jak biegać

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
nadol_wroc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Szukam jakiegoś planu treningowego dla mniej niż średnio zaawansowanego biegacza. Chciałbym dodać że poszukuję czegoś na zwiększenie wydolności i wytrzymałości siłowej potrzebnej mi w innych sportach. Mam 20 lat i potrafię przebiec 10km. Ale moim problemem jest wysokie tętno podczas biegu. Co mogę z tym zrobić? Jak je systematycznie obniżać?
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Systematyczny trening - systematycznie obniżanie. Najlepiej zobacz plany na stronie i weź sobie jakiś na 10km, który odpowiada realnie Twoim możliwościom. Pozdro
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nadol_wroc pisze:Witam,
Mam 20 lat i potrafię przebiec 10km. Ale moim problemem jest wysokie tętno podczas biegu. Co mogę z tym zrobić? Jak je systematycznie obniżać?
Ta wypowiedż kolegi to jest kolejny przyczynek do tego by napisać artykuł w formie poradnika, o co chodzi właściwie z tym tętnem. Taki zwykły poradnik co się je pulsometrem.

Kolego Nadol trenujesz po to by biegać na danych tętnach coraz szybciej, a nie po to by biegać na coraz mniejszych tętnach.

Przykład dziś jesteś wytrenowany że biegniesz 10 km w 50 minut na średnim tętnie 175, a np. za 2 miesiące będziesz biegał 10 km w tepie 45 minut na średnim tętnie 175. Kumasz.

Tompoz
Tompoz
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
nadol_wroc pisze:Witam,
Mam 20 lat i potrafię przebiec 10km. Ale moim problemem jest wysokie tętno podczas biegu. Co mogę z tym zrobić? Jak je systematycznie obniżać?
Ta wypowiedż kolegi to jest kolejny przyczynek do tego by napisać artykuł w formie poradnika, o co chodzi właściwie z tym tętnem. Taki zwykły poradnik co się je pulsometrem.

Kolego Nadol trenujesz po to by biegać na danych tętnach coraz szybciej, a nie po to by biegać na coraz mniejszych tętnach.

Przykład dziś jesteś wytrenowany że biegniesz 10 km w 50 minut na średnim tętnie 175, a np. za 2 miesiące będziesz biegał 10 km w tepie 45 minut na średnim tętnie 175. Kumasz.

Tompoz
przykład dobry ale nie do końca - wszystko zależy na jakim procencie maksymalnego tętna teraz biega bo może biega za szybko
nadol_wroc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie może biegam za szybko. Moje średnie tętno podczas biegu to jakies 170.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nadol_wroc pisze:No właśnie może biegam za szybko. Moje średnie tętno podczas biegu to jakies 170.
ale jaki to procent maksymalnego?
nadol_wroc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

HR max mam wosokie kol 207 czyli 170/207=82%
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nadol_wroc pisze:HR max mam wosokie kol 207 czyli 170/207=82%
czyli biegasz za szybko
powinieneś więcej biegać do 75% a 82% 1-2 razy w tygodniu
nadol_wroc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

interwały czy statycznie?

a tak poza tym to jak bede bieg do 75% to chyba bede stal w miejscu...truchtał :D
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nadol_wroc pisze:interwały czy statycznie?

a tak poza tym to jak bede bieg do 75% to chyba bede stal w miejscu...truchtał :D

Jak waszą wspólną pseudo wiedze ubrać w całośc to by wyszedł trening interwałowy na średnim tętnie 75 %. Interwały tlenowe........................ a przerwy w interwałach jakie.......................... 50 % hr max. ......................... chyba by mi się robiłó zimno i to bardzo.

Czy ty kolego Gasper nei widzisz że gościu nic nie kuma..................................... , a ty na dodatek nie kumasz że on nie kuma i tym nie kumaniem że on nie kuma powodujesz że on jeszcze bardziej nie kuma.

Ja dziś miałem trening 2,5 h na 75 % ale kolarski, czy jeśli ktoś biega 10 km na maxa w 45 minut. To pobiegnięcie go w 50 minut w tępie waszego WB 2 ( około 82 % hr max ) to ąz taki ciezki trening. Znowósz paranoja się wkrada. Jak gościu zrobi 55 minut WB 1 ( 75 % hr max. to lipoza ledwo się zacznie i już się trening skonczy ). Jak już jest WB 1 to niech trwa chodziaż 1 - 1,5 h a nie 50-55 minut.

Tompoz
Tompoz
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Ja dziś miałem trening 2,5 h na 75 % ale kolarski
a wiesz, że 75% kolarskie i biegowe bardzo sie różnią? tak samo z HR max uzyskane na rowerze i bieżni też będą różne
a co do autora wątku to reszta wiedzy jest w dziale trening :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
a wiesz, że 75% kolarskie i biegowe bardzo sie różnią? tak samo z HR max uzyskane na rowerze i bieżni też będą różne
75% to jest 75 % i tyle.

Tompoz

P.S. a dziś kupa sniegu i pójde se pobiegać bo mi szkoda roweru
Tompoz
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
gasper pisze:
75% to jest 75 % i tyle.
niestety nie - 75% w bieganiu musi być różne od 75% rowerowego - zobacz sobie kogoś kto biegnie i kogoś kto jedzie rowerem - w biegu pracuje więcej części ciała - na rowerze łatwiej osiągnąć większy procent HR
nadol_wroc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za tak szeroko rozwininięte wypowiedzi ale i tak nadal nie wiem jak biegac:)

mam uzyć tego planu?:

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=169

i jeszcze jedno pytanie...czy przed każdym z tych treningow z tego planu mam się dodatkowo rozgrzać?? i czy mogę go przeplatać z treningami na siłowni?? trenuje na siłowni 4 razy w tyg.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niestety nie - 75% w bieganiu musi być różne od 75% rowerowego - zobacz sobie kogoś kto biegnie i kogoś kto jedzie rowerem - w biegu pracuje więcej części ciała - na rowerze łatwiej osiągnąć większy procent HR[/quote]

Jak juz poruszasz ten temat to h rmax w bieganiu i jeżdzie na rowerze jest na ogól troche inne i na ogól w bieganiu wieksze. A teraz mój przykład biegam i jezdze na rowerze i w obu dyscyplinacj startuje w zawodach dla amatorów. Przykład z startów kolarskich i biegowych mam bardoz podobne tętna np. z startu kolarskiego trwającego 60 i przjechanego na maxa mam podobne średnie tetno jak zstartu biegowego przejechanego na maxa i trwającego 60 minut.

Czy jedzies zna rowerze czy biegniesz w okolicach biegowego 75 % hr max i 75 % kolarskiego hr max dzieja się poodbne rzeczy.

Wogle nie zrozumiales mojej wypowiedzi chodziło mi oto że trening biegowy 75 % hr max trwajacy 40-50 minut nie daje zbyt dużo, bo jest przy tej niskiej intensywnosci zbyt krótki.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ