senność po cukrze

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pulek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Zauważyłem że po zjedzeniu słodyczy albo np. białego pieczywa jetem bardzo senny podczas treningu. Czy można z diety wyeliminować całkowicie cukier, białe pieczywo. Trenuje bieganie i siłownia.
Kiprun
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zbadaj sie pod kątem cukrzycy. Nie da sie wyeliminowac, to tak jakbys chcial jechac samochodem z pustym bakiem : )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
pulek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

miałem robione wyniki i wszystko jest ok glukoza 76 mg/dl
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cukier jest wszędzie wiec go się nie da zlikwidować z naszej diety, więc radzę odstawienie słodyczy. To one powodują głównie senność. Odstawiłem słodycze i czuję się bardzo dobrze - nie mam już raczej problemów z sennością czy brakiem siły.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
pulek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Generalnie słodyczy nie jem i czuję się dobrze. Ale nieraz coś mnie weżmie i sobie pozwolę i wtedy czuję się przymulony. Kiedyś przed graniem w pikę nożną wypiłem carbo i też byłem taki słaby ale tak chyba jest u wszystkich. jest to normalne.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

to może być kwestia insuliny. Węglowodany (cukry) powodują wydzielanie insuliny, która ma za zadanie pakować cukier do komórek. Jeżeli wydzieli się jej dużo, to znacznie spada poziom glukozy we krwi i wtedy pojawia się senność. Jeżeli w takim momencie zaczniesz trening, to będzie ciężko, ponieważ mięśnie będą miały mało dostępnej glukozy, a dodatkowo insulina hamuje wykorzystanie glukozy z glikogenu.

Co do eliminacji cukrów z diety, to nie chodzi o to, żeby ich nie jeść, tylko chodzi o to, żeby je jeść "z głową". Należy wybierać węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, bo takie powodują zmniejszony wyrzut insuliny do krwi.

Jak po jedzeniu czujesz się zamulony na treningach, to spróbuj zrobić dłuższą przerwę pomiędzy posiłkiem i treningiem (tak powyżej 2h).
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deck pisze:to może być kwestia insuliny. Węglowodany (cukry) powodują wydzielanie insuliny, która ma za zadanie pakować cukier do komórek. Jeżeli wydzieli się jej dużo, to znacznie spada poziom glukozy we krwi i wtedy pojawia się senność. Jeżeli w takim momencie zaczniesz trening, to będzie ciężko, ponieważ mięśnie będą miały mało dostępnej glukozy, a dodatkowo insulina hamuje wykorzystanie glukozy z glikogenu.

Co do eliminacji cukrów z diety, to nie chodzi o to, żeby ich nie jeść, tylko chodzi o to, żeby je jeść "z głową". Należy wybierać węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, bo takie powodują zmniejszony wyrzut insuliny do krwi.

Jak po jedzeniu czujesz się zamulony na treningach, to spróbuj zrobić dłuższą przerwę pomiędzy posiłkiem i treningiem (tak powyżej 2h).
Miałem na myśli właśnie nie jedzenie słodyczy, czyli produktów złożonych z cukrów prostych.

Pozdrawiam.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
ODPOWIEDZ