Trening biegowy i silownia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tomasz

Nieprzeczytany post

Uzasadnienie jest takie, że ten trening nie oferuje nic ponad to, co oferują klasyczne ćwiczenia na brzuch.
PKO
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hmmmmmmmmmm

najpierw trzeba sie skupic nad sprawnoscia ogolna!!! Ktora to na przyklad przystosuje Cie do nieoczekiwanych warunkow takich jak bieg pod silny wiatr. Owa sprawnosc pozwala lepiej znosic ronze wskazniki burzace idealne komfortowe warunki biegu,

czy owa sprawnosc zrealizujesz na przyrzadach do cwiczen czy z wykorzystaniem elementow dodatkowch takich jak np pilki lekarskie, skrzynie gimnastyczne,

typowo silowe cwiczenia zaleza od tego co chcesz sobie poprawic- np mase mm NN to logiczne jest ze zastosujesz metode BB w polaczeniu z ekscentrycza a pozniej po uzyskaniu odpowiedniej masy skupisz sie na wytrzymalosci tak ze jedne wlokna zmienia charakter pracy- a jakie to sa wlokna to juz o tym pisalem :)

zalezy tez od Twojego stazu treningowego- jezeli np szukasz nowego bodzca tak jak zrobil to tegoroczny mistrz olimpiski Marek Kolbowicz w sezonie olimpijskim jego nowym bodzcem silowym byly polprzysiady ze sztanga :) po prostu jego wiek 34 lata (jak sie nie myle- sorry Marek :)) zmusil go do szukania nowych bodzcow- bo stare juz byly nieefektywne
gg 2097932 służę pomocą :)
Awatar użytkownika
Libero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam w święta!!

a teraz przejdźmy do równie miłego tematu:

Znalazłem ostatnio w internecie zestaw ćwiczeń na różne partie mięśni (nie wiem czy mogę tu zamieścić linka)

Wybrałem sobie z niego sporo ćwiczeń, podzielonych na: biceps, triceps, mięśnie przedramienne, grzbiet, nogi, brzuch,naramienne i klatka piersiowa.

Czy ktoś mógłby mi przydzielić te grupy do odpowiednich dni tygodnia treningu?? Sporo czytałem, i jednej partii mięśni nie mozna ćwiczyć po drugiej itp itd Nie ogarniam jeszcze tego :bleble:

W między czasie robię jeszce plan na 1500m z naszego najlepszego forum :hej:

Będę wdzięczny za pomoc :oczko:
Zaczynam biegać....znowu
tomasz

Nieprzeczytany post

Ile dni chcesz poświęcić na ćwiczenia siłowe? Zasada jest taka – najpierw duża partia (klatka, nogi, brzuch), później małe.
Awatar użytkownika
Libero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dni mogę poświecić tyle ile będzie trzeba, uczę się tzn. inaczej - chodze do szkoły więc czasu dużo :oczko: Podobno niektóre partie można trenowac nie więcej jak 2 razy w tygodniu, inne inaczej... Podpowiesz coś??
Zaczynam biegać....znowu
tomasz

Nieprzeczytany post

Początkujący mogą 3x w tygodniu robić całe ciało. Im bardziej jesteś zaawansowany, tym mniej. Ostatecznie dochodzi się do 1x na tydzień na partię mięśni – ale Ty nie musisz tak. 2x w tyg możesz robić całe ciało.

A – Klatka, naramienne, przedramiona, brzuch
B – Plecy, biceps, triceps, nogi

Wystarczą 2 ćwiczenia na każdą partię. Ty masz robić siłę ogólną - kulturystą, ciężarowcem, strongmenem nie będziesz. Jedno ćwiczenie wyciskające, drugie izolujące. Staraj się dobierać różnorodne ćwiczenia, monotonia jest zła.

No i oczywiście dużo rozciągania.
Awatar użytkownika
Libero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hm, szczerze to jeszcze bardziej sie pogubiłem niż zanim przeczytałem Twój post :ble:

Zrobiłeś podział: A i B

Więc jak ćwiczę partie A jednego dnia, to B odpada??
Zaczynam biegać....znowu
tomasz

Nieprzeczytany post

No tak :hej:
Awatar użytkownika
Libero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok, thx wielkie :hejhej:

PS. jak kiedyś zobaczycie biegacza wyglądającego jak kulturysta, to będę ja :spoko:
Zaczynam biegać....znowu
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Libero pisze:Ok, thx wielkie :hejhej:

PS. jak kiedyś zobaczycie biegacza wyglądającego jak kulturysta, to będę ja :spoko:
Oby :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Przemek 23
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zabieram się za siłkę od stycznia. Oczywiście z biegania nie rezygnuję.
Na początek 2x w tygodniu siłka i 3 treningi biegowe. Myślę, że trening na siłowni ogólnorozwojowy to super sprawa. Jakie macie doświadczenia?
trening jest częścią mnie...
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Przemek 23 pisze:Zabieram się za siłkę od stycznia. Oczywiście z biegania nie rezygnuję.
Na początek 2x w tygodniu siłka i 3 treningi biegowe. Myślę, że trening na siłowni ogólnorozwojowy to super sprawa. Jakie macie doświadczenia?
Popieram. jestem amatorem i sam sobie układam treningi.kiedyś nie wierzyłem, że robienie siły może coś pomoc długodystansowcowi.wydawało mi się , ze wystarczy jak jestem wybiegany po górkach i jeżdże na rowerze.
jednak pewnej zimy za przykładem kolegi wziąłem się za regularny trening siły - dwa razy w tygodniu: siłownia (m.in.przysiady, wypady), piłki lekarskie i co ważne płotki. w marcu robiłem podbiegi.
Ku mojemu zaskoczeniu dało spore efekty! przede wszystkim poprawiła mi się technika, na dychę polepszyłem się parę minut, w półmaratonie też.lepiej poczułem się szczególnie w przełajach. tempa na treningu mogłem robic szybciej i generalnie odnoszę wrażenie, że dużo lżej mi się biega.
Dodam jeszcze, że to wszystko w wieku 26-27lat, a z braku czasu znacznie mniej intensywnie trenowałem.

Siła idealnie wstrzeliła się w moje potrzeby:zawsze brakowało mi "sprinterskiej" dynamiki i mocy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ