Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

to ja sobie dzisiaj pofolgowałem ;p - najpierw wieczorno nocny roztrucht... z przebieżkami na pobudzenie... a potem kąpiel w tych "solach" co to o nich kiedyś pisałem... - nieźle rozgrzewa... i ogólnie teraz rozluźniony i zregenerowany lulu ;-)

Co do planów na marzannę - u mnie tylko tyle żeby połamać 2h... - realnie myślę o czymś koło 1:55 ... bo nie wiem jak będzie ze "wstrzeleniem" się z formą po tym biegu powitania wiosny... ;-) i czy dożyję.. - w tym tygodniu normalne 2 próby;p a treningi biegowe redukuję do truchcików...

aa... ja tez znalazłem swoją fotkę w necie... i jestem bardzo jestem jeszcze ciekaw tych zdjęć z Fotobiegu.
Obrazek
Szymon
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jakimi sposobami monitorujecie tempo biegu?
Ja to jestem "leniwy" - mam garmina 305'tkę.. i patrzę na "lap pace" przy czym wyniki trzeba traktować mądrze ;-) i nie reagować na każde odchylenie... bo jednak gps... ma te swoje niedokładności w szczególności przy krótkim zmierzonym dystansie (na krótkim odcinku)

Swoją drogą nieźle mi się poszczęściło z zakupem garmina - bo kupiłem go chyba w "dołku" walutowym - wypatrzyłem na allegro nówkę za ok. 550 PLN :/ teraz to za taką cenę bym sobie "waciki kupił" ;-)

ale ogólnie to po jakimś czasie biegania z garminem "wiem" kiedy bięgnę 5:05 kiedy 5:25 a kiedy 6:20 ;-) zresztą i tak mój trening jest na tyle rozlazły że aptekarska dokładność nie jest mi do niczego potrzebna ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Fotki wsadziłem TUTAJ. Tak jak pisałem są słabe i wiele tego nie jest. Fotki pomniejszyłem a po kliknięciu na wybrane zdjęcie są oryginalnej wielkości.

Jumper co prawda nie biegam na tempo tylko na puls, ale jeżeli nie masz GPSa a masz bieżnię to możesz sobie wyliczyć w jakim czasie musisz zrobić jedno okrążenie i tego się trzymaj. Np dla tempa 4:20 czas okrążenia to 1:44. Jeżeli dla Ciebie sprawdzenie tempa raz na okrążenie to za mało, to możesz sobie wyliczyć czas dla odcinka 200m (w tym przypadku będzie to 52'') i sprawdzać tempo na linii mety i w miejscu startu 200 metrów na pierwszym torze. W tym przypadku będziesz miał trochę więcej liczenia albo po prostu zrób sobie tabelkę czasów na poszczególnych punktach. ALBO zabieraj sobie na treningi kogoś, kto Ci będzie podawał informacje o tempie - będzie to wyglądało prawie profesjonalnie, przy czym „prawie” robi różnicę ;-).

Czas niebiegania wykorzystałem wczoraj na gimnastykę i ze złości dałem se w kość. Może chociaż to da jakiś efekt.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki Bartess!
Czyli wychodzi na to, że trzeba wpierw wyliczyć tempo na dystansie 1km np. dla 1200m z tempem 4,20km (4x60s+20s=260s) a potem tylko na krzyż:

1000=260
1200=x
1000x=312000/1000
x=312s czyli 5min 12s

a jedno okrążenie 260x400=104000/1000=104s czyli 1min i 44s
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziś ok. 12 km, tempo 5:14, średnie HR 150. Całkiem przyjemnie - jeden z ostatnich leśnych biegów, dopóki woda nie wsiąknie niestety :-(
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess - super zdjęcia ! - teraz widać że cała nasza grupa dzięki twojej chorobie zyskała "prywatnego fotografa" ;-) - dzięki.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich. Bartess te ostatnie zdjecie to cala ekipa? Jak mozesz to napisz kto jest kto a ja jak znajde swoje zdjecie z biegu to gdzies tam umieszcze. Dzisiaj mam dzien wolnego od biegania,pogoda tez nieciekawa-pada deszcz ale jedno mnie denerwuje ze jeszcze odczowam ten niedzielny bieg dalej bola mnie uda :ech: .Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na fotce 33 (ostatniej) od lewej: Jacuś, Bleez, Szymon (gościnnie ;-)) i Tomek87. Na fotce nr 02 od lewej Bleez (ten palec wsadź se do nosa) i Jaciś. Ssokolow'a masz na górze, a Rapacinho nie ujawnił się ;-).
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 07:06 przez Bartess, łącznie zmieniany 1 raz.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No niestety nie dane było mi się ujawnić :) Mam nauczkę na przyszłość by przed każdym biegiem ładować koma :) Moje zdjęcie gdzieś tam kilka postów wcześniej wstawiłem w linku, ale mam nadzieję że znajdę jeszcze jakieś lepsze. Niby ma być 4tys. zdjęć z biegu, choć mowa była że będą dzisiaj a jak na razie ich nie ma...

W bieganiu dzisiaj wolne, jutro na pewno idę pobiegać ale jeszcze nie wiem co, bo wszystko będzie zależeć od samopoczucia. Nie chcę przegiąć przed półmaratonem Marzanny, tak więc pewnie ani jutro, ani w piątek nie będzie żadnego mocnego biegania. Najważniejsze teraz to zregenerować się w 100% :)
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

bartess pisze:...ten palec wsadź se do nosa...
Bartess aleś mnie zbeształ. :hejhej: Przepraszam, poprawię się.... :hej:

Dzisiaj pierwszy wybieg po Powitaniu Wiosny. Przebiegłem 12 koma 4 km w tempie 5:38, biegło się fajnie tylko trochę mnie boli jakaś "struna" z tyłu w lewym udzie, to pewnie wina braku solidnego rozciągania po niedzielnym biegu. W następną niedzielę wybieram się do Blachowni na "Przełajową ósemkę", pościgam się trochę po lesie w ramach przygotowań do maratonu. Szaleństwa nie będzie :nienie:
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ta „struna” to taki wąski mięsień mniej więcej przez środek uda? Jeśli tak, to ja to własnie miałem w styczniu. Czy boli Cię to cały czas, czy tylko podczas biegu? Mnie to bolało tylko podczas biegu, w momencie ruchu nogi do przodu i nasilało się proporcjonalnie do wysokości podnoszenia kolana. Gdy testowo spróbowałem zrobić skip A to ból był dość mocny. „Pocieszę” Cię - konkretnej pomocy na forum nie uzyskałem. Czasami smarowałem mascią przeciwzapalną. Mniej lub bardziej było to odczuwalne przez około miesiąc. W spokojnym bieganiu mi to nie przeszkadzało, ale wolałem wykonywaniem akcentów nie ryzykować pogorszenia. (to masz za ten palec :ble:).
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

od rana leje na przemian to deszcz to śnieg...wiatr zrywa czapki z głow...na ulicach pusto...a ja czy zwariowałem ...nie sadze... zakładam buciki ,kurtke przeciwdeszczową kieś rajtuzy i w drogę 12,5km...ależ przyjemność zmagać sie z naturą a wokoło pusto jakby ludzie powymierali....chyba nastrój przedwiośnia mi sie udziela.....pozdrawiam
...................................................
Obrazek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cytując popularny ostatnio animowany serial/film pełnometrażowy...:

ale z was mośki (żeby nie powiedzieć mondzioły) że nie przyjeżdżacie do Krakowa;-)
( w sumie to do bleez'a)

-----

pieter82 - a to ty się stałeś "sławny" na maratonach - za wystawienie najgorszej oceny biegowi "powitanie wiosny" ? bo właśnei zaglądałem do tamtego wątku w poszukiwaniu dalszych zdjęć... a tu czytam że takiego szukaja ;p (uważaj żeby ci nie wklepali) :p
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no, zdjęcia Bartess zrobileś spoko, na pierwszym kręcę się koło mojego żółtego bolidu.
Plus tez jest taki, że zobaczyłem się wreszcie w swojej czapce - masakra... a ja całą zime w niej biegałem...
A za tego "Jacisia" to Ci jeszcze nakopię :hej:
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

mnie o dziwo nic nie boli, żadnych zakwasów czy bólów mięśni, wczoraj 10 km dla rozruchu dzis wolne a od czwartku juz wg planu :-)

ssokolow tam od razu sławny, wynik małej sprzeczki z organizatorem na forum :)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ