Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartess- ja swojskiego krupnioka jadłem dwa dni temu... pycha! Jeszcze został mi leberwuszt i preswuszt, jeśli wiesz, co to takiego :hej:
Na Powitanie Wiosny wpisałem się bez klubu, jak zawsze zreszta.
Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj SB - 8 km + 12 x 135 m podbiegu Nie przepadam za robieniem SB, ale podbiegi jeszcze jakoś wchodzą. Na dworze ok. 7-9 stopni, więc chyba czas zapomnieć o 3ciej warstwie ;-) Wiosna będzie nasza!
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja dzisiaj bardziej taka zabawa bieganiem niż konkretny trening. Biegałem sobie raz szybciej, raz wolniej, w sumie wyszło 12,270, średnio po 5:04/km. Cieszy mnie ta średnia prędkość bo na półmaratonie chcę pobiec z prędkością 5:00/km, tak więc jest do niej coraz bliżej, a nawet bardzo blisko jeśli weźmie się pod uwagę to że dziś raz biegłem po 4:40, a innym razem po 5:20, tak więc jak ustabilizuję prędkość to będzie ok :) Ogólnie nie jest super ale nie jest też fatalnie, coś tam czasem jeszcze pobolewa ale nie na tyle by robić kolejną przerwę w bieganiu.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Josina ale u Ciebie apteka z tymi podbiegami. Skąd te 135 metrów, ulubiona liczba? ;-) czy po prostu masz taki pagórek? Ja mam tak samo jak Ty - podbiegi lubię, ale skipów czy wieloskoków poprostu nie trawię. Wolę A6W i gimnastykę sobie zrobić.+ Skipy robię jedynie podczas rozgrzewki, ale takie „półskipy” A i skip C, i w miejscu - całą rozgrzewkę robię w mieszkaniu. Ty przy 7-9*C dopiero myślisz o zrzuceniu 3. warstwy??? Ja wczoraj przy 7*C zastanawiałemsię czy w ogóle 2. warstwę ubrać i faktycznie mogłem nie zabierać, a przynajmniej jeszcze cieńszą.

Jacuś leberwuszt i preswuszt to już nie wiem co to takiego.

Dziś zapisałem się na Powitanie Wiosny. Z ciekawości chciałem sprawdzić prognozy na 15. marca i nic z tego nie wynika. Na pogodynka.pl napisane, że będzie pogodnie i 13*C, na twojapogoda.pl w Polsce połudnowej ma być 6*C i małe zachmurzenie, a na AccuWeather.com, że będzie tylko 2*C i możliwe opady sniegu. Za 11 dni okaże się kto ma lepsze algorytmy ;-).

Pozdrawia.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja sie juz zapisalem i do Dębna i do Katowic, sztandar to biegajznami.pl :-) wczoraj zaczołem juz wprowadzanie pod 15-nastke w Katowicach, przyszly tydz luzowanie

dzis planowo 18 km w tym 12 km po 4:35-4:50 :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam. Dzisiejsza pogoda byla wspaniala jak siedzialem w pracy ale jak poszedlem pobiegac to oczywiscie chmury zakryly slonce i znowu bylo szaro i buro ale przynajmniej juz snieg przepadl :hej: Przebieglem sobie dzisiaj 17,66 z predkoscia podobna do startowej w Katowicach czyli 4.31/km,na koncu to juz mnie zatkalo ale temperatura tez robi swoje,wczesniej bieganie w mrozie i przy duzej wilgotnosci a teraz +11*C . Jeden duzy plus z biegania po sniegu juz widac praktycznie nie czulem zmeczenia pokonujac podbiegi.Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartess ja jestem bardzo ciepłolubny ;-) a 135 metrów (albo 138) mówi mi mój Gramin[/quote]
elendil1985
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

"Wiosna - cieplejszy wieje wiatr,
Wiosna - znów nam ubyło lat,........."

:bum:

No to wiosna idzie panowie. Na trening nie chciało mi się iść, jak nigdy do tej pory. Za to już po kilkunastu przetruchtanych metrach super mi się biegło :D
Jakbym latał :D

Dzisiaj 6km 42:02 (7'0"):
Rozgrzewka 1,9km 14:29 (7'37")
Dystans 4,1km 28:33 (6'58")

Wyniki bez rewelacji, ale w końcu bez śniegu :D
[url=http://runmania.com/rlog/?u=elendil1985][img]http://runmania.com/f/a0c3688d1943badea960989bf40d702b.gif[/img][/url]
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

elendil1985 pisze:
Wyniki bez rewelacji, ale w końcu bez śniegu :D
elendil1985!
A ja uważam, że prawidłowo biegasz. Trochę z niepokojem czytam ten wątek, w którym zbyt często chwalicie się wynikami (moim zdaniem zbyt szybkiego) tempa. Na spotkaniu z Jurkiem Skarżyńskim w ostatnią sobotę usłyszałem takie zdanie, że błędem jest robienie sobie zbyt często sprawdzianów tempa, jakby zawodów na treningach. Szybko mamy biegać na zawodach a na treningach realizować postawiony sobie plan.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jumperwiesz jak to bywa jak zmienia sie pogoda z zimowej na wiosenna czasami biiegnac nie czujesz tempa,wczesniej bylo ciezko teraz nagle nogi same niosa. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Josina no chyba, że tak. Też lubię ciepło, ale nie aż tak :-).

Jumper to się progres nazywa ;-). Nie wiem czy przypadkiem mylnie interpretujesz podawane przez Kolegów tempa osiągane na treningach jako wyniki „sprawdzianów”.

Przy okazji pochwalę się wczorajszym treningiem. Zrobiłem sobie 10km, w tym 8km WB2 na półkilometrowym podbiegu bieganym w tę i z powrotem (przewyższenie jakieś 14m). Odcinek w dół zajmował mi 2:35, w górę 3:00-05. Cały trening zajął mi 58'. Ostatni raz 10km <60' zrobiłem na treningu 3 miesiące temu. Jumper i to właśnie chyba progres się nazywa bo na pewno wczoraj nie robiłem sobie „zawodów” :-).

A... Josina teraz to chyba zaszczękasz zębami ;-): wczoraj było 9*C i biegałem w jednej cienkiej bluzeczce z długim rękawem :-).

Pozdrawiam.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartess OK, ja tylko napisałem co usłyszałem a głowy wasze.. :jatylko:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

Jumper ja właśnie realizuje planik Jurka Skarżyńskiego i w okresie siewu są takie prędkości :-)

ja wczoraj 18 km w tym 12 km po 4:35-4:50 :-) nawet nie byłem zbytnio zmęczony, coraz lepiej się biega w tych predkosciach i coraz mniejsze zmęczenie :-) mimo że pierwsze 2 km miałem truchcikiem po 6:00-6:15 to udalo się zejść ponizej 50 min na 10 km :-) dzis planowo spokojne 14 km w 1 zakresiku :-) nowe buciki się sprawdzają, biega się mięciutko :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja w sumie też biegam z planem układanym, więc moje tempa wynikają z niego. Szczególnie na dłuższych wybieganiach, bo na przykład 100 m odcinki to już biegam na zasadzie "luźno", "prawie na maksa" etc.
A moje doświadczenia startowe (choć małe) potwierdzają tezę J.S. i jumpera, że na zawodach biega się o wiele szybciej niż na treningach. Jak mam przebiec na treningu np. 6 km w tempie 4:20 to jest ciężko, a na zawodach mogę przebiec 11 km w tempie 4:12 w ciężkim terenie i daję radę (choć oczywiście nie jestem potem wypoczęty).
Ale chyba cały "problem" sprowadza się do tego, że my jesteśmy taką grupą debiutantów, którzy chcą naprawdę dobrze wypaść w debiucie maratońskim. Pewnie już dawno mogliśmy maraton przebiec, ale jak już się do tego zabieramy to nie będziemy gdzieś tam na końcu stawki ;-)
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

josina pisze:(...)Jak mam przebiec na treningu np. 6 km w tempie 4:20 to jest ciężko, a na zawodach mogę przebiec 11 km w tempie 4:12 w ciężkim terenie i daję radę(..)
Psychologia Panie Kolego :-). Ciężko „spiąć się” na treningu gdy nie widzisz rywala.
josina pisze:Ale chyba cały "problem" sprowadza się do tego, że my jesteśmy taką grupą debiutantów, którzy chcą naprawdę dobrze wypaść w debiucie maratońskim. Pewnie już dawno mogliśmy maraton przebiec, ale jak już się do tego zabieramy to nie będziemy gdzieś tam na końcu stawki ;-)
A ja się wyłamię z grupy i pewnie będę na końcu stawki ;-). Ktoś musi.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ