Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll - również gratuluje. Jednak ja jak wielu tutaj pierwszy raz taki dystans będe chciał przebiec podczas oficjalnych zawodów. Satysfakcja z przebiegnięcia jest z pewością ogromną, ale przy takim samotnym bieganiu nie ma otoczki złożonej z innych wspierających Cię zawodników, kibiców i wszystkich tych innych rzeczy, które można znaleźć na zawodach. Mimo wszystko jeszcze raz gratuluje.

A Rapacinho to po pierwsze wykuruj się dobrze, żeby później nie złapać kontuzji - wiem że banał ale warto go powtarzać, bo często nas nosi po takiej przerwie, żeby jak najszybciej wyjść pobiegać.
PKO
Awatar użytkownika
Sinister
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bartess - jeszcze przed 42195. i to jeszcze dużo przed, bo ja mam 16 lat, więc to jeszcze przede mną. Poza tym, to nie wiem gdzie u mnie by był jakiś najbliższy maraton.w ogóle strasznie mało jakichkolwiek biegów tu u mnie
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:PS: panowie! Buty i na trasę. Z tego co widzę to ktoś pisał o łatwym 35km wybieganiu, inny 30km. Macie już pewien staż, więc maratonik ujdzie wam lekko
Maraton jest to to żeby go biec na zawodach. W żadnym planie treningowym nie spotkałem się wybieganiem o długości zawodów, więc ja czekam do 3 maja ;-)

A poza tym gratuluje, oczywiście!
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Popieram słowa przedmówcy :) Też nie spotkałem się z dystansem 42km w planach, ja tak jak powiedziałem czekam na zawody. Wtedy to będzie prawdziwe święto jak dobiegnę do mety.

PS. Zapomniałem pogratulować pokonanego dystansu na treningu, a takie gratulacje na pewno się należą :)
Renvox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj 5km w 22'50" biegu, 4'31" na km, czyli jak na czwarty raz biegania w życiu jak dla mnie bardzo dobrze. :)
Wuju Phyll, gratulacje i szacunek dla Ciebie! Ja po 5km jestem jak dętka, co dopiero po takiej trasie!
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Renvox nie jestem specem, ale chyba powinieneś zwolnić i to znacznie. 4:31 to przynajmniej o minutę za szybko - chyba, że masz przy tym HR poniżej 75%, ale wtedy nie byłbyś dętka.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzie, ludzie, liczy się radość z łamania własnych ograniczeń!
Fakt faktem, że decyzję podjąłem już na trasie, ale stwierdzam- było warto.

Poza tym, dobrze było się sprawdzić na tym dystansie i zobaczyć jak reaguje nań mój organizm i czego się spodziewać. Wiem też jakie błędy popełniłem- utrzymywałem zbyt duże tempo (5:40-5:30 w pierwszej połowie i 5:10 od 20 do 25km) i na ostatnich 8 km wlokłem się niemiłosiernie, coś ok 6:15/km :hahaha: (to nie była ściana jak mniemam bo zmęczony tak bardzo nie byłem. Popadały mięśnie i ścięgna, dawały nieźle popalić)
Poza tym lepiej rozumiem filozofię tego dystansu i swoje braki w wytrzymałości, bo przy czasie 42:30 na 10km powinienem pobiec ok 3:30h

Same plusy, patrzmy przyjaznym okiem :-)
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll - także seredecznie gratuluję no i trochę mi przykro, że żegnasz się z naszym wątkiem..... już on nie dla Ciebie...
Żartuję oczywiście!
Ale, nie obraź się, tak jak przedmówcy myślę, że to nie ma zbytniego sensu biegać dystans maratonu na treningu - maraton potem nie będzie tak smakował!
Ja dzisiaj pokonałem kolejną barierę - 25 km. Najpierw 15 km tak gdzieś w 1:20, potem jakieś 5 minut rozciągania, pożarty batonik i kolejne 10 km. Wyszło 2:16:01. Zacząłem po 17-tej a biegłem z kumplem - maratończykiem, co trochę mnie mobilizowało. Dodatkowym utrudnieniem było, że od wczoraj jestem trochę chory, biorę jakieś tabletki, kaszlę i ogólnie źle się czuję. Poza tym najpierw miałem zamiar nie biegać dzisiaj, więc na obiad raczej normalnie sobie pojadłem, potem jeszcze były caistka i kawa (podczas oglądania meczu naszych szczypiornistów) no a potem zadzwonił kumpel i trza było biec. W tym stanie rzeczy wynika uważam za zadowalający. Nogi bolą, osłabiony też trochę jestem, łykam tabletki i do łóżka.
Jutro wolne... no może siłownia:).
Renvox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie, nie mam jeszcze pulsometru, to znaczy kupiony i tylko czekam na przesyłkę.
Awatar użytkownika
Grozza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:05
Życiówka w maratonie: 03:45:45

Nieprzeczytany post

Rapacinho pisze:Wtedy to będzie prawdziwe święto jak dobiegnę do mety.
To hasło mnie rozwaliło w twojej wypowiedzi :hahaha: :bum:

Renvox - spróbuj jeden raz pobiegać duuużo wolniej (np 5:30/km) a dłużej (ok. 10km) i zobacz co Ci się bardziej podoba - dłużej i wolniej czy szybciej a krócej ;)
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Widzę, Wujku :D, że mamy takie same plany. Połamać 40 minut, potem 35, a pierwszy (w Twoim przypadku oficjalny maraton) poniżej 3 godzin. Plany, te same, ale widzę, że już odstawiłeś mnie strasznie :)

Dzisiaj co prawda 13 km, ale nie 80%. Na razie powolutku, tylko km. W tym roku 46 już mam. Tak do 65-70 dociągnąć i będzie dobrze!
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Zejdźcie z Wuja!!! Chłop se pobiegał, jest szczęśliwy, a Wy mu piszecie że na zawodach trzeba, ze takie coś to do bani jest itp.

Rapacinho nie załamuj się. 5 dni boli ale o jeszcze nie tragedia. Rok temu miałem przerwę 4 tygodnie... Jak nie jesteś obłożnie chory to możesz nadrobić braki w gimnastyce rozciągającej lub/i siłowej. To Ci się nie straci.

Sinister 16 lat i chcesz maraton biegać??? Póki masz czas to lepiej popracuj nad prędkością. W późniejszym już jej nie zbudujesz. Teraz to idealnie możesz sobie biegać 5, 10 km lub sprinty :-). To Ci się nie straci a zostanie na przyszłość. Z 2. strony rozumiem Cię i Twoją chęć przebiegnięcia maratonu :-). „w ogóle strasznie mało jakichkolwiek biegów tu u mnie” gdzie jest to „tu u mnie”?

Josina pewnie, że w planach nie ma maratonu, ale chodzi o bariery :-) Co innego zawody, co innego samotny, swobodny bieg gdy „nie musisz” a jedynym celem jest złamanie kolejnej bariery, tak fizycznej jak i psychicznej no i ta satysfakcja - pomyśl ilu ludzi w tym dniu przebiegło mataton??? Może tylko Wuj? :-).
Wuj Phyll pisze:wlokłem się niemiłosiernie, coś ok 6:15/km
he he - to jest i tak szybciej niż moje wb1 ;-).

Jacuś no jak to wątek nie dla Wuja? W końcu oficjalnie nie zadebiutował :P. Poza tym gratuluję 25 km. Fajny czas :-). Taki to ja miałem na tej mojej trzydziestce po przebiegnięciu dystansu „połówki”.

Po sobotniej masakrze z łydkami przed wczorajszym bieganiem do „normalnej” rozgrzewki dołożyłem 15' ekstra tylko na rozciąganie łydek (nie będę opisywał, bo mi się nie chce :ble: chyba, że ktoś będzie chciał wiedzieć jak ;-)). Poza tym zmieniłem buty i skarpety i było DUŻO lepiej. Z planowanych 15 km zrobiłem sobie trochę ponad 17 km spokojniutkim, „relaksacyjnym” tempem (6:34). Jak na totalnie popierdzielony tydzień jaki minął, to 3 treningi (normalnie biegam 4x) i 38 km to i tak dobrze. Udo już prawie dobrze więc może wreszcie dołożę podbiegi w tym tygodniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sinister
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kiedyś na pewno bym chciał go przebiec. a to ,, u mnie'' to Białystok. pod moim avatarem zdaje się że jest to napisane :) i masz rację że z tymi maratonami to trzeba poczekać. mam zawody ze szkoły na 1500m w czerwcu w B-stoku, i to na nich muszę się skoncentrować. na razie sobie spokojnie biegam, a już za 2 tyg . będą jakieś konkretniejsze treningi pod 1500 z trenerem.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Co do wspólbnego treningu to Bleez na gadu podsunął mi pomysł Parku chorzowskiego, tam gdzie ścieżki biegowe Nike. Co Wy nato? Bo chyba do Chorzowa chyba wszyscy mają w miarę blisko w przeciwieństwie do moich Czechowic do których chyba tylko ja miałbym blisko ;-) no i Tomek87, bo z Bielska. Tak w ogóle to ilu by nas było wstępnie zainteresowanych tym wspólnym lotaniem 15. lutego?

Pozdrawiam.

Ps.: Tomku jeżeli będziesz w tym czasie w domu to do mnie sobie dojechjał byś autobusem 50. albo VII (prawie pod mój blok ;-)) i dalej razem do Chorzowa :-).
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll - widzę, że masz, zapewne wbrew Twojej woli :oczko: , adwokata w osobie Bartessa, więc wyjaśniam - jestem pod wrażeniem Twoich wyników i postępów, ja zapewne już takich miał nie będę. Nie mam zamiaru potępiać Cię za zrobienie na treningu dystansu maratonu - jeśli masz chęci i co ważniejsze siły to biegaj ile wlezie! Dla mnie 42km z okładem będzie zapewne szczytem możliwości i dlatego nie mam zamiaru biegać tego poza zawodami. No i absolutnie nie mam zamiaru abyś żegnał się z wątkiem debiutantów w maratonie, przeciez napisałem, że żartuję.
Życzę jak najszybszego złamania 40 minut na dychę i teraz już poprawy wyniku na dystansie maratonu!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ