ćwierćskok-jak kiedy na czym co wzmacnia?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
best shot
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Ostatnio na głównej stronie pojawił się artykuł na temat siły nóg. Mam do Was pytanie o wyskok z ćwierć przysiadu. Co wzmacnia? Czy nie jest szkodliwy dla stawów (stosowany w treningach na wyskok, które podobno szkodzą)? W jakich liczbach/seriach robić to ćwiczenie? Na jakim podłożu najlepiej je robić?
SPORT pracą, miłością, sensem życia.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Na miękkim, tu masz więcej ćwiczeń plyometrycznych, podnoszą moc, dynamikę. Musisz być do nich dobrze rozgrzany.

http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=724

Nie wiem czy ćwiczenia na wyskok szkodzą - dla mnie jest to ćwiczenia uzupełniające - podnoszące ogólna sprawność "aparatu" mięśniowego.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

best shot napisał(a):
Witam. Ostatnio na głównej stronie pojawił się artykuł na temat siły nóg. Mam do Was pytanie o wyskok z ćwierć przysiadu. Co wzmacnia? Czy nie jest szkodliwy dla stawów (stosowany w treningach na wyskok, które podobno szkodzą)? W jakich liczbach/seriach robić to ćwiczenie? Na jakim podłożu najlepiej je robić?
Pytanie jest retoryczne. No, bo co moze wzmacniac ćwierć skok? Te mięsnie, które biora udział w ćwierć skoku.
Dalsze pytania dotyczace ćwierćskoku o szkodliwosc dla stawów, w jakich liczbach, seriach i podłozu jest tak skomplikowane, że mozna tylko odpowiedzieć - zależy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ