Witam, w nowym artykule jest napisane, że środek treningowy Easy Pace może obejmować do 30% kilometrażu a trochę wcześniej, że w trakcie okresu przygotowawczego można sie skupić wyłącznie na spokojnym bieganiu. Czyli w tym okresie można pominąć stosowanie zasady do 30% i biegać cały czas ( przez cały tydzień ) w tym środku treningowym?
Odp
Easy Pace
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie pamiętam, żebym pisał coś o 30%, możesz wrzucić cytat?.
Ale tak, przez jakiś czas można biegać tylko rozbiegania, szczególnie gdy za oknem śnieg i mróz. Potem tę pracę tlenową trzeba uzupełnić co najmniej przebieżkami, a generalnie - pracą w innym rytmie i z inną intensywnością.
I jeszcze: Daniels dodaje, że w okresie pracy tlenowej co najmniej 3 razy w tygodniu trzeba poświęcić czas na wspomagający trening siłowy. Ja się z tym zgadzam.
Ale tak, przez jakiś czas można biegać tylko rozbiegania, szczególnie gdy za oknem śnieg i mróz. Potem tę pracę tlenową trzeba uzupełnić co najmniej przebieżkami, a generalnie - pracą w innym rytmie i z inną intensywnością.
I jeszcze: Daniels dodaje, że w okresie pracy tlenowej co najmniej 3 razy w tygodniu trzeba poświęcić czas na wspomagający trening siłowy. Ja się z tym zgadzam.
-
- Dyskutant
"Długi bieg powinien obejmować 25-30% tygodniowego kilometrażu, ale nie więcej niż 2,5 godziny biegu. Dla kogoś, kto biega 70km/tygodniowo, będzie to więc 18-21km, oczywiście pod warunkiem, że zajmuje mniej niż 2,5 godziny"
- Nagor
- Ekspert/Trener
A widzisz wiedziałem, że to jakieś nieporozumienie. To dotyczy tylko długiego biegu, czyli jednego treningu w tygodniu, który według Danielsa ma być tak długi, żeby stanowił nawet 30% tygodniowego kilometrażu. Ale oprócz tego w tygodniu nie ma żadnych ograniczeń procentowych, dotyczących tempa "easy". Można tego biegać 100, można 200km, to już zależy od indywidualnych predyspozycji i możliwości.