jak Ci udowodnię, że obie panie różni bardziej styl biegu niż kolor skóry...
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:[

Bebej, a jak Ci udowodnię, że obie panie różni bardziej styl biegu niż kolor skóry...
Nie musisz nic udowadniać - jeszcze nie miałem dwóch zawodników jednakowo biegajacych - to niemożliwe. Ale skoro chcesz sie zabawić to ciekawią mnie Twoje wnioski z analizy, a nie róznice w technice biegu. Na oko nie widze nic do poprawy u jednej i u drugiej Pani - Wojtek chce wnies poprawki - zobaczymy co napisz Ty.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

U Kary można by trochę popracować nad pracą rąk. Wydaje się trochę za mocno umięśniona w okolicach barku, pracuje rękami dość ciężko i mocno przy tym rusza tułowiem. Poza tym biegnie bardzo ładnie, ma swój indywidualny styl, trochę różny od Dibaby, ale one się mocno różnią warunkami fizycznymi. Kara jest generalnie cięższa i dużo mocniej umięśniona. Tym niemniej - to dziewczyna, która zdobyła medal MŚ na 10000m i w debiucie w maratonie pobiegła 2:25 na ciężkiej trasie w Nowym Jorku.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jestem pełen podziwu do jakiego poziomu można dojść siłowym bieganiem.
Przyznaję, że bieg Kary na 5k jest całkiem poprawny jak na nasze standardy. Niejeden chciałby biegać podobnie. Niestety taki styl nie pozwala na rywalizowanie z czarnymi.
Oczywiście materiał filmowy to jedno, a konkretne wnioski to drugie. O to drugie będzie znacznie trudniej. Pracuję teraz nad Dibabą i trochę mi to zajmie. Kiedy wrzucę jakiś konkret będziemy mogli podyskutować.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kara nazbyt unosi glowe do gory , zamiat pochylac czolo w kierunku biegu . W tym ukladzie podudzie idzie nazbytw gore , zamiast w gore i do przodu i wykorzystanie energii nie jest az tak optymalne jak u Dibaby .

Zwroccie uwage na wygiecie tulowia w luk ( nad biodrami )

To sa oczywiste niuanse ale jakze wazne w walce o najwyzszy swiatowy prymat .
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kara ewidentnie ląduje na pięcie (moim zdaniem dość twardo), Dibaba miękko na śródstopiu. W każdym kroku Dibaby jest więcej lotu -dłuższy krok (silniejsze wybicie?).
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ