buty vs bol kolan

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pete.uk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, wiem ze temat przerabiany byl mase razy, postanowilem jednak zapytac gdyz nie znalazem dokladnej odpowiedzi na moj problem..

Biegam od 3tygodni, zaczalem od planu 6tygodniowego Pumy (rewelacja dla poczatkujacych). PO 3 tygodniach moge juz biec przez pol godziny co bylo celem planu wiec ze tak powiem ukonczylem go w przyspieszonym trybie. Wydawalo mi sie irytujace kontynuowac plan skoro kondycyjnie czulem sie znacznie lepiej, ostatnie kilka lat zaniedbalem sport lecz wczesniej sporo plywalem, jezdzilem na rowerze, troche silowni itp. wiec chyba odezwal sie potencjal przez lata uspiony..

Niemalze od poczatku biegam w butach Adidas ATS i biegajac wg planu (glownie po boisku trawiastym,sciezkach w parku) nie czulem zadnego bolu. Ostatnio niestety moge biegac tylko wieczorem wiec biegam po chodniku ktory czasem jest nierowny itp i biegam po rozgrzewce co najmniej 30minut i od kilku dni czuje bol w kolanie. Glowie po srodku od wewnetrznej jego czesci. Niestety bol czuje ciagle podczas biegania i mysle o nim zamiast skupic sie na przyjemnosci biegu.. (wszyscy wiedza w czym rzecz zapewne;) Bol tez czuje podczas schodzenia po schodach.

Biegam 4 razy w tygodniu (wto,czw,sob,niedz) i po przeczytaniu wielu postow na temat bolu kolan zastanawiam sie by zrobic kilka dni przerwy, ale z drugiej strony mam wiele energii i boje sie przestac bo bieganie daje mi wiele satysfakcji. Dzis teoretycznie kolejny dzien biegowy ktorego nie chcialbym odpuscic...
W kwestii butow - piety butow ktore nosze na codzien scieraja sie lekko od wewnatrz, natomiat buty biegowe lekko od zewnatrz.. czy tu wg was moze byc zrodlo problemu?
Dziekuje wszystkim ktorzy dotarli do konca tego postu:)
New Balance but biegowy
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy nawierzchnia po której teraz biegasz jest śliska?
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

moje rady są następujące
-koniecznie daj odpoczynek stawom/ścięgnom jak czujesz ból! bo możesz pogorszyć jeszcze bardziej. zamiast biegania wybierz się na basen i saunę
-unikaj regularnego niedosypiania
-jak zaleczysz kontuzję, popracuj nad siłą nóg, silne mięśnie bardzo dobrze chronią stawy kolanowe przed kontuzją
-niech każdy twój bieg będzie inny (teren i tempo). osobiście proponuję spróbować też roweru jako uzupełnienia (gdy będzies miał zdrowe kolana)
wszystko co w/w wzmocni cię w bieganiu, a krótka przerwa (do 2 tygodni) nie wpłynie na spadek formy, a wręcz przeciwnie.

- dodatkowow biegaj i chodź z ciepło ubranymi nogami. w zimie conajmniej ocieplane legginsy lub getry+dres, a na codzień pod spodniami też getry/kalesony ;)
- i nie bierz środków przeciwbólowych przed bieganiem typu maść voltaren
- podejdź do w/w i wszelkich sygnałów z twojego ciała poważnie :)

uprawiam różne sporty od parunastu lat i dzięki stosowaniu powyższego, uniknąłem poważnych kontuzji w przeciwieństwie do wielu moich kolegów
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rady kamilja popieram w 100% a od siebie dodam : jeśli Cię to będzie bardziej niepokoić to polecam wizytę u dobrego ortopedy.Miałam podobne objawy,smarowałam kolana Ketonalem,zaczęłam chodzić do fizjoterapeuty- całe 2 miesiące zajęć...i nic z tego.Dopiero gdy trafiłam do naprawdę dobrego ortopedy okazało się,że mogłabym się męczyć dalej i dalej gdyby nie on :) Poprzedni zabronił mi biegać...A ten stwierdził że moje bolące kolana to nie wina biegania <uffff :bleble: > tylko moja chrząstka jest bardzo cieniutka,trzeba ją odbudować.Oprócz tego stan zapalny stawów.Kończę teraz brać zastrzyki z Traumeel S i Zeel T i efekty sa już widoczne :) Mam nadzieję ze po 2 miesięcznej przerwie wrócę do biegania za niecałe 3 tygodnie.Podsumowywując ten przydługi pościk: nie chciałabym namawiać przy najmniejszym bólu wizyt u lekarza ale naprawdę szybko postawiona PRAWIDŁOWA diagnoza moze nas ustrzec przed długa przerwą w treningach i niepotrzebnych późniejszych kosztach leczenia :) Pozdrawiam serdecznie życząc zdrowia :)
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

wczytałem się dokładnie w temat :) i zrozumiałem, że chodzi o buty. owszem,krzywo starte podeszwy mogą świadczyć o niewłaściwym kroku, kóry może powodować kontuzje (np bieganie na piętach). jak czytam jesteś początkujący, więc tak czy inaczej powinieneś zainwestować w ćwiczenia doskonalące technikę biegu. dzięki temu także polepszysz ekonomię kroku i ogólną siłe biegową.warto

jak to jest, że już po niecałym miesiącu biegania masz starte podeszwy?przyznaję się, że nie rozumiem.zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem nie są to stare buty lub nie chodzisz w nich dodatkowo.wtedy jasne byłoby, że poprostu masz zużyte systemy amortyzujące. u mnie pierwszym objawem do zmiany obuwia zanim widoczne będzie jakiekolwiek zużycie jest ból stawów biodrowych! - zaleczona kontuzja z dawnych lat (zanim jeszcze doszedłem do wniosków, które wcześniej napisałem)
ODPOWIEDZ