2 Treningi w jeden dzien?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, jestem w trakcie realizowania planu 10-tygodniowego. Uczeszczam rowniez do szkoly sredniej, w ktorej mamy 3 h wychowania fizycznego. 1h w poniedzialek - biegamy, druga i trzecia we wtorek. We wtorek biegamy troche wiecej, ze wzgledu na ilosc czasu ktorym dysponujemy ;). Przejdzmy do sedna sprawy, jak wiadomo plan 10-tygodniowy zaklada treningi w wt, czw, so, nd, co mi bardzo odpowiada. Zastanawiam sie czy po wtorkowym bieganiu w szkole podejmowac treningi z zakresu planu 10tygodniowego, czy sobie odpuscic ? . Dodam, ze na wfie biegamy :
5 okrazen na rozgrzewke(1 ok ~300m)
I seria1 okrazenie z limitem czasowym 1 min 5 s
II seria 2 okrazenia z limitem 2 min 10 s
III seria 3 okrazenia z limitem 3 min 50 s
Miedzy kazda seria minuta przerwy.
Jak widac w czasie wfu przebiegam ~3300m. Nie jest lekko, ale daję rade. Prosze o odpowiedzi i z gory dziekuje.
PKO
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem jedyna rzecz, której powinieneś się obawiać to przemęczenie, bo jak ktoś mądry na tym forum napisał, możesz przez 3 tygodnie nie odczuwać zmęczenia i nagle "łup", złapie Cię kontuzja, lub nie będziesz miał sił na nic . Więc uważaj na swój organizm, w szczególności jeśli nie wiesz do czego jest na razie zdolny, chodzi w szczególności o kontuzje. Więc proponuje dobrą rozgrzewke i ciągłą analize swojego ciała. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, zmniejszenia o jeden dzień w tygodniu treningu po szkole i zastąpienia go tym w czasie WF.
Pozdrawiam
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Te łup to przetrenowanie :D moze ciągnać się miesiącami, więc uważaj, jeżeli to amatorszczyzna to rano jeden, wieczorem drugi mniejszy obiętościowo tak przynajmniej ja myślę i nie mniej niz 3 bogate posiłki.

pozdro
piotrek79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:30

Nieprzeczytany post

Biegając tyle na wf-ie robisz plan 10-tygodniowy? Nie masz wrażenia, że on nie jest dla ciebie?
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witaj, robię go gdyż wyczytałem, że jest to wprowadzenie do biegania ~30 minut bez przerwy, a to jest jeden z moich celów. W obecnej chwili na wfie 2000-2200 metrow robie bez wiekszych problemow, ale potem zaczyna sie katorga, niezwykle szybki oddech, nogi nagle slabną. Dodam, ze trening 10-tygodniowy wykonuje wieczorem, gdy jest już chłodniej, a w szkole biegałem w upale, co tez niewatpliwie na mnie wplynelo. Moim celem jest przebiegniecie w przyszlosci maratonu, a jedne z najblizszych dla mnie zawodów to Bieg uliczny im. Bronisława Malinowskiego(~1 pazdziernika).Mam zamiar solidnie się przygotowac
zydziorek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jesli biegasz 900m ponizej 3:50, to mysle ze ty 30min powinienes bez problemu przebiec truchtem z +/- 6'/km
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

cześć ... problem z planem 10 tygodniowym i 30 minutami..
nie jest taki że ty nie przebiegniesz 30 minut...
tylko taki że ty nie umiesz biegać tak wolno !!;-)

skoro jesteś w lo... to masz chmm... 15-17 lat ?

powiem tak - drugi trening we wtorek odpuść na pewno, jak przez 2 miechy porobisz 4 treningi w tygodniu... to potem możesz wprowadzić 5dni treningowych... a po kolejnych 2 miesiącach 6 dni treningowych... - jak będziesz nadal śmigał to sobie możesz wtedy planować i myśleć o robieniu większej ilości treningów

co do 30 minut...

zamiast robić plan 10 tygodniowy...
zrób tak że w 15 minut masz przebiec NIE WIĘCEJ niż 2,800 m a najlepiej mniej niż 2500m (to wyjdzie 6 min/km a to i tak SZYBKO jak na początek i jak na to co ten trening ma robić) po 3 minutowej przerwie w marszu zrób znowu 2500m w 15 minut - taki trening rób do momentu aż nie będzie stanowił żadnego problemu (po 15 minutach truchtu nadal jesteś w stanie swobodnie rozmawiać i nie dostajesz zadyszki) (możesz próbować w czasie drugiej serii zaśpiewać hymn swojej szkoły ;p to będzie test czy tempo jest wystarczająco wolne) - jak będziesz dostawał przyspieszonego oddechu to zwolnij do 6:30/km czyli w 15 minut masz zrobić coś koło 2300m

w tych planach - chodzi o podnoszenie zdolności areobowych - wykorzystania tlenu i przemian tlenowych w twoim organiźmie... - jak biegasz szybciej - to kształtujesz coś zupełnie innego.

napisz jak ci się robi taki trening (wolnego truchtania) i wtedy będziemy to "modyfikować" tak by wstrzelić się w twoją kondycję i coś ci wymyślić mądrego ;p - chociaż wiesz - musisz być zupełnie "szczery" i przede wszystkim uważać na PRZETRENOWANIE - w pierwszych miesiącach (2-3) organizm zupełnie nie wie jak zareagować na trening... i jesteś wtedy najbardziej narażony na jakieś negatywne konsekwencje - od kontuzji przez po prostu strate zapału ... a na przemęczeniu kończąc (co z kolei wiąże się z pogorszeniem zamiast polepszeniem wyników)
Szymon
Obrazek
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, dzięki za zainteresowanie tematem. Co do mojego biegania, znam swoje możliwości i jestem pewien, że nie dałbym rady biec bez przerw przez 30 minut, dlatego jakis czas temu postanowilem podjac cykl 10-tygodniowy, po jego ukończeniu miałem zamiar zastanowic się nad dalszymi treningami. Zalezy mi na polepszeniu wytrzymalosci, sily. Z bieganiem "na powaznie" mam do czynienia stosunkowo krótko, a wyczytałem ze ten plan jest idealnym wprowadzeniem do biegów :P. Glupio byloby mi znowu przerywac cykl 10tygodniowy, bo wtedy bede zle sie czul ze swiadomoscia, ze czegos nie skonczylem, taki juz jestem :hej: .
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A może powinieneś podjąć próbe biegu przez 30 minut ?! Mimo wszystko, jeżeli będziesz miał HRmax na poziomie 75%, spokojnie dasz rade. Nie katuj się nie wiadomo jakimi czasami, pierw masz sobie wyrobić wytrzymałośc, dopiero poźniej szybkość biegu. Takie moje zdanie...
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, wybrałem cykl 10-tygodniowy gdyż nie dam rady biec nonstop przez 30 minut. Mieliśmy w szkole test Coopera i 12 minut biegu to była dla mnie prawdziwa katorga(do tego doszedł upał).
Nie wiem już co robic, mam metlik w glowie :bum:
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proponuje 6 tygodniowy PUMY. A dzień w którym biegasz w szkole, uznaj po prostu jako część tego treningu i w momencie gdy wszyscy zejdą możesz dobiec te brakujące 3 minuty lub coś w tym stylu. Nic więcej nie jesteśmy chyba w stanie Ci poradzić.

PS: Wasz nauczyciel WF dziwne limity daje, 900m w czasie 3.50... nie każdy jest urodzonym sportowcem i da rade tyle przebiec.
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, pojde za twoja rada i sprobuje z tym treningiem PUMA, gdzies juz o nim czytalem pochlebne komentarze.
A co do tego 3:50 na 900m to nie ma takiego rygoru, ze jesli ktos nie przebiegnie to dostaje kare. Generalnie nauczycielowi chodzi o to, by wyuczyc nas biegu w w miare równym tempie. Jesli przebiegniesz to ok, profesor cie chwali, jesli nie to trudno - daje wskazówki co robic. Jest u nas w grupie pare osób, które nie dają rady, ale się starają i to jest najważniejsze. Pozdrawiam i zycze progresywnych treningów ;).
pan G

Nieprzeczytany post

Fajna sprawa jak masz dobrego nauczyciela. Kiedy chodziłem do szkoły też miałem dobrych wykładowców, tylko że tryskałem wielką niechęcią do nich. Teraz o wiele bardziej rozumiem punkt widzenia swojego nauczyciela z liceum i jestem pewien, że udzielił by mi wiele cennych rad. No ale byłem głupi.. Także korzystaj z jego wykształcenia.
newbie
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, jednak zdecydowałem się na trening 10-tygodniowy, po prostu jakoś bardziej mi podchodzi i biegam w tym tyg. 4x 5'b/2.5'm . Są zauważalne zmiany, przede wszystkim w wytrzymałości zarówno fizycznej jak i psychicznej. Dodam, że rok temu miałem pewne problemy z nogą(miałem niewielki torbiel przy kostce, ale już zniknął).Mama męczy mnie, żebym nie przesilił tej nogi, dlatego też postanowiłem zakupic jakąś opaskę stabilizującą na staw skokowy, czy moglibyście mi coś polecic ? Dodam, że owa noga mnie nie boli, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;)
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Apteka lub jakiś sportowy sklep, tam będą mieli opaske, sądze że zwykła CI wystarczy, ale proponuje zakup co najmniej 4 :D bo uwierz mi że będzie cała mokra od potu :))
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ