Kamila Skolimowska nie żyje

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

różne myśli przychodzą do głowy po takim przypadku ,brała na 100% bo w tym wieku normalnie się nie umiera... ale poczekajmy bez emocji na jakieś wyniki badań szczegółowych i komentarze obiektywne osób ,które wiedzą więcej
Tomek
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwsza moja mysl była taka jak chyba wiekszosci, ale po zastanowieniu to sie raczej nie trzyma kupy. Bez sensu - co ona mogłaby brac - epo? Po co epo? Po co zageszczanie krwi młociarce? To chyba był jakis tragiczny wypadek. Nic wiecej nie potrafie napisać poza tym, no i oczywiscie szkoda mi dziewczyny.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zagęszczenie krwi może i nie potrzebne, ale więcej siły już tak ;) Dopóki nie ma niczego pewnego to można snuć domysły. Tak czy inaczej wielka tragedia dla polskiego sportu, rodziny, znajomych...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem pelen sceptycyzmu co do wynikow autopsji .

Juz na Olimpiadzie w Rzymie , gdzie mielismy pierwsze zejscie smiertelne w kolarstwie ( Dania ) , sprawe sprzatnieto pod dywan .

Podobnie a autopsja Flo Jo i Ryana Shay'a . Specjalisci nabieraja wody w usta i nigdy nie wydaja jednoznacznych opinii .

Kiedys bylem na obozie z mlodym kulomiotem . Wysluchalem wykladu ile , co i kiedy brac . Smutne to ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale Wojtek tak czy siak to kiedyś wyjdzie na jaw
Tomek
Mirza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego doszukujecie się w tej śmierci jakiejś sensacji. Dla mnie to ewidentna wina lekarzy, no i zaniedbanie samej zawodniczki. Jestem świeżo po zakrzepicy, której efektem mógł być zator płucny. Bolała mnie łydka, poszedłem na USG i poprosiłem o zbadanie achillesa. Pani lekarka nic nie znalazła na achillesie, ale stwierdziła, że trzeba sprawdzić żyły. Efekt badania, które trwało kilka minut: zakrzepica żył strzałkowych. Chirug zakazał jakiegokolwiek wysiłku - biegania, jeżdżenia rowerem, pływania, dźwigania ciężarów. Wbiłem sobie w brzuch 140 zastrzyków. I po zakrzepicy nie ma śladu. Skolimowską też bolała łydka. Tyle że zamiast brać leki, poszła na siłownię.
Przyczyny zakrzepicy mogą byc różne. Podczas kilkunastu wizyt u lekarzy i w szpitalach nasłuchałem się. Także genetyczne, a więc niezalezne np. od uprawiania sportu. Jakis procent pacjentów (niemały) choruje, a nie wiadomo dlaczego. Po prostu.
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie mozna tu mowic o braniu koksow, to byl nieszczesliwy wypadek. Po pierwsze pani Kamila byla najlepsza zawodniczka swiata juz od poczatku swojej kariery przez kazda kategorie wiekowa zdobywala najcenniejsze medale wiec musiala by sie koksowac od wielu lat a jak slyszalem z wywiadow z Szymonem Ziółkowskim to zawdnicy konkurencji rzutowych sa bardzo dobrze pilnowani przez WADA wiec nie byloby szansy bez wpadki pani Kamili.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poza tym zaraz po śmierci Kamili Solimowskiej, zrobiono badania jej bratu i okazło się, że brat ma genetyczną skłonność do tworzenia się zatoru płócnego. W podobny sposób zmarł jakiś bliski ich krewny (chyba wujek).
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Mirza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Poza tym zaraz po śmierci Kamili Solimowskiej, zrobiono badania jej bratu i okazło się, że brat ma genetyczną skłonność do tworzenia się zatoru płócnego. W podobny sposób zmarł jakiś bliski ich krewny (chyba wujek).
Takich badań nie robi się od ręki. Ale słyszałem wypowiedź ojca Skolimowskiej, że jego brat miał zakrzepicę.
Błędem była nieobecność na obozie lekarza. Jeśli jej puchła noga, należało ją dokładnie zbadać. USGa w efdekcie zaniechanie ćwiczeń i podanie heparyny prawdopodobnie uratowałoby jej życie.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie unikniemy refleksji zwiazanych z koksem , bo srodowisko rzutow jest naznaczone aferami dopingowymi .

Co bysmy nie domniemali , beda to wylacznie nasze osobiste opinie i domysly . Faktem sa wyniki autopsji . Faktem jest takze ze w przeszlosci podobne wyniki byly falszowane lub przemilczane .
Umarlego juz niestety nie przywolamy do zycia :ojnie:
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
agula
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy jest ktos kto biega a ma problemy z zakrzepica???.Bo Ja jestem jedna z takich osob i wciaz szukam informacji na ten temat czy mozna spokojnie biegac ,napewno jest to wskazane to juz wiem aby zapobiegac bo zyly staja sie elastyczne i jest lepsze krazenie krwi, ale?????czy mozna biegac jak boli noga i wiem ,ze cos jest nie tak .Lubie biegac mam przed soba maraton w Londynie w ta niedziele polmaraton i nie wiem co robic bo znowu mam problemy z noga tzn.spochnieta lydka bol wszystkie objawy ,ze zakrzep znowu sie zrobil.Bylam u lekarza tylko kazdy kto slyszal o angilelskiej medycynie to wie ,ze jest na bakier oni lecza tutaj paracetamolemP.S. A MI JUZ BUZIA DRETWIEJE OD TYCH TABLETEK.
Mialam robione badanie krwi nie wykryli zadnego zkarzepu ale Ja wiem ,ze cos jest nie tak bo choruje juz 9 lat i wiem jakie sa obajwy.Boje sie ,ze moze stac sie najgorsze przeraza mnie to.Kamila prawdopodobnie miala slonnosc do tej choroby z tego co pisza o jej rodzinie,nie powinna uprawiac takiego sportu Moja rodzina tez ma sklonnosci do zakrzepow:(

Prosze o jakies info.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kurcze, dziewczyno, nie paracetamol, tylko poważne leki z heparyną, jeżeli wiesz, że rzeczywiście masz zakrzepicę!
A co najmniej powinnaś zażywać profilaktycznie aspirynę, tak mi się wydaje.
Jeśli noga boli i jest spuchnięta, to już poważna sprawa.
I nie żadne badanie krwi, tylko USG dopplerowskie, żeby zobaczyć, co dzieje się w tych naczyniach!

Radzę poszukać szybko poważnego specjalisty.
agula
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

niestety ciezko tutaj dostac sie na badania doplerowsie bylam raz ale prawie wyblagalam je na kolanach ale to juz bylo dawno temu. wtedy bylo wszystko wporzadku!!wiem,ze oni maja tutaj zastrzyki z heparyny bo juz bralam serie jak bylam w ciazy 4 lata temu.Tylko teraz niechca mi ich przepisac. jestem zla starsznie zla i chce mi sie WYC .Do Polski nie dam rady teraz jechac zeby zrobic badania.lekarz powiedzial mi,ze jezeli nic niewyjdzie z badania krwi to niemoze mi pomoc bo to bedzie znaczylo,ze jest wszystko wporzadku. .JESTEM BEZSILNA W CYWILIZOWANYM SWIECIE .Mam ogromna ochote isc biegac ale niewiem czy teraz jest to bezpieczne
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No to nie wiem, co Tobie napisać, poza tym, że widzę tu poważne zaniedbanie ze strony służby zdrowia.
I wg mnie, skoro już się leczyłaś, wiesz, że jesteś zagrożona zakrzepicą i znów masz dolegliwości, to sprawa biegania/niebiegania jest drugorzędna, bo przede wszystkim powinnaś się leczyć.
Skoro pytasz w tym wątku, to powinnaś być świadoma, że to nie żarty ...
agula
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to wiem bardzo dobrze tylko jest jedno pytanie Jak to zrobic jezeli niechca Ci pomoc.wiem ,ze jest to ciezko do zrozumienia ale naprwde tak tu jest.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ