Witaminy i suplementy
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
Witam!
Może ten temat już był ale myslę, że warto go odświeżyć. Po wczorajszym Półmaratonie Warszawskim, a także w jego trakcie, zaczęły mnie łapać dosyć bolesne skurcze łydek a potem i ud. Staram się co drugi dzień brać magnez (kupuję taki rozpuszczalny z supermarketu, to zapewne błąd) i multiwitaminy. Biegam z regułu ponad 200 km na miesiąć i już dosyć długo nie miałem problemów ze skurczami. Znajoma stwierdziłą jednak, że to skutek braku potasu. Proszę o rady i ewentualne podanie konkretnych nazw produktów.
Z góry dziękuję!
Może ten temat już był ale myslę, że warto go odświeżyć. Po wczorajszym Półmaratonie Warszawskim, a także w jego trakcie, zaczęły mnie łapać dosyć bolesne skurcze łydek a potem i ud. Staram się co drugi dzień brać magnez (kupuję taki rozpuszczalny z supermarketu, to zapewne błąd) i multiwitaminy. Biegam z regułu ponad 200 km na miesiąć i już dosyć długo nie miałem problemów ze skurczami. Znajoma stwierdziłą jednak, że to skutek braku potasu. Proszę o rady i ewentualne podanie konkretnych nazw produktów.
Z góry dziękuję!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
- Życiówka w maratonie: 3:25:27
Najwięcej potasu podobno zawierają suszone morele, poza tym pomidory, banany, ziemniaki. Ja czasami kupuję sok z pomidorów taki w kartoniku, dodatkowo dość dobrze gasi pragnienie, przynajmniej u mnie.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Skad ja to znam? - oprócz wymienonych przyczyn dodabym bieg po twardym podłozu -asfalt. Leczenie objawowowe to masaż i uzupełnienie potasu.
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
czyli jednak potas??? na trasie piłem na każdym wodopoju... robię wybiegania po 28 km bez picia i nie mam skurczow. Jakie polecanie w związu z tym preparaty???
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Sorry, sorry sorry - magnez, MAGNEZ, M A G N E Z,
- myslę magnez, a piszę potas, sam nie wiem dlaczego.

- Sinister
- Wyga
o wlasnie a ja mam ostatnio skurcze przy robieniu przysiadow(obciazenie 18-20kg). 1 seria normalnie, a 2 seria to pierwsze 3 powtorzenia to skurcze po zewnętrznej stronie ud. nie wiem czym to jest spowodowane. byc moze brakiem witaminan , a moze przetrenowaniem? zobacze co się bedzie dzialo dalej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
- Życiówka w maratonie: 3:25:27
U mnie objawami niedoboru magnezu były kurcze łydek szczególnie w nocy oraz drganie powieki. Kupiłem wtedy preparat o nazwie Magnesol - są to tabletki rozpuszczalne w wodzie. Pomogło bardzo szybko. Przyswajalność magnezu zwiększa się jeśli jest łącznie z witaminą B6 teraz właśnie taki mam, zakupiony w markecie, biorę jak mi się przypomni. A poza tym banany, orzechy, pomidory, kakao i takie tam....