Bieganie przy niskiej wadze

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
AnnaMG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem tu nowa. Właściwie zaczynam biegać, ale dostarcza mi to wiele radości, odstresowuje.
Zastanawiam się jednak, jak biegać by nie schudnąć. Przy wzroście 172 cm ważę 52 kg, zgubiłam juz jakieś pół kg, ale jak zapobiec większemu spadkowi wagi? Czy chcąc biegać powinnam jeść więcej? W zasadzie jem sporo, ale jestem drobnej budowy, moja waga zawsze była dość niska. Bardzo lubię biegać i nie chciałabym z tego rezygnować, ale jak to robić, by nie tracić na wadze?.Z góry dzięki za odp :)
New Balance but biegowy
agnieszka_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj:)
a jak często biegasz? i jak długo/ile kilometrów na treningu?
AnnaMG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej :)
Biegam 3-4 razy w tygodniu, po 40 - 50 minut, w średnim tempie. Nie wiem ile to kilometrów, chyba około 7. Dopiero zaczynam więc próbuję ustawic sobie optymalny grafik ;)
agnieszka_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie rezygnuj z biegania:)

Na początku schudłaś, bo trening to nowy bodziec i za nim organizm się do niego przyzwyczai być może stracisz jeszcze trochę na wadze. A później ona ustabilizuje się na stałym, optymalnym poziomie.
Zwróć jednak uwagę na to, co jesz: zadbaj o dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy a nie tylko kalorie.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do ub. roku (wiek 40 lat) było tak, że gdy trenowałem przybywało mi 2-3kg. Gdy miałem przerwę waga mi o tyleż samo spadała. Przy wzroście 190cm waga wahała się 77-80kg. Tak było od czasu jak przestałem rosnąć (w wieku 18lat).

W ub. roku robiłem dużo siły na siłowni, masa skoczyła mi do 82-83kg. Od pół roku walczę z kontuzją ruszając się symbolicznie i mam stabilną wagę 80kg.

Piszę to wszystko ku pokrzepieniu serca. Jak widać nie wszyscy muszą mieć problem nadwagi, niektórzy z nas ważą za dużo inni za mało. Każdy organizm jest inny i pomijając choroby (lub zaniedbania w racjonalnym odżywianiu) nie należy się zadręczać swoją niską wagą. Warto spojrzeć na swoich rodziców i dziadków by wiedzieć czego można oczekiwać od swojego ciała- większość tendencji jest zapisana w genach.

Jeżeli w genach masz zapisaną drobną budowę to bieganie samo w sobie ani cię nie pogrubi ani nie odchudzi.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aniu mysle że ciezko ci będzie biegać i przytyć. Jedynie co mogę ci zaproponować to poprzez dietę trzymać tak metabolzim byś cały czas dostarczała organiozmowi energii. Muszi zastosować te same mechanizmy co szczupli mężczyżni co chodzą na siłownię i mają problemy z budowa masy mieśniowej. Stosuje się wtedy diete 5-6 posiłków przez cały dzien musisz jest cały czas trochę ale cały czas w każdym posiłku musza być węgle ale zdrowe węgle ryż, kasza, dobry makaron,banany itd. Chodzi oto by organizm cały czas był na dodatnim pobiorze energii z jedzienie w stosunku do spalnia. w klażdym posiłku również wypadało by było żródłó białka by cały czas po torcvhu dostarczać organizmowi budulaca. Nawet w trakcie treningu np. 60 minutowego biegania zjedz batonika żbożowego albo pół banana i raz po treningu od razu węgle zbiałkiem. Ani przez chwile ma nie być ujemny bilans energetyczny. Musisz jest po trochu ale często.
Jako mężczyzna odradzam ci trening siłowy gdyż jesteś szczuplutka 172 cm przy 52 kg i gdybyć nabrała trochę masy bys była sucha taka wyrysowana a nie kobiec ai mieciutka w dotyku. Dobrą odżywką w twoim przypadku sa odżywki typu Gainer. Są to odżywki białkowe z duż ailoscia węgli ktore maja przeszkadzać w spadku masy ciała.

Proponuej załozyć temat swój na forach kulturystycznych
http://www.sfd.pl/suplementy/ apytaj odiete i suplementacje by dlejbiega anie chudnac

orz na frorum strony

www.suple.us apytaj oto smo o diete i suplementcje by biegć niechudnc be treningu siłowego.
Tompoz
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Istnieje pojęcie leptosomatyk- pewnie dotyczy ciebie. Warto googlować:
http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=31
http://www.fit.pl/forum/showthread.php?p=80237
ODPOWIEDZ