planuje rozpocząć bieganie za miesiąc i potrzebuje pomocy w dopasowaniu butów. Wzrost 193 cm, waga 115 kg. Obserwując podeszwę używanych butów wydaje mi się, że lewa stopa to lekki pronator natomiast prawa jest neutralna lub supinator (niektóre moje buty minimalnie bardziej są stare po zewnętrznej stronie). Mokry test oraz ustawienie pięt pozostawię Waszej ocenie (niżej obrazki). Chodząc stawiam stopę najpierw na pięcie natomiast biegając wydaje mi się, że pierwsze są palce (to tak biegając po domu - przeziębiony jestem eh). Dodatkowo w prawej stopie przy chodzeniu, od góry, od czasu do czasu mi coś strzela (odgłos łamanej gałązki), nie boli. Przy chodzeniu palce prawej stopy są zwrócone na zewnątrz natomiast lewej prosto. Długość stopy 29 cm rano bez skarpetki, wiec myślę ze docelowo 30 cm będzie ok, inne sportowe obuwie to przeważnie rozmiar 46-47,5 w zależności od producenta, stopy są szerokie. Planuje biegać 5 razy w tyg. po 60 minut, najczęściej po asfalcie. Na buty chciałbym wydać jak najmniej, w dalszej koleności: fajnie jakby były w jednolitym kolorze najlepiej czarne, i w miarę nieprzemakalne. Chciałbym również zakupić pulsometr taki do 250 pln. Myślę o sigma pc-15 oraz garmin forerunner 50, i tu pojawia się pytanie do właścicieli tych urządzeń jak wygląda sprawa z regulacją obwodu opaski zakładanej na klatkę piersiową, (mam 130 cm obwodu, na wdechu) czy to nie będzie przeszkodą? Zastanawiam się również nad GEONAUTE z decathlon, cenowo wydają się ciekawa alternatywą zwłaszcza dla sigmy, ale bardzo mało opinii na forum.

http://img204.imageshack.us/my.php?image=prawa.jpg
up
gdzie odpowiedzi? jakiś abonament?