interpretacja badań krwi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam!
Właśnie odebrałem badania krwi, jeszcze nie omawiałem ich z lekarzem, dlatego proszę bardziej doświadczonych o komentarz.
Jeśli chodzi o morfologię, to właściwie wszystko w normie, jedynie RBC 4,59 (norma 4.7 - 6.1), z takich wyników "na granicy" to HGB 14.2 (n. 14-18), PCT 0.281 (n. 0.108-0.282), RDW-CV 14.6 (n.11.5 - 14.8).
Z pozostałych badań (podaję pozanormowe)- cholesterol całkowity 227,66 (n. 140-200), aspat 46,97 (n. 0-40), Alat 53,0 (n.0-41).]
Proszę o diagnozę i ewentualne rady (podejrzewam ograniczenie alkoholu :ech: i tłustych dań, chociaż, wydaje mi się, że nie jem za tłusto...).
Z góry dziękuję!
Kiprun
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zapomniałem a może to ważne - krew oddawałem rano, a poprzedniego dnia, koło 18-19, biegałem póltorej godziny, 16 km, potem była jeszcze lampka wina.... :hej:
Duda
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A więc krwinki czerwone, masz ich 4,59 mln/mm3, lekko poniżej normy, może to być niedobór niektórych witamin czy też niedożywienie, bierzesz jakieś zestawy witamin, odżywiasz się prawidłowo?

Hemoglobina, ogółem norma wynosi od 11,0 do 17,5 więc póki co tym martwić się nie musisz.

Cholesterol całkowity ponad normę, ale nie ma informacji o 'dobrym' i 'złym' więc ciężko cokolwiek o tym powiedzieć.
Wartość graniczna to 200-250 mg/dl.

Każde laboratorium ustala własne normy, ale są one zbliżone. Kiedy dawali Ci wyniki, powinieneś zapytać co oznaczają te wartości, na pewno wytłumaczyliby Ci wszystko i dali dobre rady na przyszłość :oczko:
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Jacuś nie umrzesz, ale żyć będziesz :hejhej:
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Duda pisze:A więc krwinki czerwone, masz ich 4,59 mln/mm3, lekko poniżej normy, może to być niedobór niektórych witamin czy też niedożywienie, bierzesz jakieś zestawy witamin, odżywiasz się prawidłowo?

Hemoglobina, ogółem norma wynosi od 11,0 do 17,5 więc póki co tym martwić się nie musisz.

Cholesterol całkowity ponad normę, ale nie ma informacji o 'dobrym' i 'złym' więc ciężko cokolwiek o tym powiedzieć.
Wartość graniczna to 200-250 mg/dl.

Każde laboratorium ustala własne normy, ale są one zbliżone. Kiedy dawali Ci wyniki, powinieneś zapytać co oznaczają te wartości, na pewno wytłumaczyliby Ci wszystko i dali dobre rady na przyszłość :oczko:
nie, niedożywienie raczej nie wchodzi w rachubę :hahaha: witaminki biorę, jak biegam intensywnie to codziennie takie do rozpuszczania, poza tym magnez i czasami wapno. Poza tym piję izo plusa.
Następnym razem zapytam o te wartości, mądry Polak po szkodzie! :hej:
Dzięki za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

mała prośba/rada, zamieszczajcie wszystkie wyniki jakie uzyskaliście, często do prawidłowej oceny potrzebna jest wiedza o innych parametrach, choćby nawet były w normie. Bo np. napisałeś, że masz podwyższone Aspat i Alat ale czy miałeś badane np. CK lub bilirubinę? Z tego co napisałeś wynika, że masz podrażnioną wątrobę, ale może to również być wynik wcześniejszego wysiłku fizycznego. Cholesterol możesz mieć podwyższony "genetycznie", czy w rodzinie ktoś ma jeszcze podwyższoną? Wprowadź do diety więcej tłuszczy nienasyconych i kwasów omega 3 i 6.

Druga uwaga, jak planujecie badania krwi, to starajcie się nie robić dzień wcześniej jakiś cięższych czy dłuższych treningów. Nie napisałeś jaki masz hematokryt, a może być tak, że po treningu jesteś odwodniony i uzyskane wyniki są zawyżone. W rzeczywistości możesz mieć np. anemię.

Nie chcę tutaj nikogo straszyć, ale jak już robicie badania (co nie zdarza się często) to warto się odpowiednio do nich przygotować, tak aby rzeczywiście były miarodajne. Takie przygotowanie powinno polegać np. na tym aby dzień przed badaniem:
- nie odbywać ciężkiego/intensywnego/długiego treningu
- nie jeść tłustych posiłków
- nie pić alkoholu, zwłaszcza nadmiernie
- wyspać się
- normalnie się nawadniać, ani nie mniej, ani nie więcej niż zwykle.

Jeżeli macie wpływ na to jakie oznaczenia będą wykonywane, to warto poszukać informacji w necie o tym, co warto przebadać. Lekarze często przepisują rutynowy zestaw (morfologia, mocz, glukoza, cholesterol), co jest zdecydowanie niewystarczające, szczególnie dla osób uprawiających sport.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Butu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Deck byś mógł byś podać co miał by być w takim zestawie dla osób biegających.
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Butu pisze:Deck byś mógł byś podać co miał by być w takim zestawie dla osób biegających.
wszystko i nic ;) wszystko moze Cie przybic do lozka na wiele tygodni, wiec rob sobie okresowe badania i miej nadzieje ze nie trafi Cie cos.. Nie slyszalem zeby od biegania byla np bardziej narazona sledziona albo... przysadka :P
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Butu pisze:Deck byś mógł byś podać co miał by być w takim zestawie dla osób biegających.
proszę bardzo
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
ODPOWIEDZ