Zdecydowałem się, że zaczynam biegać.
Jaki wybać cykl treningowy na początek? Normalny cykl 10. tygodniowy, czy jeśli zacznę od większych wartości to nic złego się nie stanie?
Nie mam problemów z wagą (75kg/185cm), ani ze zdrowiem. Nie jestem specjalnie zasiedziały (regularnie raz w tygodniu siatkówka, rower ok 4000km/rok).
Kwestię sprzętu na razie pomijam - póki nie wkręcę się na dobre - będę biegał w tym, co mam. Nie ma w/g mnie sensu ładować dużej kasy na początek, a na oszczędzanie na sprzęcie mnie nie stać.
Nawierzchnia po jakiej mam zamiar biegać - naturalna i dość zróżnicowana (Cytadela Poznań).
Jakich rad możecie mi udzielić?
A może ktoś z okolicy chce też zacząć biegać?
Pozdrawiam:
Kacper
Zaczynam biegać
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj johny_r
Ja też dopiero zaczynam i nie bardzo mogę w czym kolwiek zabłysnąć ale rada to zainwestować jednak w obuwie przeznaczone typowo do biegania. Ja na początek biegam w kalenji ale z tanich może też być Joma.
Moja rada wynika z własnej głupoty. Tak jak Ty sądziłem że na początku nie warto. Już po tygodniu biegania nabawiłem się kontuzji i musiałem spasować na kolejne trzy tygodnie. Przyczyna była banalnie prosta - złe obuwie. Moje nowe buty kosztowały mnie 120PLN i biega się całkiem inaczej.
Pozdrawiam.
Ja też dopiero zaczynam i nie bardzo mogę w czym kolwiek zabłysnąć ale rada to zainwestować jednak w obuwie przeznaczone typowo do biegania. Ja na początek biegam w kalenji ale z tanich może też być Joma.
Moja rada wynika z własnej głupoty. Tak jak Ty sądziłem że na początku nie warto. Już po tygodniu biegania nabawiłem się kontuzji i musiałem spasować na kolejne trzy tygodnie. Przyczyna była banalnie prosta - złe obuwie. Moje nowe buty kosztowały mnie 120PLN i biega się całkiem inaczej.
Pozdrawiam.
-
- Dyskutant
Rada;))
zainwestuj w jakijs buty do biegania tyle musisz miec;)) ciuchów nie musisz miec biegacza bo to wygoda ale OBUWIE powinienes posiadać w miare, żeby sobie nie popsuć nóg, ja biegałem rok pierwszy w lipnych butach i mam od tamtego czasu spore problemy z kolanem i okostną, co prawda treningi prawie codziennie robilem i ciezkie ale to bez wiekszego znaczenia
zainwestuj w jakijs buty do biegania tyle musisz miec;)) ciuchów nie musisz miec biegacza bo to wygoda ale OBUWIE powinienes posiadać w miare, żeby sobie nie popsuć nóg, ja biegałem rok pierwszy w lipnych butach i mam od tamtego czasu spore problemy z kolanem i okostną, co prawda treningi prawie codziennie robilem i ciezkie ale to bez wiekszego znaczenia
dev89
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
Buty to ważna rzecz, nie musisz od razy kupować jakichś super wypasionych ale myślę, że za jakieś 200 zł. kupisz coś fajnego na początek. Ja też na początku biegałem w zwykłych butach ale po zakupie biegowych poczułem różnicę i zacząłem faktycznie czerpać radość z biegania. Ciuchów jakichś typowo biegowych do teraz nie mam - jedna para majcior biegowych, trzy koszulki biegowe i to wszystko.
Co do planu to ja zaczynałem sam sobie truchtać, od pół godziny zwiększając systematycznie czas do godziny a potem ściągnąłem sobie jakiś ze strony polskabiega.pl. Co ważne, na początku nie był dla mnie ważny dystans ale czas truchtania, nie wiem czy to jest regułą ale mnie tak się dobrze biegało.
Powodzenia!
Co do planu to ja zaczynałem sam sobie truchtać, od pół godziny zwiększając systematycznie czas do godziny a potem ściągnąłem sobie jakiś ze strony polskabiega.pl. Co ważne, na początku nie był dla mnie ważny dystans ale czas truchtania, nie wiem czy to jest regułą ale mnie tak się dobrze biegało.
Powodzenia!
-
- Stary Wyga
Dokładnie kup biegówki np. w decathlonie Kalenji Kiprun 2000 dostaniesz 249zł, albo coś z niższej półki Woolfy, albo Jomy.
zakładaj sufiksy i wio biegać
zakładaj sufiksy i wio biegać

[url=http://runmania.com/rlog/?u=elendil1985][img]http://runmania.com/f/a0c3688d1943badea960989bf40d702b.gif[/img][/url]
-
- Dyskutant
Ja porponowałbym Asicsy
a drozszych butow do biegania nie kupuj bo niebeda ci potrzebne, bo nie oklamujmy sie ale buty za 300-600zl to dla zaawansowanych profesjonalistow ktorzy biegaja non stop, a z tym truchtaniem hmm jak chcesz gdzies startowac to niema sensu znow truchtac dlugi okres bo sie to mija z celem i trzeba zaczac jakies treningi robic powazniejsze

dev89