Bieganie a nawadnianie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
jaackaal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:52:04
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy na tematy które mnie interesują. Mam nadzieję że pomożecie.

Czytałem trochę o maratonach i zawodach i przeważnie jest tak że co jakąś odległość jest punkt gdzie można zregenerować płyny. A ja mam taki problem że nie potrafię tak co określoną odległość regenerować płynów. Wiem że to dziwnie zabrzmi ale najlepiej mi się biega z bidonem w ręku i kiedy potrzebuje wtedy piję izotonik. Próbowałem przebiec 8 km regenerując płyny co kilometr i owszem przebiegłem, ale byłem strasznie zmęczony, a biegając z bidonem w ręku i pijąc kiedy mi potrzeba robię 15 km i mam jeszcze siły.

Teraz parę pytań:
- czy to jest normalne co opisałem ?
- w jaki sposób to zmienić ?
- czy na zawodach będzie można biec z własnym bidonem z izotonikiem ?

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja nie brałem udziału w żadnym maratonie, ale w lato jak pamiętam musiałem wziąć butelkę wody, bo nie było mowy o przebiegnięciu 30 minut bez napojenia się. Po prostu szybko mój organizm zużywał płyny ;].

Moim zdaniem trzeba regenerować swoją ilość płynów wtedy kiedy to potrzebne.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do biegania z własnym bidonem na zawodach to jakoś nigdy nie widziałem zakazu. Ja też czasami dłuższe wybiegania, tj. ponad 20 km biegam z bidonem, na krótszych nie potrzebuję pić.
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jaackaal pisze: - czy to jest normalne co opisałem ?
- w jaki sposób to zmienić ?
- czy na zawodach będzie można biec z własnym bidonem z izotonikiem ?
- to nie jest normalne -przyzwyczailes organizm do tego ale nie ma to zadnego uzasadnienia
- Pol godziny przeed biegiem dwie szklanki wody, przed samym startem jeszcze pol szklanki. Potem przez pol godziny biegnij nie pijac. Po jakims czasie bedziesz mogl zrezygnowac z tej pol szklanki przed startem, potem bieg bez picia bedziesz wydluzal systematycznie do godziny, dalej nie ma potrzeby. w upał zawsze bierz picie ze sobą. Na początku będzie CI trudniej, potem się przyzwyczaisz i będzie Ci lepiej.
- będzie można, ale ten balast przeszkadza - Tobie nie organizatorom
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

imho lepiej się przyzwyczaić do "niepicia" ... - to wygodniejsze... ;-)
tak do 10 km nie ma w ogóle sensu pić (może nie na zawodach ale na treningu na pewno)

wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.

Co do organizatorów - to za poprzednikami im to nie będzie przeszkadzać... - choć "teoretycznie" nie powinieneś brać od nikogo bidonu na trasie poza punktami odżywczymi. - Nie widziałem by kiedykolwiek ten wymóg był przestrzegany, ale teoretycznie takie są przepisy ;-) za to z bidonem w ręku możesz biec i cały bieg... - tylko czy to na pewno wygodne ??
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
jaackaal
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powoli się odzwyczajam... :) piję godzinę przed bieganiem a potem przed samym bieganiem... i musze przyznać że jakoś się przyzwyczajam... :)

Co racja to racja bez bidonu w ręce lepiej się biega... :)

Dzięki za odpowiedzi na moje pytania... ;)
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja pije przynajniej 1 h przed biegiem, do 20 km nie pije na treningu tak to biore plecak ze zbiorniczkiem na dłuższe wybiegania :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
jaackaal
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Udało się zrobić 10 kilometrów bez spożywania cieczy w czasie biegu :) czułem się bardziej zmęczony, ale lepiej mi się biegało wygodniej i lepszy czas miałem :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ