Witam, umieściłem ten temat w dziale zdrowie, bo na tym przede wszystkim mi zależy. Zacznijmy od początku, moja mama ma 53 lata, ma ~156-157 cm wzrostu i jej problemem jest nadwaga. Nie wiem dokładnie ile waży, ale chyba koło 70 kg. Była szczupłą kobietą, a nawet bardzo, aczkolwiek w wyniku ciąży z ostatnim dzieckiem(czyt. mną) przybrało się pare kg. Dodam, że mama z powodzeniem wychowała trójkę dzieci

. Ostatnimi czasy często narzeka na bół kręgosłupa, głowy, na swoją wagę itd. Zależy mi na tym, by żyła jak najdłużej i cieszyła się zdrowiem, bo na brak powodzenia u mężczyzn nie może narzekac

. Czy moglibyście polecic mi jakieś plan, a może dietę która pomoże zrzucic mojej mamie zbędne kilogramy? Może jazda rowerem przed śniadaniem albo szybki spacer na czczo ? Bieg może później, gdy organizm przyzwyczai się do wysiłku. W mojej rodzinie rodzinie nie ma tendencji do nadwagi, więc raczej sprawy genetyczne można wykluczyc. Ja sam jestem dosyc szczupły(za 26 dni 17 lat, ponad 180 cm wzrostu, ~70 kg wagi). Mama przejawia chęci do cwiczeń, ale czasami brakuje jej motywacji. Nie spożywa alkoholu, ani nie pali papierosów, lubi jeździc do znajomych rowerem, ale takie przejażdżki nie pomogą jej zbyt wiele.. Proszę o fachową pomoc i z góry dziękuję. Życzę miłego dnia.