.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

wiecie co świnie jesteście i tyle ...

Jak bym miał 14 lat to też bym nie rozumiał co właściwie tu piszecie "i w ogóle"

asiaa - trasę masz źle zmierzoną ale to nie problem żeby trenować ;-) może gorzej do porównywania wyników ... bo rzeczywiście te które podajesz są - na tyle "zawodowe" że aż troszkę śmieszne...

co zaś do samych treningów:

w skrócie trening składa się z wielu elementów ... a jednym z najważniejszych jest odpoczynek - nie znaczy to, że masz się zatrzymywać na trasie 5km... znaczy to - że w cyklu treningowym (kilku dniach treningu) musisz mieć uwzględniony czas na regenerację i "budowanie kondycji" - tak naprawdę nasze możliwości (forma) nie rośnie w trakcie treningu - tylko właśnie między treningami... Dlatego wśród "biegaczy" mówi się że najważniejszy nawet jest odpoczynek ;-)

Wracając jednak do treningu:

Nie wchodząc za bardzo w szczegóły ważne jest by taki "cykl" (kilka treningów) nie składał się z biegania "za każdym razem tak szybko jak tylko potrafię" - trening ma w końcu budować formę na zawody a nie "wypalać" nasz organizm... - mądrzy ludzie to sprawdzili - że czasami lżejszy trening znacznie lepiej buduje naszą formę niż taki zupełnie wyczerpujący - taki na którym daliśmy z siebie wszystko. Szczególnie ważne jest to u osób młodych (takich jaką jesteś) - bo tutaj "szkody" które można sobie wyrządzić są znacznie większe i mogą owocować w całym dorosłym życiu...
Oczywiście też nie przesadzajmy ;-) nie chcę cię straszyć czy coś... po prostu - 80% treningu KAŻDEGO biegacza... to bieganie "na luzie" - to znaczy tak wolno by w trakcie biegu można było swobodnie rozmawiać. Nie oznacza to też że pozostałe 20% biegają "ile fabryka dała" - tylko wtedy biegają w "sprytny" sposób - tak by zmęczyć się jak najmniej - a zrealizować określony "bodziec" czyli uzyskać efekt treningu który rozbuduje jakąś konkretną cechę ich wydolności (np. lepsze wykorzystanie energii, lepsza utylizacja kwasu mlekowego, w końcu rozbudowa mięśni itd)

Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem ;p bez plecenia jakiś strasznych herezji przy okazji. W każdym razie patrząc na to bardziej "praktycznie" - u Ciebie ważne jest by bieganie było dodatkiem do ogólnego rozwoju sprawności... im będziesz sprawniejsza tym w przyszłości będziesz biegać szybciej. Nie powinnaś więc za każdym razem biec coraz szybciej... - bo to może tylko spowodować kłopoty.

Najlepiej namów rodziców żeby poczytali coś mądrego na ten temat i zaplanowali twoją karierę maszera ;-)
Szymon
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
husky_turek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ssokolow - ladnie to napisales :) nareszcie ktos na chlodno to potraktowal :)
ja tylko chcialem jej pokazac wynikami, ze myli sie albo w pomiarze dystansu albo czasu ale widac 14 latki nie lapia takich aluzji :|
ech za stary na to jestem chyba... :lalala:
asiaa_94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

.xd
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 14:28 przez asiaa_94, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak dużo zrozumiałaś!!!

Dobrze, że ja Wojewódzki nie jestem.

Biegaj, biegaj tylko już nie becz - dobrze.

Pozdrawiam z łezką
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
dOlla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajnie, ze ona jest szybsza niż aktualni mistrzowie świata na 5 km w jej wieku o jakieś kilkadziesiąt sekund :orany:
piotrek1944
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam, trochę wydaje mi się za dobry czas jak na 5km,ale jak możesz to napisz jaki mniej więcej trening wykonujesz?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ