Kiedy występuje maksymalna superkompensacja?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
uki
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zjawisko superkompensacji polega na tym, że podczas treningu doprowadzamy do wyczerpania się zasobów energetycznych. Organizm, dążąc do przywrócenia równowagi, odbudowuje podczas wypoczynku dotychczasowe zasoby. Jeżeli zaś wysiłek był tak duży, że zapasy zostały uszczuplone bardzo poważnie, organizm nasz stara się je nie tylko odbudować do dotychczasowego poziomu, ale gromadzi ich nieco więcej niż poprzednio, niejako ‘na zapas’.Odbudowanie w czasie wypoczynku wyczerpanych podczas wysiłku zapasów pozwala następny trening wykonać na podwyższonym poziomie. (zależy to od takich czynników jak wiek,wytrenowanie,roodzaj jednostki treningowej, dieta wysokowęglowodanowa).Organizm nasz mając po prostu większe zasoby energetyczne, a także większe doświadczenie w ich eksploatacji może takiemu podwyższonemu wysiłkowi sprostać.
PKO
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, a czy można skorzystać z bardziej wymiernych danych (oprócz samopoczucia) wskazujących czy nastąpiła suprkompensacja? Np. VO2max, czy skala zakwaszenia, HRmax itp.?
No i nadal nie jest roztrzygnięte w tym wątku czy superkompensacja następuje po każdym treningu, po bardzo mocnym czy po cyklu treningowym?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma takiego kalkulatora i nigdy sie nie uda go stworzyc pomimo że na zdrowy rozum im cięzszy trening tym superkompensacja nastapi później, ale każdy inaczej reaguje na bodźce - naprosciej to sprawdzić tętnem po wysiłku - im szybciej spada tym lepiej. i teoretycznie szybciej nastapi superkompensacja.
Ostatni trening nie moze byc kluczowym w budowaniu superkompensacji - tak jak juz koledzy napisali, całe cykle tworza schody do nieba a nie jeden trening . Mozna bawić sie tez w WSR Wskaźnik Skutecznej Restytucji ale wg mnie strasznie duzo z tym zachodu a efekty mierne - i tak wyjdzie na zawodowach czy superkompensacja była czy nie, więc po co po każdym treningu bawic się w WSR.? Wiekszośc zawodników i trenerów ma po prostu doswiaddczenie i nim sie kieruje - taka prawda - wg bebeja. :oczko:
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzie superkompensacja to efekt zachowania balansu pomiędzy treningiem a odpoczynkiem skutkujący znacznym wzrostem formy fizycznej. I tyle. Cały pić w tym by wyczaić ten monent kiedy już trzeba popuścić trening a kiedy narzucic silnieszy bodziec.

Gdy mi się zblizą skokowy wzrost formu to pierw mam silne miesniobóle im silnnijesze tym przychodzi wieksza forma wtedy wiem że musze popuśic

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Ludzie superkompensacja to efekt zachowania balansu pomiędzy treningiem a odpoczynkiem skutkujący znacznym wzrostem formy fizycznej. I tyle. Cały pić w tym by wyczaić ten monent kiedy już trzeba popuścić trening a kiedy narzucic silnieszy bodziec.
odkrywca :oczko:
tompoz pisze: Gdy mi się zblizą skokowy wzrost formu to pierw mam silne miesniobóle im silnnijesze tym przychodzi wieksza forma wtedy wiem że musze popuśic

Tompoz
ciekawe ciekawe a jak taki skokowy wzost formy zmierzyłeś? Może to jednostkowe doświadczenie oparte na przypuszczeniach. :lalala:
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawa dyskusja,
gdyby zbierac dokladne dane pomiarowe, możnaby opracować model matematyczny, który by opisywał przebieg zmienności formy itp. Problem tylko w tym by takie dane zebrać:
1. Jak zmierzyć formę?
2. Jak zmierzyć cokolwiek w przerwie pomiędzy treningami

Urządzenia typu pulsometry stosują bardzo uproszczone modele, od których znacznie lepszym jest "nos" trenera oraz zwykłe samopoczucie zawodnika. pulsometr nie mierzy samopoczucia, bo nie może, on mierzy tylko tętno a to na pewno zbyt mało informacji. Poza tym taka analiza wymaga mocy obliczeniowej przynajmniej PC-eta.

Problem jest ciekway - gdyby jakiś trener zechciał podjąć się współpracy z jakimś środkiem badawczym, w którym specjaliści mają wystarczające przygotowanie z matematyki i informatyki to możnaby coś porzeźbić.

Współczesne metody analizy są na poziomie analiz finansowych, znaczy po zawodach, czy też krachu na giełdzie, doskonale potrafimy wytłumaczyć (albo tak się nam wydaje) co zrobiliśmy źle i wciąż nie wiemy co robić dalej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pikonrad pisze: Współczesne metody analizy są na poziomie analiz finansowych, znaczy po zawodach, czy też krachu na giełdzie, doskonale potrafimy wytłumaczyć (albo tak się nam wydaje) co zrobiliśmy źle i wciąż nie wiemy co robić dalej.
Doskonałe zestawienie. Dławimy się w spekulacjach.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej pisze:
tompoz pisze:Ludzie superkompensacja to efekt zachowania balansu pomiędzy treningiem a odpoczynkiem skutkujący znacznym wzrostem formy fizycznej. I tyle. Cały pić w tym by wyczaić ten monent kiedy już trzeba popuścić trening a kiedy narzucic silnieszy bodziec.
odkrywca :oczko:
tompoz pisze: Gdy mi się zblizą skokowy wzrost formu to pierw mam silne miesniobóle im silnnijesze tym przychodzi wieksza forma wtedy wiem że musze popuśic

Tompoz
ciekawe ciekawe a jak taki skokowy wzost formy zmierzyłeś? Może to jednostkowe doświadczenie oparte na przypuszczeniach. :lalala:
To moje prywatne doświadczenie. Miałem i jak trenowałem na poziomie akademickim sporty siłowe, mam tak wkolarstwie i mam tak wbieganiu. Teraz od 2 dni po serii treningow kolarskich czuje spadek formy mam dziwne miesniobóle, nogi nie mogą rokzrecić duzego obrotu, jak idę na trawdym obrocie pod gorę to po 20 sekundach musze popuścic ....................................... za 1-2 tygodnie będę miał skokowy skok formy.
Swego czasu polski kolarz Stanisław Szozda mówił przed wyścigiem pokoju do dzienikarzy że żle się czuję że bolą go nogi że ciezko oddycha.................................... wtedy wszyscy się cieszyli wiedzieli że Szozdzie idzie forma tylko nikt wtedy nie nazywał to superkompensacja.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ