Jeżeli ja mógłbym poprosić o parę słów w temacie:wojtek pisze:Bebej , "put your money where your mouth is" i wypunktuj czego dokladnie chcialbys sie wywiedziec od Danielsa , w swietle tego co przeczytales .
chodzi mi o tę zmianę T, z 1st edition do second (książka). 20 minut i cruise intervals w pierwszej, w drugiej T już "zwalniające" w czasie. Skąd ta ewolucja, dlaczego się zdecydował to zmienić, jak widzi udział poszczególnych elementów w praktyce (proporcje pomiędzy T i CI). Czy uważa obecnie, że nie warto biegać 20 minut jak z pierwszej edycji ... słowem, im więcej powie na ten temat, tym fajniej.
Repetitions - jeśli da radę, to mnie też b. ciekawi. Opierając się na tekście książki, starając się zrozumieć jej "ducha", prędkości wychodzą mi większe niż z tabeli VDOT. W zasadzie na poziomie F - ale w treningu 5-15K, nie 800 czy 1500. Czy trzymać się raczej prędkości z tabeli, czy też pozwolić organizmowi, w tym konkretnym przypadku (zaznaczam, chodzi tylko o R) jechać z koksem ? A może "przedłużyć" R z 400 do 800 metrów i w ten sposób wymuszać wolniejsze tempo ? Jak on to widzi ?
I temat "podbiegów" - nie ma wyróżnionego "hill training" (albo ja się pomyliłem i nie dostrzegłem). Dlaczego - jeżeli uważa je za korzystne i przepisuje "swoim" to kiedy, w jakiej fazie, w jakiej ilości, w jaki sposób sugeruje je wykonywać (np. ostre sprinty pod stromą górkę, długi spokojny, równomierny podbieg).
Jakby Ci sie chciało go zapytać, byłbym wielce zobowiązany.