Komentarz do artykułu Biegasz? Mamy Cię na zdjęciu!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja mam nadzieję, że takie serwisy jak lekka.eu, fotomaraton, fotobieg będą sie rozwijać i wraz z bogaceniem się społeczeństwa będzie coraz mniej problemu z tym, żeby zapłacić nawet i 100 zł za wyjątkowe zdjęcie.
Z bieganiem jest tak, że jak wiadomo bieganie to najtańszy sport. Czyli teoretycznie jest to sport gdzie pewnie średni dochód na głowę jest mniejszy niż np w kolarstwie. Ludzie którzy jeżdżą na rowerach mtb czy szosowych muszą na wejściu wydać sporą kasę.
Pewnie na zawodach rowerowych jest więcej osób skłonnych płacić większą kasę ale i pewnie więcej fotoreporterów.
Z bieganiem jest tak, że jak wiadomo bieganie to najtańszy sport. Czyli teoretycznie jest to sport gdzie pewnie średni dochód na głowę jest mniejszy niż np w kolarstwie. Ludzie którzy jeżdżą na rowerach mtb czy szosowych muszą na wejściu wydać sporą kasę.
Pewnie na zawodach rowerowych jest więcej osób skłonnych płacić większą kasę ale i pewnie więcej fotoreporterów.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Z pewnoscia jest tam takze wiecej narcyzow , co gwarantuje wiekszy zbyt .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Słychajcie, dyskusja staje sie dziwna. Kto ile zarabia, jaką wartośc maja i dla kogo zdjęcia z OOM, a jaką z IO. Można tu wszystko napisać i zachwalać lub negować artyzm itp, ale co z tego? Tym rządzi rynek. Jak ktos podczas wywiadu sie żali że nie ma rynku na tego typu usługi to podałem mój może odosobniony przykład i tezę że cena byc może jest zaporowa. Z drugiej strony słyszę, że autor zdjęć sie ceni i nie bedzie za złotówke rozdawał zdjęć. Widocznie jest zbyt dobry lub oferta jest skierowana do niewłasciwego klienta. Nie ma o czym dalej dyskutować.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Na każdej dużej imprezie zagranicznej serwisy fotograficzne mają wyłączność kupując takie prawa od organizatora. Nie ma tam więc miejsca dla innych serwisów.kura24 pisze:No to zmieńmy nieco kierunek debaty.
Co sądzicie o możliwości zaistnienia na dużych imprezach zagranicznych? Na takim maratonie w Berlinie to byłoby miejsce dla kilku takich portali jak nasze. Czy myśleliście już o tym?
Poza tym Berlin to najwyższa półka czyli "majors" i serwis też musi być z kategorii "majors" czyli mający doświadczenia z dużymi imprezami. W takim np. Nowym Jorku na trasie jest prawie 200 fotografów. W Berlinie pewnie jest podobnie.
Mariusz Pęczek
http://www.fotomaraton.pl
Twoje sportowe wspomnienia
- kura24
- Rozgrzewający Się
A właśnie to też jest ciekawe. Jak to jest z tą wyłacznością. Załóżmy, że fotomaraton "kupuje" wyłączność na maraton a fotobieg nie kupuje, tylko staje na trasie i robi zdjęcia. Czy fotobieg robi źle, jest brzydki, bo nie zaplacił a robił zdjęcia?fotomaraton pisze:Na każdej dużej imprezie zagranicznej serwisy fotograficzne mają wyłączność kupując takie prawa od organizatora.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
to jest kwestia czysto-moralna...kura24 pisze:A właśnie to też jest ciekawe. Jak to jest z tą wyłacznością. Załóżmy, że fotomaraton "kupuje" wyłączność na maraton a fotobieg nie kupuje, tylko staje na trasie i robi zdjęcia. Czy fotobieg robi źle, jest brzydki, bo nie zaplacił a robił zdjęcia?fotomaraton pisze:Na każdej dużej imprezie zagranicznej serwisy fotograficzne mają wyłączność kupując takie prawa od organizatora.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No to jest kwestia problematyczna. Chyba prawna.
Spotkałem się dzisiaj własnie z zarzutem wobec was, że sprzedajecie zdjęcia z Praskiej Dychy bez uzgodnienia tego z organizatorem. Że podobno nie macie do tego prawa.
Co wy na to ?
Spotkałem się dzisiaj własnie z zarzutem wobec was, że sprzedajecie zdjęcia z Praskiej Dychy bez uzgodnienia tego z organizatorem. Że podobno nie macie do tego prawa.
Co wy na to ?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:07
- Życiówka w maratonie: 4:12:11
Zdaje się, że firmy osoby które wykupią licencję na takie biegi mogą umieszczać logo organizatorów na zdjęciach. Nikt nie jest w stanie zabronić fotografom bez licencji lub umowy z organizatorami do sprzedaży swoich zdjęć.
- kura24
- Rozgrzewający Się
Z P10 to dłuższa historia i na pewno nie na forum. Ale wróćmy do 2 kwestii:FREDZIO pisze:No to jest kwestia problematyczna. Chyba prawna.
Co wy na to ?
1) PRAWO
- nie znam przepisów zabraniających fotografowania i sprzedazy zdjęć z imprez
- sa natomiast przepisy zakazujące ograniczania swobody konkurencji i wolnego rynku
- jeżeli coś więcej wiecie na ten temat, chętnie wysłuchamy
2) MORALNOŚĆ
- czy moralne jest np. to, że pod biurowcem powstaje 5 restauracji żerujących na pracownikach. Czy jedna z nich może dostać wyłączność i pozostałe powinny być zamknięte? Czy to, że pracownicy mogą zjeść taniej w chińczyku, gorsze jedzenie, ale im odpowiadające jest niemoralne, czy chińczyk jest niemoralny, bo nie uzgadniał z właścicielem budynku że postawi knajpę obok restauracji, która takie ustalenia ma? Według mnie nie. Ta restauracja, która zapłaciła dostaje reklamę, rekomendację właściciela budynku, ulotki, itp. Ale chińczyk może stać obok i nikt nigdy nie powie, że jest niemoralne że tam stoi.
- czy rozdawanie ulotek pod stacja metra jest niemoralne? Przecież ktoś zapłacił za wybudowanie stacji i tylko dzięki temu ktoś tam w ogóle bierze ulotkę
- czy np. organizator koncertu obrazi się na przewoźnika, że zorganizował specjalną linię autobusów dowożących ludzi na koncert i powie że to niemoralne bo przewoźnik na tym zarabia a jak by nie było koncertu to by nie zarobił?
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
No z tym wykupowaniem licencji to rzeczywiście ciekawa sprawa.
Impreza jest teoretycznie publiczna, więc chyba nie można zakazać fotografowania - i to dotyczy również uczestników. (w sensie że chyba ochrona wizerunku osoby i zamieszczenie zdjęcia w sieci bez zgody osoby sfotografowanej jest nadal możliwa) - za artykułem znalezionym w sieci:
No ale o to trzeba by pytać prawników.
W każdym razie jeśli kiedyś pojawię się na imprezie biegowej z aparatem - to nie zawaham się go użyć ;p
Impreza jest teoretycznie publiczna, więc chyba nie można zakazać fotografowania - i to dotyczy również uczestników. (w sensie że chyba ochrona wizerunku osoby i zamieszczenie zdjęcia w sieci bez zgody osoby sfotografowanej jest nadal możliwa) - za artykułem znalezionym w sieci:
nie wiem czy np. twój "biegnący portret" nie wymaga już twojej zgody - w końcu trudno powiedzieć byś był wtedy jedynie szczegółem całości.Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)
Art. 81 ust. 1
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
pkt. 2
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
No ale o to trzeba by pytać prawników.
W każdym razie jeśli kiedyś pojawię się na imprezie biegowej z aparatem - to nie zawaham się go użyć ;p
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, 13:22 przez ssokolow, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Chyba bebej miał rację. Dyskusja staje się jakaś dziwna.
Zamiast rozmawiać o pamiątkowych zdjęciach z biegów zaczynamy rozważać kwestie moralne.
Zamiast rozmawiać o pamiątkowych zdjęciach z biegów zaczynamy rozważać kwestie moralne.
Mariusz Pęczek
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:07
- Życiówka w maratonie: 4:12:11
Punkt 2 tego art. wyraźnie mówi o tym że na imprezach publicznych nie potrzebna jest zgoda osób fotografowanych.
Przynajmniej ja to tak odczytuję
Pozdrawiam,
Marcin
Przynajmniej ja to tak odczytuję
Pozdrawiam,
Marcin
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Mariusz,
Mi się wydaje, że to z moralnościa nie ma nic wspólnego.
To jest ciekawa kwestia prawna.
Jeśli ktos bierze udział w masowej imprezie to godzi się na jakieś tam "sankcje" wobec swojego wizerunku.
No i teraz - czy ktokolwiek przypadkowy możę sie ustawić na trasie i skorzystać z tych sankcji aby potem móc te zdjęcia zaoferować szerszej publiczności ?
Czy tylko ten kto dostał od organizatora "błogosławieństwo"?
I ewentualnie błogosławieństwo od organizatora ma pozwalać na sprzedaż ?
A bez błogosławieństwa można te zdjęcia rozdawać ?
Piszę to dlatego że miałem dzisiaj spotkanie z jednym organizatorem i on podnosił te kwestie, które dla mnie do tej pory były nie istotne (zwłaszcza, że nie sprzedaję zdjeć) ale wykorzystujemy zdjęcia robione przez nas różnym zawodnikom na różnych imprezach.
Mi się wydaje, że to z moralnościa nie ma nic wspólnego.
To jest ciekawa kwestia prawna.
Jeśli ktos bierze udział w masowej imprezie to godzi się na jakieś tam "sankcje" wobec swojego wizerunku.
No i teraz - czy ktokolwiek przypadkowy możę sie ustawić na trasie i skorzystać z tych sankcji aby potem móc te zdjęcia zaoferować szerszej publiczności ?
Czy tylko ten kto dostał od organizatora "błogosławieństwo"?
I ewentualnie błogosławieństwo od organizatora ma pozwalać na sprzedaż ?
A bez błogosławieństwa można te zdjęcia rozdawać ?
Piszę to dlatego że miałem dzisiaj spotkanie z jednym organizatorem i on podnosił te kwestie, które dla mnie do tej pory były nie istotne (zwłaszcza, że nie sprzedaję zdjeć) ale wykorzystujemy zdjęcia robione przez nas różnym zawodnikom na różnych imprezach.
- kura24
- Rozgrzewający Się
No właśnie a jest tyle ciekawych tematów, np:fotomaraton pisze:Chyba bebej miał rację. Dyskusja staje się jakaś dziwna.
1) Zastanawiamy się nad sprzętem, nie ukrywam, że na razie fotobieg nie ma żadnej rewelacji Nikony D40, D60 i D80 ze "standardowymi" obiektywami. Na pewno myślimy o zakupie co najmniej jednego tele o f2.8. Co sadzicie o tym, jakie jest wasze zdanie?
2) Szukaliśmy swojego czasu programu do automatycznego rozpoznawania nr startowych (to by znacznie nam wszystkim uprosciło życie) i znalazłem cos takiego: http://www.scenereader.com/ mailowałem tam ale mi nie odpowiedzieli. znacie inne tego typu powiedzmy "OCRy"?