Dlaczego Redakcja Bieganie.pl dyskryminuje biegi Ultra

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.

Jako czytelnika - jakie bieganie interesowałoby Cię najbardziej ?

Sprint (bieżnia)
5
6%
Biegi Średnie (bieżnia)
12
15%
Biegi Długie (bieżnia)
4
5%
Biegi Uliczne (do maratonu włącznie)
39
50%
Biegi Ultra
16
21%
Biegi Górskie
2
3%

Liczba głosów: 78
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Taki własnie zarzut się nam stawia, słyszałem to kilkukrotnie.
Że nie ma rankingu Ultra, że nie piszemy o osiągnięciach Ultrasów (choćby Jarosława Janickiego), że w ogóle mało u na o Ultra.

Ja mam na to jedną odpowiedź.
Poprostu nasza redakcja jest "średniacko-długasowska" ;)
Do tej pory tak samo "dyskryminowani" byli sprinterzy.
Pozyskaliśmy na szczęście nową zdolną redaktorkę i miejmy nadzieję, że zapełni ona te lukę (czego przykładem będzie choćby jej wywiad z Boltem).

Natomiast z Ultra jest tak, że nikt z nas się za bardzo tym nie interesuje.
Ja jestem przekonany, że to ciekawy "sektor" ale każdy ma jakieś preferencje, ulubione tematy. Nikomu nie "nakażę": "Od dziś masz się zajmować Ultra".

Z tego samego powodu - Nagorowi się wydaje, że Ultra to "zabawa". :)
Ja też mało o tym wiem ale jestem przekonany że Jarosław Janicki jest świetnym zawodnikiem i mam nadzieję, że nadejdzie jeszcze taki moment kiedy jego sylwetkę przedstawimy.

No i oczywiście w Redakcji jest wakat w dziale Ultra. :)

Dodaliśmy ankietę - żeby zobaczyć jaka jest wśród osób tutaj na forum obecnyh popularność poszczególnych "sektorów". Wiem, że są tacy (chocby ja ) których interesuje kilka "sektorów" ale spróbujmy wybrać ten najciekawszy. Ta ankieta nie daje technicznie niestety możliwości wielokrotnego wyboru.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 11:29 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jako nadluzszy z dlugasow w redakcji , nadal uwazam ultra za nieseksowne , masochistyczne i niezrozumiale .

Pisze to na swiezo po obejrzeniu filmu dokumentalnego o przebiegnieciu Sahary w 111 dni .
Przede wszystkim styl jest to taki "taniec pngwina na szkle" . Oczywiscie bardzo praktyczny jak na ultra dystans i wlasciwe jedyny , ktory gwarantuje przetrwanie . Jednak cala ta gehenna przypomina mi samobiczowanie sredniowiecznych sekt .

Film zupelnie do mnie nie trafil choc jestem bardzo bliski stazem treningowym do meritum tego sportu .
Moze wyraze sie inaczej - film nie wywolal we mnie tego mega uczucia , na ktore byl nastawiony , choc Matt Damon byl narratorem .

LINK :
http://www.runningthesahara.com/
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję przywrócić słowu hobby należne mu miejsce bez względu na biegany dystans i stopień zaawansowania. Padło parę niefortunnych słów i opinii które niepotrzebnie nadału mu charakter pejoratywny. Doceniam każdy przejaw biegania. Wg. mnie każdy mądry człowiek powinien traktować bieganie jako hobby - to jedyna droga, aby mieć z niego zadowolenie i dystans do dystansu i samego siebie. Proponuję takie podejscie wszystkim moim zawodnikom, aby nie było rozczarowań. Odważę sie to również zaproponować tym, którzy zdążyli juz cos zarobic czy dorobic sie na bieganiu, lub mają to w planach.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie temat jest zupełnie niepotrzebny. Fredzio jest zbyt dyplomatyczny, żeby wyłożyć kawę na ławę, ale ja to mogę zrobić, ktoś musi pozostać chłodnym umysłem w tej redakcji. Biegi ultra to nic więcej jak hobbystyczna zabawa. Przebiegnięcie 100km to jakieś osiągnięcie, ale porównywalne raczej do wyczynów Janusza Chomątka. Nie chodzi o brak szacunku do zawodników, każdy z nas biega przecież na miarę swoich możliwości i zasługuje na szacunek. Po prostu poważni sportowcy się w to (biegi ultra) nie bawią, bo to jeden z alternatywnych, nieolimpijskich sportów typu bingo czy rzut lotką. Wbrew pozorom na rzutach bingo też można zarobić grube pieniądze, jego mistrzowie są na pewno sprawnymi, wysportowanymi ludźmi, ale jednak gwiazdy bingo nie goszczą na pierwszych stronach gazet. Są po prostu sporty mniej i bardziej poważne.

Oczywiście mamy w serwisie miejsce dla tego typu biegów, na zasadzie ciekawostki, podobnie jak dla rajdów terenowych, biegów po schodach czy biegów tyłem, ale porównywanie mistrzów bingo do naszych najlepszych zawodników w klasycznych dyscyplinach nie ma po prostu sensu, to nie ten poziom.

Równie dobrze ja Ci mogę zarzucić Fredzio, że dyskryminujesz biegi tyłem. Dlaczego redakcja bieganie.pl dyskryminuje bieganie tyłem? Dlaczego dyskryminuje bieganie z jajkiem na patelni?

Myślę, że temat jest rozdmuchany, bo sami zawodnicy biegów ultra mają świadomość tego, że uczestniczą w niszowych przedsięwzięciach.
Mirza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przyjmuję tłumaczenie - nie znamy się, nie interesujemy się, ultra nie jest sportem olimpijskim itd. Jednak stwierdzenie, że to dyscyplina dla emerytów na nędznym poziomie sportowym świadczy o nieznajomości tematu. Krytykujemy to czego nie znamy.
2:40 w maratonie to czas ambitnego amatora. Jeśli jednak tym tempem ktoś potrafi przebiec 100 km (Jarek Janicki) to jest to niewątpliwie wyczyn na wysokim poziomie SPORTOWYM.
55-letni Yannis Kouros, który specjalizuje się w biegach 48H i dłuższych, w trakcie swoich ultramaratońskich przygotowań pobiegł maraton w Atenach i z czasem 2:49 wygrał kategorię 50-latków. Za wolno?
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz się zacznie....
Mirza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wojtek W pisze:Teraz się zacznie....
Nie strasz, nie strasz. :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nagór - bieganie.pl - jak sama nazwa wskazuje zawiera w sobie wszystko co z bieganiem jest związane.
Ultra to nie są wg mnie "ciekawostki" typu bieg po schodach (z którego notabene relacja była), czy bieg tyłem.
To jest stosunkowo duża biegowa działka na całym świecie.
W dodatku często bardzo ciekawa, zwłaszcza, kiedy przebiega po górskich terenach - chocby wizualnie bardzo ciekawa.
Może pewien problem jaki jest z tym bieganiem - to rzeczywiście taki klimat "cierpienia" - ale to nie znaczy, że to nie jest ciekawe. Przynajmniej dla mie jest.

(Tak samo z AdventureRaces. Nawet tam bardziej bo całe AdventureRaces to sektor niezwykle dobrze rozwinięty medialnie, marketingowo, często lepiej niż klasyczna LA.)
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

AR zdecydowanie lepiej się sprzedaje. Co ciekawego, fantastycznegi jest w bieganiu na 10 km? A tu zjazdy, wjazdy, spływy, szukanie punktó w nocy i czternaście dni walki bez snu. Taki rajdowiec jak ju idzi coś do jedzenia to zje wszystko, bo nie wiadomo kiedy będzie kolejna okazja.
Tak jak na bieganie.pl jest badzo mało o bieganiu na orientację, które w Skandynawii jest fantastycznie rozwinięte, organizacyjnie i sportowo, tak i o ultra nie ma za dużo bo osób tu piszących za bardzo to nie intresuje.
Z drugiej strony w grupie biegaczy ultrasi nie jest to ogromny procent, bo wysiłek w biegu na 100 jest ogromny, a przecież setki to pozątek ultra.
Oczywiście zchwilę okaże się że prawdziwi biegacze to ci którzy bigają powyżej maratonu, albo tacy którzy w czasie startu biegają szybciej niż po 3 na kilometr. Jesteśmy różni i warto pisać o tych którzy biegają po 10 sekund i po 10 godzin.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To jest wszystko wg mnie kwestia zainteresowania.
Zainteresowania Redackji i czytelników.
Niedobrze, jeśli to się rozmija.

Mozemy zrobić eksperytemt (ANIKETĘ) którego wynik będzie wg mnie niestety pokazujący na rozmijanie. :)
Ale jest ono wkalkulowane.
Bo jesteśmy bardzo mocno obserwowani, czytani przez środowisko wyczynowe (wiem chocby z mojej wizyty na wybirczym zjeździe w Spale) ale oni się wolą publicznie na forum nie wypowiadać.
Więc na forum jest ich mało.
I jeśłi zadam w Ankiecie pytanie - to moze się okazać, że biegi Ultra interesują czytelników bardziej niż tak zwana "kwalifikowana LA".

Spróbujmy.
Wrzucimy Ankietę na poczatek wątku.
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zaraz powstanie pełno kont biegaczy ultra i ankieta jest ich :bleble:
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ale bieg z jajkiem na łyżce to też potężna społeczność biegowa! Jestem naprawdę oburzony tym, że bieganie.pl dyskryminuje uprawiających tę szlachetną dyscyplinę!

Co do ankiet, to co byś zrobił, gdyby czytelnicy bieganie.pl zdecydowali, że według nich Ziemia jest płaska? Poza tym pamiętam jakąś ankietę w sprawie regulaminu, gdzie głos czytelników nie miał większego znaczenia, dlaczego więc ankieta, w której wypowie się nie więcej niż 50 osób ma decydować o polityce portalu, który ma 60 tysięcy użytkowników?

O popularności biegów ultra świadczy znikoma ilość uprawiających tę dyscyplinę i kompletny brak kibiców. Proponuję założyć stronę ultrasi.pl i zobaczyć, ilu zdobędzie użytkowników.

Ja absolutnie nie zgadzam się z tym, żebyśmy kosztem tradycyjnych, uprawianych przez miliony ludzi na świecie dyscyplin promowali jakieś nisze. Owszem, jako ciekawostka - jak najbardziej. Wywiady z zawodnikami - super, pewnie każdego interesuje, jak to jest, biec w czymś takim. Ale z drugiej strony możemy wypromować bieg z jajkiem na łyżce. Tylko po co?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zupełnie jak bym czytał byłęgo premiera. :)
Odwracasz teraz kota ogonem. Ja nie mówię o jakimś "ekstra" promowaniu tylko o tym o czym sam napisałeś, czyli o normalnym przedstawianiu dyscypliny.
I wytłumaczenia dla któego tego nie robimy jest dobre - czyli brak ludzi.
Natomiast Ty zaczynasz przy okazji jakieś drwiny, nie wiem po co.

Ankieta nie ma zdecydować o polityce portalu ale być jakimś dawcą informacji.
Na bieganie.pl strona jest znacznie bardziej popularna niż samo forum więc oczywiście liczba głosów będzie niewspółmiernie mała do oglądalności strony.
Tak czy inaczej - ciekawi mnie czy ludzie się interesują biegami ultra.
Mirza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nagor ma rację. Przecież od lat są rozgrywane Mistrzostwa Polski PZLA w biegu z jajkiem a MP na 100 km czy 24 h nikt poważnie nie potraktuje. Na forum biegajznami.pl nie było działu ultra, a jak powstał tworzone są tematy z ponad 500 wpisami i 40 tysiącami kliknięć, ale przecież wiadomo, że to robota nielicznych ultrasów, którzy mnożąc konta wpisują byle co. Jeszcze raz powtórzę - niewiedza nie usprawiedliwia wypisywania głupstw.
Nikt nie oczekuje, że na bieganie.pl powstanie seria artykułów o ultra, ale np. przy okazji wicemistrzostwa świata w biegu na 100 km Janickiego warto było cokolwiek skrobnąć. W tym roku organizujemy po 8 latach przerwy mistrzostwa Polski na 100 km i jestem pewien, że w imprezie (nie w mistrzostwach, które wymagają sztywnych kart itd) weźmie udział dobrze ponad 100 osób. Może to mało, ale sama społeczność ultrasów jest na pewno kilka razy większa a biegi ultra mogą zainteresować czytelników, którzy na co dzien pokonują znacznie krótsze dystanse.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Mirza pisze:..... ale np. przy okazji wicemistrzostwa świata w biegu na 100 km Janickiego warto było cokolwiek skrobnąć.
Problem w tym, że trzeba o tym wiedzieć, to znaczy - interesowac się tą działką. Bieganie.pl to taka redakcja gdzie każdy robi co lubi, przymusu nie ma.
Mnie sprint naprzykład mało interesuje i gdybym ja miał naprzykład rozmawiać z Usainem to nie wiedziałbym się o co go pytać (cieszę się, żę osoba która robiła z nim wywiad pokazała mi, że taka rozmowa może być ciekawa, to znaczy wychodząca poza te sztampowe pytania jakie zadaje się zazwyczaj).
To samo z Panem Jarosławem Janickim - ja za mało o nim wiem, nie mamy w Redakcji nikogo kto byłby w stanie wg mnie zrobić dobrą rozmowę. W jakim mieście on mieszka ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ