Komentarz do artykułu Maraton według R. Canovy - część I

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zerknąłem w te tabelkę i widzę, że komentarz rzeczywiście jest potrzebny. Krótkie odcinki Canovy 60-100m, tak jest w tabelce, to zupełnie coś innego niż odcinki Skarżyńskiego. Przede wszystkim trzeba spojrzeć, jak on to rozwiązuje w praktyce. I tak - długie odcinki to są dla mega zawodowców, bardzo szybkich zawodników. W praktyce planu Sheheena, rekordzisty świata na 3000m z przeszkodami nie widziałem tego typu odcinków dłuższych niż 80m i on je biega na maxa, więc trwa to zdecydowanie krócej niż w przypadku amatora. Przerwa - Canova znowu pisze nawet o truchcie, ale w praktyce Sheheen robił 1,5 minutowe przerwy, to jest zdecydowanie dłużej niż 60m truchtu. W przypadku amatora 2-3 minuty przerwy to minimum.

Potrafię sobie wyobrazić trening np. 15x100m bardzo mocno i na krótkiej przerwie, ale trzeba pamiętać, że wtedy to będzie bardzo ciężki trening beztlenowy. Z tą świadomością w razie potrzeby można tego typu treningi włączyć do planu.

Generalnie co do Canovy to mam wrażenie, że on co innego pisze w książkach, a co innego stosuje w praktyce. Dla amatora trzeba więc brać dolne granice długości i prędkości odcinków oraz górne granice przerw. Bo te maksymalne wartości, które on przytacza chyba bardziej jako ciekawostkę, to były w historii zastosowane może kilka razy przez 1-2 zawodników ze ścisłej czołówki światowej.
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ZZigi, jeśli przegniesz ze stromizną to stracisz czucie mięśniowe. Co z tego, że będziesz do samego końca unosił wysoko kolana i trzymał kadencję, jeśli pod koniec podbiegu zaczniesz te kolanka unosić już całym ciałem, bo zginacz biodra spuchł w połowie górki? Zmieni się cały ruch i pogorszy ekonomika biegu. Dynamika siada jako pierwsza przy siłowej pracy.
Ja po sile biegowej łapię czucie mięśniowe. Co to znaczy? Wiem gdzie w każdej chwili znajdują się moje członki. Może to brzmi z lekka śmiesznie ale trudno jest werbalnie przekazać uczucie panowania nad ciałem.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Yacool, wszystko trzeba widzieć w pewnym kontekście. Takie krótkie, strome podbiegi nie maja nic wspólnego z ćwiczeniem techniki. To jest po prostu beztlenowe ćwiczenie polegające na głębokim pobudzeniu mięśnia, dużej procentowo ilości włókien. Porównać to można do podniesienia sztangi z przysiadu, to jest podobne ćwiczenie, tylko bardziej specyficzne biegowo. Największym problemem przy tego typu odcinkach (w niektórych krajach stosowano krótkie podbiegi boso pod wydmy) jest znaczne obciążenie ścięgna achillesa.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, zgadzam się. Prosiłem o dodatkowy komentarz po to, żeby już w pełni przekonać się, że mamy do czynienia z różnymi treningami określanymi jednak tym samym mianem czyli podbiegiem.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Długość podbiegu 100m
kąt nachylenia - przewyższenie
2stopnie - 3,5m
3st - 5,2m
5st - 8.7m
10st - 17m
20st - 34m

Relacja matematyka - własne odczucia bywa różna więc proponuje własna kategorie dla kazdej górki w okolicy i kombinowanie z czasem wspinaczki, odczuwanym zmeczeniem, bólem konkretnych mięśni itp.
Mateusz
Dare for more!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sporcie raczej stosuje sie okreslająć podjzad ( podbieg ) procenty anie stopnie np. w kolarstwie 15 km podjzad o średnim nacyleniu 7 %

Tompoz

P.s np. Skarzyński włąsnie wprocentach określa swoje treningi na podbiegach
Tompoz
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok, faktycznie przeoczenie z mojej strony
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy aby ktokolwiek wpadl na pomysl by sie zalogowac na Letsrun i zapytac Canove osobiscie ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ