Komentarz do artykułu Test buta Saucony Guide TR
-
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Amortyzacja jest ta sama jak w szosówce .Różnią sie bieżnikiem.
Michał
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nadaje się też na asfalt jak najbardziej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Jak kiedyś rozmawiałem z Marcinem Fehlauem (ma swój sklep w Poznaniu, rek. maraton 2.15):
każdy nowy but nadaje się na asfalt, z tym że w jednym modelu zrobisz 200km i będziesz czuł już asfalt, a w innym po przebiegnięciu 800km stwierdzisz że czas już zmienić podłoże. Duży wpływ na to ma też waga zawodnika i styl biegowy(czy odpijamy i opadamy na pięte, śródstopia czy palce).
każdy nowy but nadaje się na asfalt, z tym że w jednym modelu zrobisz 200km i będziesz czuł już asfalt, a w innym po przebiegnięciu 800km stwierdzisz że czas już zmienić podłoże. Duży wpływ na to ma też waga zawodnika i styl biegowy(czy odpijamy i opadamy na pięte, śródstopia czy palce).
Ostatnio zmieniony 21 mar 2009, 10:20 przez KRZYSIEKBIEGA, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyje po to, by biegać
- ooco
- Zaprawiony W Bojach
mam te buty, przebiegałem w nich całą zimę. na poczatku byłem sceptyczny, dotego jeden szew w lewym bucie, zlokalozowany po wewnętrzenj stronie, tak bliżej pięty powodował przez dłuższy czas obtarcia i produkował pęcherze przy wybieganiach dłuższych niż 60'. po jakimś czasie stopa się przyzwyczaiła, ale zgrubienie na stopie w tym miejscu zostało.
dodatkowo jak spadło dużo śniegu i zaczałem, z musu, biegac więcej po asfalcie to zaczęły bolec mnie biodra, problem zniknął od razu jak przesiadłem się na asicsy 2130 wiec mysle, że z tą amortyzacją na asfalcie to wcale nie najlepiej (moja waga teraz 87 kg) - choć to może jest akurat zwiazane z większą uwagą poświęcona na rozciąganie niż wcześniej
dodatkowo jak spadło dużo śniegu i zaczałem, z musu, biegac więcej po asfalcie to zaczęły bolec mnie biodra, problem zniknął od razu jak przesiadłem się na asicsy 2130 wiec mysle, że z tą amortyzacją na asfalcie to wcale nie najlepiej (moja waga teraz 87 kg) - choć to może jest akurat zwiazane z większą uwagą poświęcona na rozciąganie niż wcześniej

- Jog
- Wyga
No i właśnie chodzi mi o to, czy w nich jestem w stanie przebiec po asfalcie 800-1000 km, bez "uklepania" amortyzacji.KRZYSIEKBIEGA pisze:Jak kiedyś rozmawiałem z Marcinem Fehlauem (ma swój sklep w Poznaniu, rek. maraton 2.15):
każdy nowy but nadaje się na asfalt, z tym że w jednym modelu zrobisz 200km i będziesz czuł już asfalt, a w innym po przebiegnięciu 800km stwierdzisz że czas już zmienić podłoże.
Z pięty odbijanie jest raczej bardzo trudne. Nie wiem, czy ktoś w ogóle to potrafi. Ja w każdym razie nie.KRZYSIEKBIEGA pisze:Duży wpływ na to ma też waga zawodnika i styl biegowy(czy odpijamy się z pięty, śródstopia czy z palców).
-
- Rozgrzewający Się
Witam:)
Mam pytanie: zaczynam dopiero przygode z bieganiem i zastanawiam sie czy te buty bylyby odpowiednie dla poczatkujacego, ktory chce zaczac powiedzmy jutro ?
Chodzi mi zarowno o ich "docelowego odbiorce" jak i dopasowanie do aktualnych warunkow pogodowych.
http://dobiec.blogspot.com/
Mam pytanie: zaczynam dopiero przygode z bieganiem i zastanawiam sie czy te buty bylyby odpowiednie dla poczatkujacego, ktory chce zaczac powiedzmy jutro ?

Chodzi mi zarowno o ich "docelowego odbiorce" jak i dopasowanie do aktualnych warunkow pogodowych.
http://dobiec.blogspot.com/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Chodziło mi bardziej na jaką część opadamy niż odbijamy(poprawiłem swoją wypowiedź)
Żyje po to, by biegać
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jog, a może zaczniesz biegać mniej po asfalcie?
- Jog
- Wyga
A z czego wnosisz, że biegam aż tyle po asfalcie, że powinienem mniej? Tylko z mojego zapytania dotyczącego tych butów? Jeśli tak, to zdecydowanie się pomyliłeś. A jeśli Ci napiszę, że biegam bardzo mało po asfalcie, a powinienem więcej, żeby przyzwyczaić stawy do biegów ulicznych rozgrywanych właśnie na asfalcie, to co Ty na to? Zmienia postać rzeczy?gasper pisze:Jog, a może zaczniesz biegać mniej po asfalcie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
napisałeś, czy buty wytrzymają 1000 km po asfalcie a to bardzo dużo...Jog pisze:A z czego wnosisz, że biegam aż tyle po asfalcie, że powinienem mniej? Tylko z mojego zapytania dotyczącego tych butów? Jeśli tak, to zdecydowanie się pomyliłeś. A jeśli Ci napiszę, że biegam bardzo mało po asfalcie, a powinienem więcej, żeby przyzwyczaić stawy do biegów ulicznych rozgrywanych właśnie na asfalcie, to co Ty na to? Zmienia postać rzeczy?gasper pisze:Jog, a może zaczniesz biegać mniej po asfalcie?
- Jog
- Wyga
Zdaje mi się, że to norma dla porządnych butów, wytrzymać 1000 km. A czy ja te 1000 km zrobię w pół roku, czy w 2 lata, to zupełnie inna sprawa. A tak naprawdę, to potrzebuję butów które będą się nadawały jednocześnie na ścieżki leśne (czasem lekko zabłocone) jak i asfalt, a wszystko to podczas jednego biegu. I te właśnie buty, mam nadzieję, spełnią takie potrzeby.gasper pisze:napisałeś, czy buty wytrzymają 1000 km po asfalcie a to bardzo dużo...Jog pisze:A z czego wnosisz, że biegam aż tyle po asfalcie, że powinienem mniej? Tylko z mojego zapytania dotyczącego tych butów? Jeśli tak, to zdecydowanie się pomyliłeś. A jeśli Ci napiszę, że biegam bardzo mało po asfalcie, a powinienem więcej, żeby przyzwyczaić stawy do biegów ulicznych rozgrywanych właśnie na asfalcie, to co Ty na to? Zmienia postać rzeczy?gasper pisze:Jog, a może zaczniesz biegać mniej po asfalcie?