Witam,
Właśnie kupiłem buty biegowe Asics Gel 1130. Kierując się poradami wybrałem rozmiar większy(43.5) niż ten jaki posiadają moje normalne buty do chodzenia(42-43). W sklepie wszystko wydawało się w porządku. Niestety po pierwszej próbie biegowej stwierdzam że buty są za chyba duże, o czym świadczy to, że w trakcie biegu pięta lekko "wychodzi" z buta i czuć jest wyraźnie pewien luz. Nie jest to jakoś wielce uciążliwe i da się z tym biegać, ale nie wiem jak będzie to skutkować w dalszej perspektywie. Niestety w sklepie nie ma już modelu 43 więc musiałbym ewentualnie je oddać...
Mieliście podobny przypadek? A może ów luz to coś zupełnie normalnego czy wręcz pożądanego? Czy tylna część stopy powinna sztywno trzymać się buta?
Dzięki z góry za każdą wypowiedź.
Za duże buty
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
od braku trzymania stopy poobcierasz sobie nogipawelz pisze: Mieliście podobny przypadek? A może ów luz to coś zupełnie normalnego czy wręcz pożądanego? Czy tylna część stopy powinna sztywno trzymać się buta?
Dzięki z góry za każdą wypowiedź.
ja kupuje buty w moim romiarze bo w takich najlepiej mi sie biega
musisz sprawdzić jak jest u Ciebie
- sredniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
But powinien być większy ale nie za duży! Pięta nie może się wysuwać z buta, ale też palce muszą mieć trochę luzu. Dobra jest metoda na wsuwanie palca za pięte. Jak prtzesuniesz stopę maksymalnie do przodu to powinieneś wsunąć palec za piętę.
run your way
www.sklepbiegacza.pl - polecam
www.sklepbiegacza.pl - polecam
-
- Rozgrzewający Się
Asicsy już oddałem. Poluję na buty z wyprzedaży w gdańskim intersporcie, ale niestety pozostało tam niewiele butów. Spodobał mi się model Adidas Supernova Sequence w cenie 230zł. Jedyny dostępny rozmiar to 44 (!) ale dobrze mi się w nich biega, stopa trzyma się, palce mają sporo (może za dużo) miejsca. Słyszałem, że Adidas ma mniejszą rozmiarówkę - ale żeby aż tak? Co o tym sądzicie? Jestem na straconej pozycji ze względu na brak rozmiarów, więc stąd te wątpliwości.
-
- Wyga
Ja wszystkie buty mam 45, czyli 29cm. I zwykłe do chodzenia Lonsdale, i halówki Umbro oraz inne codzienne
. Asics ma chyba inną rozmiarówkę (trzeba kupić o 1 numerek większe). I tak oto kupowałem swoje 2130. Sprawdziłem w tabelce rozmiary i kupiłem numer 46 (29cm). Buty są idealne, mogę wsunąć palec za piętę, w środku są po prostu swobodne i wygodne, nie zsuwają się. Lepiej trafić nie mogłem.