Vitargo?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie o suplementacje Vitargo:
Czy stosujecie Vitargo po każdym treningu czy tylko po tych cięższych, bo czy jest sens po takim lekkim roztruchtaniu do 10 km owb1 ?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Największy sens tego rodzaju suplementacja ma po (lub przed i w trakcie) treningu znacznie uszczuplającym zasoby węglowodanów. Do tego - kiedy niedługo następny trening. Im więc dłuższy trening, im krótsza przerwa między treningami, tym bardziej warto władować w siebie węglowodany, najlepszym przykładem jest długie rozbieganie.

Jeśli np. biegasz co drugi dzień, nie ma specjalnego uzasadnienia co do stosowania tego rodzaju odżywek - węglowodany po najcięższych treningach powinny odbudować się w ciągu maksymalnie 48 godzin. A przy przeciętnym trenowaniu, czyli bieganiu mniej niż godzinę dziennie - nie ma większej różnicy, czy stosujesz czy nie.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już pisałem raz ale mogę i drugi, wystarczy po tych cięższych treningach
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja powroce do tematu bo wczesniej znalem Vitargo ma swoja renome (w koncu PZLA w 2008r kupilo tego za 30 tys zl:))ale ostatnio zauwazylem w sklepach vextrago podobno lepsze ale wlasnie nie wiem. Chcialem teraz zainwestowac wlasnie w vitargo ale znow vextrago kusi cena i podobna ma wieksza czasteczke weglowodanowa niz vitargo. Prosilbym o jakies zdanie na ten temat co wybrac?:)
tomasz

Nieprzeczytany post

Kisiel.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a Tomasz znowu swoje.
Co wybrać to zależy od tego jak trenujesz bo może nie musisz wcale stosować tych rzeczy z górnej półki
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzie Vitargo to marka nazwa firmy a nie produkt. Jak pytacie co kto stosuje w jakich okolicznościach to sie posługujcie produktami konkretnymi suplementami. Firma vitargo i produkuje izotoniki, gainery , preparaty kreatynowe , batony energetyczne, batony białkowe.
Jka można zadac pytanie czy stosujesz vitargo. Ludzie to że kadry PZLA stosuja Vitargo to nie znaczy że to są suple dla biegaczy najlepsze. Np. za 2 lata PZLa podpisze umowę z nutrendem i co wtedy wszyscy biegacze beda pytac czy stosujecie produkty nutrendu bo to suple biegowe. Pan Skarrzyński reklamuje vitargo w ksiązce swej, tak jak Małysz reklamował kiedys pocztę polską.

Tompoz
Tompoz
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Używam Vitargo Electrolyte po dłuższych treningach lub wówczas gdy biegam np. 4 dni pod rząd. Ja sobie cenie i chwalę tą odżywkę. Moja koleżanka również. Widziałem ostatnio że na Maratonie Berlińskim jest promowane Vitargo. Stosując Vitargo należy robić to rozsądnie ponieważ jak nie wybiegacie to zostanie w obwodzie. Na trening 10-15 km według mnie nie ma sensu.
Raczu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jest jakaś różnica jak bede stosowal drogie vitargo electrolyte czy taniego izopolusa.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja również mam pytanie , ale trochę z innej beczki - jak poznać, że należałoby sięgnąć po uzupełnienie węgli (abstrakując od tego czy to będzie Vitargo czy kisiel)? Głównie chodzi mi o objawy w trakcie lub po biegu. Czy to jest jakiś ból mięśni, czy jakieś osłabienie?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pewnie po jednym treningu nic nie poczujesz. Jednak jak treningi będą się kumulowały to nastąpi osłabienie. Należy pamiętać że Vitargo to bardzo łatwo i szybko przyswajalne węglowodany ale także sód, potas i inne minerały. Jest też prawdą że możesz to zastąpić inną suplementacją. Na rynku jest sporo preparatów. Można kisiel, naleśniki z drzemem zabierać na trening, banana za pasek. No właśnie, banany. Też są świetne.
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Raczu pisze:A jest jakaś różnica jak bede stosowal drogie vitargo electrolyte czy taniego izopolusa.
To podobnie jak z piwem w piosence,...
Na jarmarku w Lubartowie,
Można kupić tanie piwo,
Nie ma mowy w nim o pianie,
Ale za to dużo taniej,...
Awatar użytkownika
Gawron
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio wszedlem w nastepna faze treningu (powoli przyspieszem przed sezonem) i od razu poczulem, ze cos ze mna nie tak, oslabienie i ogolne zmczenie. Z pomoca przyszedl mi Iso Plus (prawie codziennie) i Vitargo (tylko po ciaglym i zabawach), wczesniej pilem powerady i jadlem sporo owocow dodajac tabletke kompleksu witamin. Jednak wraz z suplemantami samopoczucie sie polepszylo i biega sie lepiej (nie rezygnuje ze wczesniejszych rzeczy). Kazdy jadnak moim zdaniem powinien indywidualnie dobierac suplementy :nowiesz:
tomasz

Nieprzeczytany post

Oraz indywidualnie uświadamiać sobie placebo.
Awatar użytkownika
Gawron
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak wlasnie :uuusmiech:
Zablokowany