Pytanie o buty z decathlonu!!

Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

serio? :orany: daj znać ile dokładnie?
PKO
Renvox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, moje Ekideny 75 mają 20km, są ok, ale jest okazja żeby kupić Kipruny 1000 za 120zł. Czy jest sens? Boję się o swoje stawy, biegam by poprawić formę.
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tomek a czy można poprosić o jakąś obniżkę w Decathlonie we Wrocławiu na butki dla kobiet? :hej: Będę w przyszłym tygodniu i miło by było... :bum:
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

josina pisze:serio? :orany: daj znać ile dokładnie?
249 especially for you
Tomek
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jagoda81 pisze:Tomek a czy można poprosić o jakąś obniżkę w Decathlonie we Wrocławiu na butki dla kobiet? :hej: Będę w przyszłym tygodniu i miło by było... :bum:

a co konkretnie Cię interesuje ?
Tomek
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kalenji Kiprun 2000 lub jakieś Asicsy czy Mizuno.Mam tendecję do pronacji,biegam regularnie 4 razy w tygodniu,jeszcze niezbyt długie dystanse :)
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Buty zakupione,czekają na pierwszy bieg :)
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to ja dołożę swoje trzy grosze :)
Na początek: jestem ponad 100kg pronatorem, więc amoryzaja jest ważna.
Używam już drugiej pary Kalenji, pierwsze to Diosaz Raid 500 - triale ale. Używałem je na początku biegania i głównie jako ogólnosportowe do chodzenia, na rower itd. Używane bardzo intensywnie przez niecałe dwa lata. Buty lekkie, siateczkowe, bardzo przewiewne, aż za bardzo na jesieni ale jakoś dają radę. Z goretexowymi skarpetami nawet w zimie. W lecie - świetna wentylacja. Trzymanie stopy w porządku, podeszwa troszkę sztywniejsza ale jak na but terenowy mogła by być całkiem sztywna. Amortyzacja słaba - pianka teraz jest już całkiem sprasowana, choć na początku było ok, brak systemu korekcji pronacji, jest mostek usztywniający skrętność. Przyczepność niezła o ile jest sucho - na mokrym masakra piłą motorową. Ścieralność zadziwiająco niska, wzór zaskakująco podobny do niektórych NB. Cena - zwykle coś koło 250, ja kupiłem za 69pln na promocji :D
Reasumując niezłe byty dla lekkiego neutrala na suchą i ciepłą pogodę.

Drugie to Kalanji Kiprun 2000 - chyba najbardziej zaawansowany model dostępny od ręki w decathlonach (z Kalanji oczywiście). Mam je "tylko" pół roku. Kupione za 220pln jako druga para obok Asicsów Kayano 14 (żeby sobie mogły spokojnie wyschnąć po mokrym bieganiu a amortyzacja się odprężyć ;)
Mają w zasadzie te same systemy co Kayano: zaawansowaną amortyzację w pięcie i śródstopiu, mostek, korekcję pronacji i fajne hasło reklamowe (ASICS: Anima Sana In Corpore Sano - W Zdrowym Ciele Zdrowy Duch, Kalenji: Find your rythm, enjoy your run), elementy odblaskowe. Jak na razie amortyzacja działa, biega się bardzo podobnie pod tym wzdlędem. Kalenji sprawiają wrażenie, że mają nieco grubszą podeszwę - jakby więcej pianki, ale nie wpływa to na polepszenie czy pogorszenie amortyzacji. Wentylacja - tu lepsza w Kiprunach, ale siateczka zaczyna się tuż nad podeszwą więc łapiemy do środka każdą kałużę. Wygoda: Kayano są lepiej dopasowane z przodu, Kipruny są nieco lużniejsze. Trzymanie stopy: biegam bardzo często po bitej drodze i płytach betonowych, zdarzało mi się też po muldach czy jak to nazwać. I tu największa różnica, której nie odczuwa się na płaskim i asfalcie. (być może to bez znaczenia ze względu na przeznaczenie butów) Na bardzo nierównym podłożu, niestabilnym, Kayano lepiej trzymają stopę, w Kiprunch miałem wrażenie, że noga trochę mi lata w bucie. Być może się jeszcze dopasują ale...
Reasumując za tę cenę bezkonkurencyjne. Zobaczymy co będzie dalej z amortyzajcą.
Moim zdaniem porównywalne z topowymi Kayano, chociaż jeśli kogoś cena nie obchodzi to jasne, że warto dopłacić za niuanse i napis asics. Ja przedwczoraj kupiłem drugą parę Kiprunów na promocji za 99,95 :D więc jak tak dalej pójdzie to będę miał same Kalenji'e. Tym bradziej, że dostępność mojego rozmiaru z Asicsów jest żadna w Polsce (Asics-49, Kalenji-48)

P.S. Siostrze też doradziłem damski odpowiednik. Nie chciała wydawać dużo a powinna mieć dobre buty. Zapłaciła 149pln
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam Kipruny 2000 od ponad tygodnia , nie bedę ściemniał dostałem je , to model na ten rok , ten ze złotymi wstawkami

wybrałem je bo mogłem wybrać sobie 1 parę Kalenji jaką chciałem , najpierw kusiły mnie startówki ale myślę sobie treningówka jest bardziej wszechstronna no i zacząłem testować , najpierw machnęliśmy 1,5 h po asfalcie w lekkich górach a teraz biegam w nich codziennie

jestem po turbo wrażeniem , but jest bardzo dobrze amortyzujący- wydaje mi się ,że to jego największa zaleta, nie mam pronacji więc nie mogę docenić czy one tę pronację likwidują , na uwagę zasługuje stabilizacja , but ma szeroką podeszwę ,stopa się nie kiwa , nie ucieka, przedwczoraj np. mieliłem w śniegowej breji na asfalcie i polbruku, stopa nie rozjeżdzała się , był problem z trakcją więc musiałem biegać sprintersko z przedniej cześci , w lesie myślę się sprawdzą , fajny jest też w nich komfort , stopa się czuje w środku bardzo dobrze, boczne paski nieżle ją opinają ,potwierdzam ,że siateczka jest bardzo dobrze wentylowana bo jest zrobiona z trójwymiarowych oczek i jak wpadłem w kałużę to zrobiło się na moment chłodno i nieprzyjemnie, z wad narazie to że szybko się brudzą , po wiośnie dam update
Tomek
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to mamy dwie opinie na temat stabilności nogi w bucie. Może ktoś jeszcze ma doświadczenie w terenowym użyciu Kiprunów.
Mi jak napisałem noga latała (po płaskim i asfalcie było ok) przy pochyłej na boki trasie (trawers). Tomek był zadowolony. Ciekawe jak inni.

Pyt do Tomka: Dlaczego (przynajmniej w krk i gliwicach) nie są dostępne wyższe modele jak Kiprun 4000 i 5000 (chyba nie pomyliłem nazw)??
Podobnie szukałem jakiegoś lepszego modelu z membraną - kiedyś go widziałem na www ale nigdy na żywo.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

stabilizację zbadam empirycznie w lesie jak puści ten śnieg i breja , zaatakuję lasek bielański , tam jest sporo górek, zbiegów, częstych zmian kierunku , na asfalcie jest ok

co do innych Kiprunów lada chwila będzie Kiprun 5000 nasz flagowiec , 4000 takiego nie ma , jeśli chodzi o membranowca to jest Kiprun 1000 AW> Warszawa Targówek, Poznań ,Wrocław, Kraków 1, Sosnowiec
Tomek
strachu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie. Zakładając ten temat zastanawiałem się nad zakupem butów KALENJI KIPRUN 2000. Teraz po ponad roku intensywnego biegania w tych butach chciałbym podzielić się spostrzeżeniami z tymi którzy zastanawiają się nad zakupem. Amortyzacja w dalszym ciągu OK, nic nie obciera, nic nie pęka. Buty są nadal w idealnym stanie. We wnętrzu buta nie ma żadnych przetarć (na pięcie też nie:), dlatego wszystkim którzy rozważają zakup, z czystym sumieniem mogę polecić KALENJI KIPRUN 2000. Pozdrawiam!!!

http://www.decathlon.com.pl/PL/kiprun-2000-82650872/#
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ