Muszę mieć porządne buty
-
- Rozgrzewający Się
Witam
Zaczęłam biegać dość intensywnie i mam pytanko o buty.
Nie tyle co do Modelu jak większość tutaj pyta tylko ogółem
Mam 160cm waga 55 stopa normalna bez pronacji jedyny mój problem bo ląduję nie na pięcie ale na śródstopiu i palcach i przez to mam problem ze ścięgnem achillesa no i mam bardzo szczupłą stopę a wszystkie buty są takie szerokie że noga mi w nich pływa.
Proszę o jakieś godne polecenia buty dla mnie najlepiej Nike bo tą firmę lubie i biegam z sensorem Nike plus.
Z góry dziękuję
Mam 160cm waga 55 stopa normalna bez pronacji jedyny mój problem bo ląduję nie na pięcie ale na śródstopiu i palcach i przez to mam problem ze ścięgnem achillesa no i mam bardzo szczupłą stopę a wszystkie buty są takie szerokie że noga mi w nich pływa.
Proszę o jakieś godne polecenia buty dla mnie najlepiej Nike bo tą firmę lubie i biegam z sensorem Nike plus.
Z góry dziękuję
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Muszę Cię zmartwić - masz pronację, tak jak każdy z resztą;) Pronacja to nawracanie stopy, czyli obrót z zewnątrz do wewnątrz, mówimy raczej o tym że nie masz dużej, nadmiernej pronacji. Skoro lądujesz na śródstopiu, potrzebujesz buta z amortyzacją z przodu. Skoro nike+ to pegasus i vomero.anuska25 pisze:Witam
Z góry dziękuję
http://www.decathlon.com.pl/PL/air-pegasus-58282541/
http://www.decathlon.com.pl/PL/air-pegasus-43546192/ w Poznaniu za 299zł
http://www.decathlon.com.pl/PL/airzoomv ... -58282179/
pozdrawiam
- bartie
- Ekspert/Buty
- Kontakt:
po pierwsze. Michale... nie wiem czy wiesz ale wiele kontuzji u biegaczy jest powodowanych przez źle dobrane obuwie. Chciałbym abyś zdawał sobie z tego sprawę udzielając rad dotyczących sprzętu.
po drugie. anuska biega na śródstopiu. w przypadku tego typu biegaczy stopa przetacza sie od zewnętrznej strony śródstopia na palce (czasem dotykając nieznacznie piętą)... przetoczenie jest bardzo krótkie, stopa rzadko kiedy nadmiernie pronuje w takim stopniu jak u osób biegających z pięty. Występuje za to wiele innych problemów, nadmierne obciążenie achillesa, nadmierny nacisk na głowy kości śródstopia, spłaszczenie łuku poprzecznego stopy itd.
Jeśli chodzi o obuwie istotne jest rozmieszczenie nacięć podeszwy, powinny biegnąć wzdłużnie (odwrotnie niż większość butów biegowych) albo przynajmniej być tak rozmieszczone aby nie przeszkadzały w gładkim przetoczeniu. Druga istotna sprawa - pianka nie może być zbyt miękka bo ugniecie się na zewnętrznym brzegu już po 100km i przede wszystkim stopa w miękkich butach jest baaaardzo niestabilna... a niestabilna stopa to kontuzje. Poza tym zapiętek nie może wychodzić za wysoko aby nie uwierał ścięgna. generalnie to jest temat na szersza dyskusje... ograniczę się do tych kilku sugestii.
po trzecie, nowy Vomero jest obecnie najbardziej miękkim butem na rynku. Mieszanka EVA jest o co najmniej 20% miększa niż wszystkich innych butów na rynku. anuska jeśli zdecydowałabyś się za namową Michała biegać w tych butach... gwarantuje, że po kilku tygodniach nabawisz się poważnej kontuzji. Podczas biegu stopa w tym modelu dosłownie chodzi jak chce, od nadmiernej supinacji przy lądowaniu (szybkie zapadnięcie pianki pod pięta) przez nadmierną pronację do supinacji lub nawet głębszej pronacji na śródstopiu i palcach. Czegoś takiego ja osobiście w żadnym bucie wcześniej nie widziałem (poza FREE).
Trudno jest doradzić właściwy model dla osób biegających na śródstopiu bo takich osób nie ma dużo i firmy nie mają odpowiednich butów w swojej ofercie. Chociaż jestem przekonany, że już niedługo kilka modeli się pokaże.
Na chwile obecną jedynie startówki są projektowane z myślą o tego typu biegaczach i tutaj bym się rozglądał. Jest kilka startówek z przeznaczeniem do maratonów a więc o wyższej piance, które byłyby odpowiednie.
Poza tym jeśli masz wąską stopę to po przymierzaj kilka marek, firmy mają różne kopyta i niektóre będą pasowały lepiej inne gorzej.
Bierz pod uwagę, że nike poza Pegasusem robi teraz miękkie buty które będą dla ciebie nieodpowiednie.
po drugie. anuska biega na śródstopiu. w przypadku tego typu biegaczy stopa przetacza sie od zewnętrznej strony śródstopia na palce (czasem dotykając nieznacznie piętą)... przetoczenie jest bardzo krótkie, stopa rzadko kiedy nadmiernie pronuje w takim stopniu jak u osób biegających z pięty. Występuje za to wiele innych problemów, nadmierne obciążenie achillesa, nadmierny nacisk na głowy kości śródstopia, spłaszczenie łuku poprzecznego stopy itd.
Jeśli chodzi o obuwie istotne jest rozmieszczenie nacięć podeszwy, powinny biegnąć wzdłużnie (odwrotnie niż większość butów biegowych) albo przynajmniej być tak rozmieszczone aby nie przeszkadzały w gładkim przetoczeniu. Druga istotna sprawa - pianka nie może być zbyt miękka bo ugniecie się na zewnętrznym brzegu już po 100km i przede wszystkim stopa w miękkich butach jest baaaardzo niestabilna... a niestabilna stopa to kontuzje. Poza tym zapiętek nie może wychodzić za wysoko aby nie uwierał ścięgna. generalnie to jest temat na szersza dyskusje... ograniczę się do tych kilku sugestii.
po trzecie, nowy Vomero jest obecnie najbardziej miękkim butem na rynku. Mieszanka EVA jest o co najmniej 20% miększa niż wszystkich innych butów na rynku. anuska jeśli zdecydowałabyś się za namową Michała biegać w tych butach... gwarantuje, że po kilku tygodniach nabawisz się poważnej kontuzji. Podczas biegu stopa w tym modelu dosłownie chodzi jak chce, od nadmiernej supinacji przy lądowaniu (szybkie zapadnięcie pianki pod pięta) przez nadmierną pronację do supinacji lub nawet głębszej pronacji na śródstopiu i palcach. Czegoś takiego ja osobiście w żadnym bucie wcześniej nie widziałem (poza FREE).
Trudno jest doradzić właściwy model dla osób biegających na śródstopiu bo takich osób nie ma dużo i firmy nie mają odpowiednich butów w swojej ofercie. Chociaż jestem przekonany, że już niedługo kilka modeli się pokaże.
Na chwile obecną jedynie startówki są projektowane z myślą o tego typu biegaczach i tutaj bym się rozglądał. Jest kilka startówek z przeznaczeniem do maratonów a więc o wyższej piance, które byłyby odpowiednie.
Poza tym jeśli masz wąską stopę to po przymierzaj kilka marek, firmy mają różne kopyta i niektóre będą pasowały lepiej inne gorzej.
Bierz pod uwagę, że nike poza Pegasusem robi teraz miękkie buty które będą dla ciebie nieodpowiednie.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com
- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
- ASICS 1090
-
- Dyskutant
Hej, Ty jesteś ekspertem, ciesze się że dowiedziałem się czegoś na temat takich niestandardowych problemów. ale ostatecznie pegasus może być?, chociaż pewnie jakiś adidas byłby lepszy...
Anuśka weź sobie do serca rady bartie'go:)
Anuśka weź sobie do serca rady bartie'go:)
-
- Rozgrzewający Się
Przeczyałam bardzo uważnie.
I sądzę że właśnie kostki bolące są przyczyną ścięgna achillesa a złe dobrane obuwie jeszcze to potęguje.
Właśnie szukałam startówek i jest ich dość mało zwłaszcza w rozm 36.
Będę szukała własnie takich butów jak jakich proponujesz.
A mój styl biegu jest przyczyną jak się domyślam długoletnich treningów tańca standardowego (ciągle na palcach nic praktycznie z pięty) i w tak ciało wytrenowane, nogi mocne, a problem leży gdzie indziej... A mówi się że bieganie to najprostszy sport, wstajesz i biegniesz..
Dziękuję za wyszerpującą odpowiedz
I sądzę że właśnie kostki bolące są przyczyną ścięgna achillesa a złe dobrane obuwie jeszcze to potęguje.
A mój styl biegu jest przyczyną jak się domyślam długoletnich treningów tańca standardowego (ciągle na palcach nic praktycznie z pięty) i w tak ciało wytrenowane, nogi mocne, a problem leży gdzie indziej... A mówi się że bieganie to najprostszy sport, wstajesz i biegniesz..
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
"cecha gimnastyczna" - tak to sie nazywa u biegaczy. Moj kolega, ktory trenuje ponad 5 lat bieganie, a wczesniej tanczyl nadal ma z tym problemy...anuska25 pisze:Przeczyałam bardzo uważnie.

Chyba te buty bylyby dla Ciebie odpowiednie, ale ciezko jest dostac je w polsce [Asics Gel DS Trainer 14] Chociaz ja jestem sceptycznie nastawiony do biegania na treningach w startowkach.
- bartie
- Ekspert/Buty
- Kontakt:
anuska25 pisze:Przeczyałam bardzo uważnie.
jak znajdziesz juz jakies modele to wrzuc linki cos doradzimy.
Mowiac o startowkach mialem na mysli te z wyzsza pianka, sa to buty treningowo-startowe. Asics Gel DS Trainer 14 jest ok.
Unikaj niskich startowek bo amortyzacja bedzie niewystarczajaca na dluzsze treningi.
Pomyslalbym rowniez o zmianie podloza... moze masz okazje pobiegac po lesie na przyklad?
PROJEKTANT OBUWIA
- ASICS 1090
- ASICS 1090
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ufff, dobrze, ze dodałeś o jakie "startówki" chodzi bo juz chciałem oponować. 
A tak swoja drogą - to co powiesz o tych badaniach które robili w tym niemiecki magazynie konsumenckim w 2007 roku? Vomero wyszło tam bardzo dobrze. http://bieganie.pl/?cat=45&id=513&show=1
1. badanie było kiepskie
2. vomero się zepsuło od tej pory
3. ..... poprostu ich nie lubisz
(wszyscy mamy jakieś nasze osobiste preferencje, ja tez mam)

A tak swoja drogą - to co powiesz o tych badaniach które robili w tym niemiecki magazynie konsumenckim w 2007 roku? Vomero wyszło tam bardzo dobrze. http://bieganie.pl/?cat=45&id=513&show=1
1. badanie było kiepskie
2. vomero się zepsuło od tej pory
3. ..... poprostu ich nie lubisz

- bartie
- Ekspert/Buty
- Kontakt:
Vomero testowalem osobiscie, sam przecinalem pianke aby sprawdzic jej twardosc, sam testowalem go na footscanie i kamerach w RSLab w Belgii.... te buty sa zdecydowanie za miekkie. Aby nie byc goloslownym - twardosc pianki EVA w Vomero 3 to 35 shoreC pod pieta i 45 shoreC na srodstopiu. Wiekszosc butow na rynku bedzie miala twardosc miedzy 50-60. Schodzenie nizej jest juz niebezpieczne bo powoduje niestabilnosc stopy, poza tym tak miekka pianka ugniata sie duzo, duzo szybciej.
Piszesz o tescie konsumenckim... ale ktory model testowali? Poprzedni to byl calkiem udany but, ja mowie o nowym Vomero 3.
Adam staram sie wypowiadac obiektywnie jesli chodzi o sprzet. Moje preferencje nie maja tu nic do rzeczy.
Piszesz o tescie konsumenckim... ale ktory model testowali? Poprzedni to byl calkiem udany but, ja mowie o nowym Vomero 3.
Adam staram sie wypowiadac obiektywnie jesli chodzi o sprzet. Moje preferencje nie maja tu nic do rzeczy.
PROJEKTANT OBUWIA
- ASICS 1090
- ASICS 1090
-
- Dyskutant
Sam na własnych nogach przekonałem się, że "dobre" buty mogą szkodzić. Od jakiegoś czasu biegam w adizero lt i jestem zadowolony, szkoda że nie ma czegoś pośredniego :/ jakieś adizero z ciut większą amortyzacją nadające się na dłuższe treningi
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Spoko, trochę sobie żartuję.bartie pisze:Adam staram sie wypowiadac obiektywnie jesli chodzi o sprzet. Moje preferencje nie maja tu nic do rzeczy.