Wysokie tętno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wojczer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Przeczytałem już kilka wątków na temat zbyt wysokiego tętna podczas biegania, ale wszystkie dotyczyły osób nie bardzo wybieganych i wysokie tętno powodowało u nich duże zmęczenie. U mnie sytuacja jest zupełnie inna, tydzień temu zdobyłem srebrny medal na Przełajowych Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych na 5km, więc jestem całkiem nieźle wybiegany :-) Jednak mój problem polega na tym, że bieganie na tętnie ok. 150 to praktycznie wleczenie się po 6:00min/km, podczas gdy moi koledzy, nawet Ci słabsi ode mnie biegają przy tym tętnie po 4:40-30min/km. Gdy zaczynam biegać szybciej, np. po 3:20/km moje tętno to ok. 190-195bpm, nie jestem jeszcze praktycznie zmęczony i mogę swobodnie rozmawiać, podczas gdy kolega obok z tętnem 180bpm już ciężko oddycha. Dodam, że obaj mamy po 17 lat i trenujemy bieganie wyczynowo. Tak samo ma się to do tętna na spoczynku, praktycznie gdy spada do 65bpm to jest już bardzo dobrze, a myślę, że jako biegacz powinienem mieć poniżej 50bpm. Zamierzam zrobić w najbliższym czasie EKG wysiłkowe, jednak jestem ciekaw co o tym sądzą inni biegacze i czy aby wyczynowe bieganie przy tak wysokim tętnie jest bezpieczne. Z góry dzięki za odpowiedź :-)

Ps. Dodam jeszcze, że pomiarów dokonywałem na kilku pulsometrach: Polar i Sigma, więc powinny być poprawne
Biegiem przez życie ;-)
PKO
Rayden
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Być może jesteś wysokotętnowcem ? Twój 'silnik' działa na wysokich obrotach :hej:
Jeśli czegoś bardzo chcesz to, to zdobędziesz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po pierwsze jesteś wysokotętnowcem. To tak jedni są blondynami a drudzy są szatynami i obaj są przystojni. Wielkimi sportowcami są i nisko i wysoktętnowcy. Na dodatek jestes młody masz 17 lat i masz jeszcze wysokie tętno. wszystkoz toba jest okej. Niech cię wartości tętna na twoim pulsometrze nie przerażaja.
Jedno mnie dziwy jestem medalista mistrozstw Polski i masz trenera czy trener ci takich rzeczy nie wytłumaczył ?????

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No wlasnie Wojtek. Dlaczego zadajesz to pytanie tutaj na forum, a nie swojemu trenerowi?
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
dyndel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:28

Nieprzeczytany post

.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2012, 19:01 przez dyndel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a może masz słabo wytrenowane prędkości w tlenie... te różnice są zbyt duże, jakbyś na co dzień biegał za szybko, dlatego możesz mocno, a powoli to dramat. jaki masz max?
Rayden
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Katarina... ale tak się trenuje młodzież w Polsce :)
Tyle razy pisał o tym Nagor, że najpierw trzeba robić bazę tlenową a dopiero później cokolwiek innego...u nas robi sie odwrotnie... czego efekty (a raczej ich brak) widzimy za młodzieżowca- seniora :)
Jeśli czegoś bardzo chcesz to, to zdobędziesz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale pierdoły opowiadacie być wysokotętnowcem to nie problem.

Tompoz
Tompoz
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Ale pierdoły opowiadacie być wysokotętnowcem to nie problem.

Tompoz

moze i jest ale tego jednoznacznie nie mozna stwierdzic Jest mlody Co bedzie za kilka lat ?

Moze rzeczywiscie biega ogolnie za szybko a za malo dlugich wybiegan wolniej ? to czesty problem wielu osob na forum i moj niedawno ze biegalem wolno w 1 tzw zakresie nawet kolo 8 min na km ale biegajac pare miesiecey wolniej tetno mi spadlo i teraz jest lepiej

chyba sie do tego przyczynilo tez to ze moj pierwszy zakres przyjmuje wg Danielsa jako max 79 hrmax a nie 75%:)
ogolnie to temat do dlugiej dyskusji i zazartej:) ktora i tak nie doprowadzi do niczego:)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mario36 pisze:
tompoz pisze:Ale pierdoły opowiadacie być wysokotętnowcem to nie problem.

Tompoz

moze i jest ale tego jednoznacznie nie mozna stwierdzic Jest mlody Co bedzie za kilka lat ?

Moze rzeczywiscie biega ogolnie za szybko a za malo dlugich wybiegan wolniej ? to czesty problem wielu osob na forum i moj niedawno ze biegalem wolno w 1 tzw zakresie nawet kolo 8 min na km ale biegajac pare miesiecey wolniej tetno mi spadlo i teraz jest lepiej

chyba sie do tego przyczynilo tez to ze moj pierwszy zakres przyjmuje wg Danielsa jako max 79 hrmax a nie 75%:)
ogolnie to temat do dlugiej dyskusji i zazartej:) ktora i tak nie doprowadzi do niczego:)
jeszcze raz powiem być wysokotętnowcem to nie problem i tez nie zaleta to cecha osobnicza. Tak jak kolor włosów. Pytasz co za kilka lat z wiekiem tętno max. maleje.

Przykład wyskotętnowca np. polski koalrz zawodowy Bartek Huzarski w wieku 27 lat podawał oficjalnie swój hr max. jako 207. To pewnie jak był w wieku naszego kolegi i miał 16 lat to miał hr. max. np. 215.

Ty nie rozrużniasz 2 rzeczy. Nie liczy się na jakim tętnie biegasz tylko liczy się na jakim procencie tętna max. biegasz.

U jednego zawodnika co ma 40 lat WB 1 będzie na tętnie 140 a u tego młodego chłopaka będzei WB 1 na tętnie 175. Bp oby dwaj mają inne tetno maxymalne.

Tompoz
Tompoz
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

I tompoz ma racje w tej sprawie, ja pzry tętnie 194 biegne już praktycznie sprintem, wysokotetnowiec może dla odmiany sobie rozmawiac, więc jest różnica ale organizmów, procenty nie powinny się mylić.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gramowicz pisze:I tompoz ma racje w tej sprawie, ja pzry tętnie 194 biegne już praktycznie sprintem, wysokotetnowiec może dla odmiany sobie rozmawiac, więc jest różnica ale organizmów, procenty nie powinny się mylić.
dziekiz apoparcie

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ