Komentarz do artykułu Ćwiczenia Stabilności Ogólnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tomasz

Nieprzeczytany post

Widzę, że zamiast dyskutować o samych ćwiczeniach, to dyskutujemy o tym czy są one znane czy nowatorskie.

Ktoś je przepraktykował solidnie, coś pomogło?
PKO
gosh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ludzie, strasznie mądrzy tu są wszyscy. bo jak Pan X tago nie podaje to znaczy nie dobre!, a jak "SPECJALISTA" to ok...
statyczne dynamiczne, pronacja, supinacja, termoaktywna bielizna, spotrestery.... a próbowaliście posłuchać swojego organizmu? trochę mnie smutek ogarnia, jak czytam, że to najważniejsze gdzieś umyka miedzy frazami i frazesami. przepraszam za ton, ale tak mnie to czasem smutno nastraja, dzieki Tomasz, ze wróciłes do pytania: istotne czy pomagają, ja myślę, ze tak, ale na dynamiczne trzeba byc silnym, bo są wymagające, niepoprwnie wykonane mogę czasem zaszkodzić. a jak ktoś ni edaje rady zrobić podporu statycznego (w bezruchu) przez 10 sekund to dynamicznie będzi mu jeszcze trudniej
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja je praktykowałem kiedy biegałem. Nie wiem czy pomogło ale byłem w dobrej formie.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz - te ćwiczenia troche przypominaja aerobic, ale sa atrakcyjne dla biegaczy, bo docierają do miesni, które sa rzadko ćwiczone .
Czy pomagają w szybkim bieganiu? Bezpośrednio nie,
bo sa statyczne, ale posrednio tak, bo stabilizuja sylwetke czyli poprawiają technike podczas normalnego biegu ( błedy w techniczne biora sie nie tylko z kiepskiej koordynacji, ale równiez ze słabych miesni.)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolega Bebej ma rację kiedyś spytano naszego Wielkiego mistrza wpodnoszeniu ciezarów Pana Baszanowskiego znanego zperfekkcyjnej techniki poszczególnych bojów jak naprawdę jest z ta technika użytkową. Baszanowski na koniec swojej kariery powiedział tak............................. technika to tak naprawdę siła wszystkich miesni bioracych udział w danym boju. I jak jest worganizmie siła to organizm mieśnie same prowadzą prawidłowo sztangę, neurony dzialajace z miesniami same prowadza sztangę po takiej drodze by było energetycznie okej by sprawnosc była najwieksza.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robienie ciągle tego samego zestawu ćwiczeń nie prowadzi do sukcesu. Tę samą grupę mięśni należy męczyć na różne sposoby. Nawet najlepszy zestaw trzeba z czasem modyfikować nie tylko zmieniając ilość powtórzeń ale także rezygnując z pewnych ćwiczeń na rzecz innych dotyczących tej samej grupy mięśni by po pewnym czasie wrócić do zestawu wyjściowego (cykliczność- to lubi nasz organizm). Zestaw z filmu jest super ale przecież nie można (nie powinno się) robić tego zestawu non stop przez cały okres przygotowawczy.

Ponieważ ćwiczenia dotyczą mięśni głębokich pozwalam sobie rzucić taką linką urozmaicającą:
Best Abdominal Exercises and Core Workouts

i z tego samego portalu:
Strengthen Your Core
The Best and the Worst Ab Exercises

i jeszcze to (już kiedyś podawałem) jako ogólne omówienie:
Core Training - Good Core Training Takes More Than Ab Exercises

A pomijając warstwę reklamową własnej usługi zawartą w tekście, krótki tekst dlaczego tradycyjne ćwiczenia na brzuch i grzbiet nie dają odpowiednich rezultatów: DBC
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Małe, głupie pytania dyletanta: jak wykonywać te ćwiczenia? Załóżmy, że robię ćwiczenie 1. (W podporze przodem, wznosy prostej nogi). Załóżmy, że podnoszę nogę 5x i potem zmiana na drugą nogę i też 5x. I teraz pytanie - czy robi się przerwę pomiędzy jedną i druga nogą? Jeżeli tak to jak długą? Nie wiem czy słusznie, ale ja robię 15'' przerwy między jedną nogą a drugą i też 15'' przerwy przed rozpoczęciem kolejnego ćwiczenia.
Jeszcze jedno... Lepiej zrobić 5x lewą nogą + 5x prawą nogą i przejść do kolejnego ćwiczenia, a potem powtórzyć cały zestaw jeszcze raz, czy od razu zrobić 5x l.nogą + 5x p.nogą i znów 5x l.nogą + 5x p.nogą i dopeiro następne ćwiczenie? Oczywiście z przerwami czy bez przerw?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Wiem, że może pytam o głupie rzeczy, ale czy to jest aż tak głupie, że nikt mi nie odpowie?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możesz wykonywać te ćwiczenia na wszystkie sposoby jakie napisałeś, kwestia jest ile masz siły i czy dasz radę wykonywać te ćwiczenia w jednym ciągu. Główną zasada jaką powinieneś się kierować jest to żeby wykonywać te ćwiczenia poprawnie, liczy się jakość ich wykonania a nie ilość.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Bartes, pytasz o sprawy, których nikt nie wytłumaczy przez internet. Dobranie odpowiedniej ilości ćwiczeń, przerw, długości serii itp. to zadanie dla trenera. Możesz też sam eksperymentować. Generalnie wszystkie sposoby są dobre przy tego typu ćwiczeniach, one nie są jakieś szczególnie intensywne, dobranie szczegółów to sprawa indywidualna.
torian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cwiczenia te są ok ale powinny być połączone z nauką stabilizacji głębokiej, jak ktoś nie wie co to jest to niestety nie da się tego tak prosto opisać trzeba by poćwiczyć z rehabilitantem, i ćwicz tak ruch kończyny dolnej wytrzymać 5 s i powrót rozlużnienie 10 s i tak z drugą kończyną i seria po 5 powtórzeń i tu nie chodzi o ilość ale o dokładność i jeśli odczówasz ból to niewykonuj tego ćwiczenia bo zaszkodzi.
pozdrawiam
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ad stabilizacja głęboka - czy mogą w tym pomóc ćwiczenia jak te na załączonym filmiku?

http://www.fit.pl/filmy/fitness/cooling ... s,741.html
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robię część z tych ćwiczeń od jakiegoś czasu- dla mnie są super.
Prawie pozbyłem się bólu w dolnym odcinku kręgosłupa (ech ten siedzący tryb życia w pracy).
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja też je robię, mi pomogły poprawić sylwetkę w biegu :)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ja też je robię ;-) jak sobie przypomnę... ale przyznaję że na początku miałem problemy z przyjęciem choćby odpowiedniej pozycji ;-) trochę wtedy były utrudnione te ćwiczenia, nie mówiąc o tym że czułem się jak kaleka ;-) ale z "niczego" łatwiej robi się "coś" więc teraz już nawet kilka powtórzeń zrobię ;-)
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ