Bielizna do biegania

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Dobrze wybierać staniki z szerokimi ramiączkami, krzyżujące się na plecach,oprócz tego, że nie obcierają nie zsuwają się. A z plastrem Edda ma rację.
New Balance but biegowy
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słuchajcie, ja nie chcę wsadzać kija z mrowisko, ale albo w tym artykule (co go Ula podlinkowała na początku) jest jakaś dziwna / niespotykana w przyrodzie rozmiarówka, albo to zwyczajnie nieprawda :ojnie:
Do biegania nie za bardzo nadają nadają się topy romiarowane wg S, M i L, no chyba że ktoś ma naprawdę bardzo mały biust, bo topy nie dają dobrego podtrzymania i używa się ich do mniej dynamicznych sportów.
Co do staników biegowych, najczęściej mają zwykłą numerację jak codzienne biustonosze: europejską w postaci obwodu 65-95 i miski A-..., albo brytyjską - obwód 28-... miska A-... Określenie obwodu i miski polega na kompletnie innej operacji niż proponowana w artykule. Stanik dobrany metodą z tego artykułu zgodnie z prawami fizyki nie ma prawa się trzymać. Jeśli wymierzyłabym się w taki sposób, to wyszłoby mi chyba 36B, podczas gdy w rzeczywistości mam 32E i zapewniam, że moje staniki w tym rozmiarze są do biegania idealne (Kalenji i ShockAbsorber).
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do techniki mierzenia albo prawidłowego rozmiaru, to serdecznie polecam stanikomania.pl
Większość znanych mi staników sportowych (zwłaszcza tzw. level IV czyli do biegania) różni się od zwykłych tym, że są mniej elastyczne w obwodzie, więc jeśli nie ma możliwości zmierzenia, można "na wszelki wypadek" dodać sobie 1 rozmiar, a potem ewentualnie zapinać na środkową haftkę.
Awatar użytkownika
trinity
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Midi pisze:Stanik dobrany metodą z tego artykułu zgodnie z prawami fizyki nie ma prawa się trzymać. Jeśli wymierzyłabym się w taki sposób, to wyszłoby mi chyba 36B, podczas gdy w rzeczywistości mam 32E i zapewniam, że moje staniki w tym rozmiarze są do biegania idealne
Aż z ciekawości sprawdziłam jak to u mnie i gdyby nie fakt, że przeczytałam najpierw to co napisałaś, to bym popadła w kompleksy.

Niedość, że też z rozmiaru pod biustem 32 zrobiło mi się 36, co by wskazywało na sporą otyłosć, to jeszcze z mojego jednak nie najmniejszego biustu D zrobiło się O ( czyt. ZERO ), bo taka mi wyszła różnica między obwodem w biuście i pod. Przy drugim mierzeniu przy obwód pod biustem mierzyłam na skrajnym wydechu, a w biuście po nabraniu powietrza, to się załapałam na A.

No i tak sobie myślę, że 36A to by sobie jedynie mogła zapiąc w biodrach, może by się trzymało i wtedy te miseczki A to by się na przykład mogły przydać do schowania na czas biegu jakiegoś prowiantu.

Generalnie straszna herezja z tym mierzeniem.
zelma69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie Drogie Kobietki!
jestem na etapie szukania dla siebie bielizny, a konkretnie stanika sportowego, no i na allegro znalazłam m.in. taki model:
http://www.allegro.pl/item672134076_sho ... y_75b.html
czy któraś z Pań używa takiego topiku? biust mam dość konkretny i bardzo zależy mi na dobraniu idealnie dopasowanego stanika, który będzie go stabilizował. jeżeli ktoś może coś na jego temat napisać, bądź polecić coś jeszcze innego, to będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam!!! :oczko:
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zelma, nie wiem, co masz na myśli, pisząc "biust dość konkretny" - pod linkiem jest stanik w rozmiarze 75B, czyli dla kogoś zupełnie pozbawionego kobiecych kształtów w tej części ciała...
Może powinnaś się zmierzyć na wszelki wypadek, może nie znasz swojego rozmiaru? Jeśli masz wątpliwości, to skorzystaj z kalkulatorów na blogach stanikomaniackich albo wklej oba wymiary i podpowiemy. Obwód pod biustem mierzysz na wydechu i bardzo ścisło, obwód piersi - trzymając miarkę idealnie w poziomie, mierzysz przez najszerszy punkt piersi, bardzo luźno.
Poza tym, zgodnie z informacjami "firmowymi" ShockAbs., poziom 2 nadaje się do biegania wyłącznie przy miskach A, i to pewnie raczej małych obwodach, więc raczej bym nie polecała tego modelu. Chyba że nie do biegania ma służyć, tylko czegoś mniej dynamicznego. Moim zdaniem, do biegania dużo lepiej nadają się takie "nie-topowe" staniki ShockAbsorber, z oddzielnymi miskami z nieelastycznej mocnej tkaniny.
zelma69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no fakt, dość niejasno się wyraziłam. no więc obwód pod biustem wynosi jakieś 77/78 cm, a biustu 94cm, generalnie to ja jestem troche sierota i nie bardzo umiem określać te rozmiary, a na każdej stronie przelicznik jest inny.. czyli mówisz,że ten model średnio się nadaje do biegania?? (bo ja właśnie szukam stanika do biegania). mogłabyś mi coś od siebie polecić??? :oczko:
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli zmierzyłaś się prawidłowo, to masz bardzo podobne wymiary do moich. Mam 76/77 obwód i 93 biust. W rozmiarówce brytyjskiej pasuje mi 70E lub 70DD (czyli 32E-32DD), w rozm. polskiej to będzie ok. 70F - w zależności od firmy, modelu, fazy cyklu i stopnia zużycia stanika.

Musisz po prostu mierzyć.

Tu jest coś do poczytania, zanim zaczniesz łowy :)

ShockAbsorber ma dobry model Support IV w rozmiarze 32DD, w którym biegam już długo i jestem bardzo zadowolona: jest praktycznie niezniszczony, nic a nic się nie rozciągnął, a trzyma piersi świetnie - idealnie nieruchomo. Tobie raczej bym polecała 32E chyba, ale musisz po prostu mierzyć. Można kupić u nich w sklepie przez internet oba i najwyżej ten niepasujący odesłać.

ShockAbs. jest zdecydowanie najlepszy, miałam kiedyś top Adidasa (do niczego, chyba nie był biegowy) i mam obecnie drugi stanik Kalenji, ale one są "za miękkie", nie dają takie podtrzymania, bo są zbyt elastyczne.
Jedyny problem z ShockAbs., to fakt, że obwody są naprawdę ciasne. Niektórym dziewczynom to nie odpowiada, ale to rzecz gustu, ja akurat uważam, że do biegania to dobrze.

Nie znam staników Nike, podobno są niezłe, ale też w sklepie kosztują masę kasy :echech: Można sobie za to pomierzyć na miejscu.[/url]
zelma69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdecznie dziękuję Ci Midi za wszystkie rady i wyczerpującą odpowiedź!!!! :oczko:
mam jeszcze jedno małe pytanko, czy te staniki ShockAbsorber są dostępne w polskich sklepach internetowych, bo przetrząsnęłam chyba wszystko i niestety nic interesującego nie znalazłam, jedynie brytyjskie strony... Ty też zamawiałaś zza granicy??
Pozdrawiam!
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja pierwszy kupiłam na Allegro od przypadkowej użytkowniczki, ale teraz jest taki sklep internetowy z Bielska-Białej albo z Białegostoku (sorry, nie pamiętam...), który ma dużo modeli w różnych rozmiarach właśnie na Allegro - łatwo to znaleźć. Myślę, że nawet jak nie będą mieli wystawionego Twojego rozmiaru, to możesz spróbować do nich napisać, czy by Ci nie sprowadzili - ceny mają bardzo dobre, ok. 40-50 zł za większość modeli chyba i to są oryginalne ShockAbsorbery, dobrej jakości, w oryginalnych opakownaiach, niewybrakowane.
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Od trzech miesięcy próbuję kupić dobry stanik biegowy i nic....
Biorę do przymierzalni najróżniejsze rozmiary i przy tych większych mam wrażenie, że wcale nie trzymają (za miękkie) a przy tych mniejszych że tak mi przypłaszczają piersi, że ledwo oddycham...
Jakaś tragedia...
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A znasz swój prawidłowy rozmiar?
W polskich sklepach rzadko można trafić na większe miski, zwłaszcza w stanikach sportowych. Ważne, żeby obwód od biustem był dopasowany - może miałaś wrażenie, że nie trzymają, bo były za szerokie w obwodzie właśnie?
Największy rozmiar, jaki widziałam w PL, to 95DD z Nike - fakt, miski spore, ale przy normalnym wąskim obwodzie (np. 70 czy 75) też mają tylko DD (w dodatku nie produkują podobno nic poniżej obw. 65), więc szczupła kobieta, która nie jest płaska jak deska, może sobie tylko pooglądać...
Radziłabym Ci jednak poszukać przez internet. Teraz jest sezon wyprzedaży, na pewno można coś upolować w brytyjskich sklepach albo na Allegro.
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli uwazasz, że znając swój rozmiar mogę kupic stanic przez net czyli nie mierząc go?

Byłam ze trzy lata temu u babki na grochowskiej w wawie, ktora dobiera biustonosze. Jej zdaniem miałam 75D albo E, różnie. Od tego czasu trochę schudłam, więc teraz dobieram na oko, zawsze muszę się sporo naprzymierzać zanim coś mi będzie pasowało.
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli masz w domu miarkę krawiecką, to spójrz tu, wymierz się i użyj kalkulatora z tej stronki. Rozmiar się zmienia przy chudnięciu, tyciu i różnych mniej konkretnych zmianach sylwetki, więc nigdy nie ma gwarancji, że masz taki sam, jak 3 lata temu.

Jak nie trafisz z rozmiarem przez internet, to sklepy przyjmują bez problemu zwroty. Zapłacisz tylko koszt wysyłki i ew. ubezpieczenia paczki, ale szansa, że będziesz miała idelany stanik, jest spora. Jeśli kupisz coś na Allegro od prywatnego usera, to oczywiście zwrotu pewnie nie przyjmą, ale będziesz mogła sprzedać.
Poza tym jeśli jesteś z Warszawy albo jakiegoś większego miasta, gdzie są już sklepy z porządnym brafittingiem, to może można ich poprosić o sprowadzenie konkretnego modelu zza granicy :niewiem:

Ja z pierwszym ShockAbsorberem trafiłam przez sieć tylko na podstawie rozmiaru i okazał się idealny. Warto spróbować.

EDIT: spojrzałam, że jesteś z Poznania - na pewnojest jakiś porządny sklep stanikowy z miłą obsługą (adres na pewno można znaleźć na Gazetowym Forum Biuściastych) - spróbuj namówić ich, żeby sprowadzili staniki biegowe, jestem pewna, że nie będą mieli problemów ze zbytem.
zelma69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no załamana jestem już po prostu tymi stanikami. kupiłam w bonprixie, bardzo zachęcająco wyglądał na zdjęciu i opis dobry, a okazał się beznadziejny :(

Midi, nie mogę znaleźć tego sklepu z Bielska-B./Białegostoku, co sprzedawał na allegro shockabsorbery :grr: może już zawinęli działalność? strasznie Cię proszę, jakbyś znalazła i mogła mi podesłać linka do ich aukcji!
Pozdrowionka!
Awatar użytkownika
Bagheera
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć Zelma Ja też biegam w stanikach SA ale kupowałam na Allegro od użytkowniczki z Tarnowa. Widzę, że teraz ma trochę przerzedzoną ofertę, ale wyślij maila z pytaniem - może nie wystawiła całej rozmiarówki :lalala:
Tylko pamiętaj żeby wybrać odpowiedni dla twojej miski support level !!!

PS
Też się nie raz na ładną fotkę w Bonprixsie nacięłam :nienie:

Powodzenia - przyda Ci się! :oczko:
ODPOWIEDZ