Co przebadać przed półmaratonem?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
lorak75
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć
Mam pytanie - co powinienem przebadać przy ćwiczeniu do półmaratonu?
Jako, że regularnie i honorowo oddaję krew mam zawsze aktualne wyniki krwi (są OK)

Zamierzam odżałować z trudem zarobione 75 zł na badanie wysiłkowego EKG (nie wiem czy tak to się nazywa no wiecie - rowerek i EKG)

Czy powinienem coś jeszcze przebadać?

Aha i mam jeszcze jedno pytanie - czy da się jakoś wkręcić zwykłego kardiologa, żeby przeprowadził mi taki test za kasę z NFZ-tu? Czy lepiej nie wygłupiać się i iść do lekarza sportowego?
Podlaski Klub Biegowy
http://www.podlaskiebieganie.pl

Strony internetowe Białystok
http://www.komart.eu
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Nie napisałeś nic o sobie i twoim bieganiu więc ciężko stwierdzić, czy w ogóle potrzebujesz wysiłkowego EKG. Jednakże, skoro już podejmiesz taką decyzję, to doradzałbym ci zrobienie tego badania na bieżni, a nie na rowerku.

Co do zwykłego kardiologa, to oni przeważnie badają takich ludzi, którzy mają problemy nawet z chodzeniem, o bieganiu nie myślą, więc może nie chcieć dość do takich intensywności wysiłku, jakie mają biegacze, co w konsekwencji nie da właściwego dla ciebie obrazu/wiedzy.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
bols
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bylem u zwykłego kardiologa bo mam darmowego z pracy. Wysłała mnie tylko na EKG spoczynkowe, jak zobaczyła, że mam puls poniżej 50 to nie mogła uwierzyć, że nie mam omdleń i zasłabnięć...

Jak już chcesz dobre badanie to idź do sportowego. Jednak nie ma co wariować, moim zdaniem EKG + morfologia na amatorskiego biegacza w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bols nie idz do kardiologa lepiej od razu wal chlopie do sportowego bo ten nie bedzie sciemnial tylko prosto z mostu powie co jest,a badanie wysilkowe tylko na bierzni a rowerki to dla emerytow. :hej: :hej: :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
lorak75
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam 4 razy w tygodniu + w dpmu ćwiczenia z hantlami a w czerwcu planuję podlaski półmaraton na którym niestety 2 lata temu zmarł 17-o letni chłopak. Biegł, biegł, upadł i nie wstał (ciągle jakoś o tym myślę). Tak więc pomyślałem, że badania nie zaszkodzą.

EKG spoczynkowe już zrobiłem i tez są OK (pielęgniarka w przychodni powiedziała, że na tym, to wszyscy są zdrowi bo to spoczynkowe)

Czy powinienem coś jeszcze przebadać?

Jest jakieś tam badanie na objętość płuc, ale nie wiem po co, bo z tym nie ma żadnych zagrożeń.
Podlaski Klub Biegowy
http://www.podlaskiebieganie.pl

Strony internetowe Białystok
http://www.komart.eu
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak masz mozliwosc to idz do lekarza sportowego a ekg wysilkowe
Obrazek
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lorak75 pisze: EKG spoczynkowe już zrobiłem i tez są OK (pielęgniarka w przychodni powiedziała, że na tym, to wszyscy są zdrowi bo to spoczynkowe)
poziom pielegniarek i lekarzy w przychodniach... :echech: 99% nieprawidlowosci ktore wyjda na jakimkolwiek EKG wyjda na spoczynkowym.. kwestia czlowieka ktory patrzy na te kreseczki czy cos tam widzi czy nie... na biezni/rowerze jak cos sie wali to widac z trzech kilometrow a na normalnym trzeba umiec patrzec.
jacdzi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy kontroli zdrowia jaka srednio kazdy robi bez wzgledu na bieganie, jest to na tyle jeszcze maly dystans iz nie widze potrzeby (o ile nic nie dolega) dodatkowych badan. Ale oczywiscie od przybytku glowa nie boli.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

do ekg warto tez zrobic USG serca, zrobi to zwykły kardiolog, zobaczy wszytsko zastawki i komory zmierzy je i zobaczy czy prawidlowo sie zamykaja a serce kurczy trwa ro ok godziny i jest za friko, na eka nie widac wszytskiego
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
ODPOWIEDZ