Bielizna do biegania
Moderator: beata
- Ulaa
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wrzucam tu link do artykułu (dla tych którzy jeszcze go nie czytali) o odpowiednim doborze stanika biegowego, a właściwie o tym jak się zmierzyć żeby wiedzieć, jaką mamy miseczkę.
Ja zawsze miałam z tym problem. Nie wiedziałam o jaki rozmiar mam poprosić. Nie wiedziałam czy mam się sugerować rozmiarem, jaki noszę, na co dzień czy może w sportowych stanikach jest inaczej i do przymierzalni szłam z czterema, pięcioma różnymi rozmiarami. Po przeczytaniu tego artykułu i wyliczeniach wg niego wiele mi się rozjaśniło. Polecam.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=21&id=208
Ja zawsze miałam z tym problem. Nie wiedziałam o jaki rozmiar mam poprosić. Nie wiedziałam czy mam się sugerować rozmiarem, jaki noszę, na co dzień czy może w sportowych stanikach jest inaczej i do przymierzalni szłam z czterema, pięcioma różnymi rozmiarami. Po przeczytaniu tego artykułu i wyliczeniach wg niego wiele mi się rozjaśniło. Polecam.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=21&id=208
- trinity
- Stary Wyga
NIKE na 100% na coś w swojej ofercie, widziałam jak kupowałam stanik w Inter Sport. Wybór był dość spory, ale w szczegóły się nie wdawałam, bo osobiście uważam, że majtki pod biegowe legginsy są zbędne.Jagoda81 pisze:W końcu temat odpowiedni dla Strefy Kobiet Korzystając z okazji z okazji zapytam jakie majtki polecacie? Są jakieś sportowe modele dla kobiet? Bo we Wrocławiu w Decathlonie nic nie znalazłam
- Ulaa
- Stary Wyga
Ja tylko jak jest zimno zakładam specjalne majteczki do biegania, a raczej bokserki. Na to krótkie legginsy i dopiero długie spodnie. Zmarzluch ze mnie:)
A jak jest ciepło to nie ma to dla mnie większego znaczenia. Musi mi być po prostu wygodnie i muszą być ładne. Nie kupuję specjalnie biegowych.
Większe problemy miałam zawsze z doborem stanika. Źle wybierałam, a potem męczyłam się z obtarciami.
Trinity – kurcze nieźle mi jakoś trudno sobie wyobrazić bieganie bez.
Jak będzie cieplej to spróbuję.
A jak jest ciepło to nie ma to dla mnie większego znaczenia. Musi mi być po prostu wygodnie i muszą być ładne. Nie kupuję specjalnie biegowych.
Większe problemy miałam zawsze z doborem stanika. Źle wybierałam, a potem męczyłam się z obtarciami.
Trinity – kurcze nieźle mi jakoś trudno sobie wyobrazić bieganie bez.
Jak będzie cieplej to spróbuję.
- beata
- Ekspert/Trener
Kurcze, nieźle. Ja bez biustonosza, Trinity bez majtek. Tylko czekać, aż zjawi się tu znów grono Panów .trinity pisze: bo osobiście uważam, że majtki pod biegowe legginsy są zbędne.
W kwestii bielizny, ja nie używam jakiejś specjalistycznej, tylko to, co jest wygodne, miarę tanie, dostępne i nie bawełniane.
- Beauty&Beast
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:45:29
- Życiówka w maratonie: 3:42:02
- Kontakt:
ladne rzeczy
Ja góry preferuję Nike (Determination Bra w odcieniu cielistym) albo alternatywna wersja ekonomiczna - Tchibo. Nie wiem, ktore bydlę mnie obtarło ostatnio na plecach i to nie jest miłe, ale pewnie coś z bardziej agresywnym zapięciem.
Jezeli natomiast chodzi o częśc podlegginsową, to jestem kompletną abnegatką - wystarczą mi figi/bokserki gatty albo pompei czy jak to się tam nazywa, nie polecam za to slogów. Latem na szybkie bieganie - same spodenki albo leginsy
Ja góry preferuję Nike (Determination Bra w odcieniu cielistym) albo alternatywna wersja ekonomiczna - Tchibo. Nie wiem, ktore bydlę mnie obtarło ostatnio na plecach i to nie jest miłe, ale pewnie coś z bardziej agresywnym zapięciem.
Jezeli natomiast chodzi o częśc podlegginsową, to jestem kompletną abnegatką - wystarczą mi figi/bokserki gatty albo pompei czy jak to się tam nazywa, nie polecam za to slogów. Latem na szybkie bieganie - same spodenki albo leginsy
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Ja tam wolę stringi...
- Beauty&Beast
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na mróz też?
-
- Wyga
No tak tylko artykuł w zasadzie przedstawia najbardziej rozpowszechnioną w PL numerację staników, niekoniecznie najlepszą
Przejrzałam oferty, choćby wspomnianego nike, i raz mamy rozmiarówkę odzieżową typu s, m itd, a raz 32D, 34C, 36C itd.
Wniosek taki, przynajmniej dla mnie, że warto poszukać bardziej precyzyjnych informacji albo naprawdę dobrego sklepu z bielizną (nie tylko sportową).
Słyszałam o takim w Krakowie, tylko ciągle nie po drodze...
Przejrzałam oferty, choćby wspomnianego nike, i raz mamy rozmiarówkę odzieżową typu s, m itd, a raz 32D, 34C, 36C itd.
Wniosek taki, przynajmniej dla mnie, że warto poszukać bardziej precyzyjnych informacji albo naprawdę dobrego sklepu z bielizną (nie tylko sportową).
Słyszałam o takim w Krakowie, tylko ciągle nie po drodze...
-
- Zaprawiony W Bojach
w kwietniu już go tam kupisz , sklep się rozbudowujeJagoda81 pisze:W końcu temat odpowiedni dla Strefy Kobiet Korzystając z okazji z okazji zapytam jakie majtki polecacie? Są jakieś sportowe modele dla kobiet? Bo we Wrocławiu w Decathlonie nic nie znalazłam
Tomek
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Czy w kobiecych majtkach nadal biega sie najlepiej mezczyznom? ( pod spod )
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Beauty&Beast
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
S, M i tak dalej dotyczy staników w formie topów (takich jak Determination Bra), te z cyferkami są bardziej "stanikowe" w rozumieniu tradycyjnym.kumiko pisze:Przejrzałam oferty, choćby wspomnianego nike, i raz mamy rozmiarówkę odzieżową typu s, m itd, a raz 32D, 34C, 36C itd.
BTW, jak już kupujecie bieliznę do biegania z planem biegów dłuższych niż 20 km (maraton i tak dalej ) - starajcie się unikać plastikowych elementów (złaszcza na łączeniach). Potrafią obetrzeć. Dlatego ja na zawody preferuję Determination Bra.
- kapan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:51
- Życiówka w maratonie: 2:59:29
Ja jestem bardzo wrażliwa na obtarcia i odciski na maraton zakładam czasem bieliznę na lewą stronę-nawet staniki przeznaczone do biegania maja szwy czy zapięcia, które czasem obcierają, te zapinane z przodu przy zapięciu plastruję. Nie znalazłam tylko patentu na obtarcia wewnętrznej części ud-poza dłuższymi leginsami, których nie lubię w lecie!
- trinity
- Stary Wyga
To jak już o obtarciach... ma ktoś jakiś patent na obtarcia obojczyków od ramiączek staników, bo niestety smarowanie ich wazeliną nie pomaga, gdyż się ściera i po godzinie biegu moje obojczyki wyglądają jak przetarte papierem ściernym.
-
- Zaprawiony W Bojach
hmm, też zdarzały mi się obtarcia, ale nie w tym miejscu (pod biustem, od fiszbin tak sądzę). Patent podkradziony od męskiej grupy biegaczy - miejsca narażone na otarcia zaklejam plastrem - bez opatrunku, taki, który potem można szybko odkleić. Dodatkowo trochę alantanu i jest ok.trinity pisze:To jak już o obtarciach... ma ktoś jakiś patent na obtarcia obojczyków od ramiączek staników, bo niestety smarowanie ich wazeliną nie pomaga, gdyż się ściera i po godzinie biegu moje obojczyki wyglądają jak przetarte papierem ściernym.