Garmin 305 - jak to działa?

Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Za radą kolegi z forum zadaje pytania co do obsługi Garmina bo nie mam instrukcji i kombinuje
.
Pierwsze pytanie z podstaw obsługi.

Mam nadzieję ża napiszę tak że bedzie to można zrozumieć.

Chodzi o obsługę pomiaru czasu.
Włączam statr biegnę, jakieś lapy itd. o ok wszystkow wiem. Potem ten trening sam bez naciskania żadnych przycisków zapisuje się w treningach. Tu też wszystko jasne, ale potem. Co zrobić żeby zacząć całkiem nowy pomiar czasu, żeby znów wystartowało od zera.
Mi się udaje tylko wtedy gdy wykasuje ten wcześniejszy trening z pamięci i zcznę nowy. :niewiem:

Z góry dziekuję za pomoc
Monika
PKO
Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdy zapisuja się okrażenia, mogą zapisywać się tylko na jeden sposób czy dwa to wyboru, tj ( w taimexie są dwa zapisy lap/spli i split/ lap).
W moim garminie na dzien dzisiejszy zapisuje sie to tak, że gdybym robiła
okrążenia po 30 s to byłby taki zapis
00:30
01:00
01:30 itp., a ja wolę zapis poszczególnych okrażeń.
Czy da się to zamieniać, jeśli tak to jak?

Przepraszam, że tak opisuje na około, ale jakby to powiedział mój dawny wykładowca brak mi aparatury pojeciowej ... , a chce zostać zrozumiana.

Monika
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to tylko przypuszczenia, ale...

po skończonym treningu chyba niekoniecznie musisz go wykasować. Z pewnością są 2 opcje - wykasuj i zachowaj (w przeciwnym razie opcja historii byłaby bezużyteczna). A więc zachowując trening przenosisz go automatycznie do historii a opcja trening jest wtedy czysta.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

po co kasowac, treningi kasuja sie automatycznie gdy zaczyna brakowac pamieci od najstarszego, jesli sa 2 tego samego dnia mozna urzyc przycisku reset
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Co zrobić żeby zacząć całkiem nowy pomiar czasu, żeby znów wystartowało od zera.
wciskasz przycisk "reset" (czyli ten sam co lap) na 3 sekundy... - bieg zostaje zapisany w zegarku w "historii" -a ty możesz zacząć nowy trening...

zresztą jak minie jakiś czas (jakiś czas ale nie wiem jaki chyba trochę powyżej godziny - a mniej niż 24h :D) od ostatniego pomiaru... to zegarek sam traktuje to jako nowy trening..
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

uzupełniając - nowy trening rozpoczyna się także kiedy wcześniejszy sobie po prostu zrzucisz do programu komp. Jeśli po każdym treningu zrzucasz dane to nie trzeba nic robić. "Zrzucić" nie znaczy oczywiście wykasować z pamięci F305

A drugie pytanie - to chyba kwestia programu, którym oglądasz - po co cokolwiek oglądać w Garminie - lepiej do Sportracks zrzucić - tam pokazuje Ci międzyczasy i masę innych rzeczy.
Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Trochę mi sie rozjaśniło, naprawdę w tym temacie jestem "zielona".
Napewno jeszcze będo o coś pytać. :hejhej:
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

o właśnie joasina powiedziała bardzo ważną rzecz..

jeśli nie zamierzasz przygotowywać jakiś skomplikowanych treningów na kompie w domu i ich potem realizować...
to najlepiej od razu przeżuć się na program SportTrack zamiast garminowego "TraningCenter" ... zalet jest dużo... - może nieprzyjazny interfejs na początku nie zachęca... ale potem można się przyzwyczaić... a to "wiele potrafi"...

od zachowywania całego profilu biegowego w jednym pliku (backup) przez kontrole "sprzętu" ze zdjęciami, osobnym kilometrażem dla każdej rzeczy ... przez "biegacza" - z twoim samopoczuciem, kontuzjami, wagą, itd itp...
po zwykłe zestawienia... ;-) i cała masę wtyczek... w tym odczytujących pogodę, liczącą TRIMP (takie "zmęczenie uwzględniające zakresy treningowe")

aaa... no i rysuje od razu trasę na zdjęciu satelitarnym ala google maps... pozwala też eksportować KML do pliku (google earth)
Szymon
Obrazek
Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Powracam z serią pytań.

Już troszkę biegam z Garminem, dzięki wam nauczyłam się go obsługiwać na podstawowym poziomie, dzięki.
A teraz chciałabym to swoją wiedzę nieco rozbudiwać :hej:
Konkretnie chciałabym pobiegać z wirtualnym partnerem.
Wyobrażam sobie, to że trzeba wprowadzić jakiś plan w programie i przerzucic ten plik do garmina ale nie jestem pewna, i nie wiem jak ułozyc ten plan, co zapisac.

czekam na podpowiedzi, dzięki z Góry

Monika
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wcale nie ;-) wchodzisz do menu treningi, wybierasz "szybki" i masz do wyboru bodajże 4 możliwości - dystans/czas, szybkość/dystans etc. dystans/tempo - wybierasz jedną z nich, wprowadzasz 2 odpowiednie wskaźniki i naciskach potem "koniec" oraz "start" - to chyba tak mniej więcej leci - bardzo intuicyjne.

Szczerze powiem, że nie zdarzyło mi się edytować specjalnych treningów jeszcze - jak robię kilka rzeczy to zapamiętuję i działam na zasadzie naciskania "lap" w odpowiednich momentach - nie chce mi się ślęczeć nad edycją, a poza tym ja ma w Garminie wyłączone dźwięki, bo i tak biegam z muzyką (swoją drogą nigdy nie biegałem z dźwiękami - muszę spróbować chociaż raz - przynajmniej alarm zbyt dużego hr sobie ustawić, jak akurat skończy mi się prąd w mp3 ;-)
Awatar użytkownika
svether
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Instrukcję możesz sobie sciągnąć w postaci pliku .pdf ze strony producenta, podobnie jak przypadku innego sprzętu elektronicznego:
http://www8.garmin.com/support/userManu ... 0-00467-00
Obrazek
Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam instrukcje po angielsku ale czaje ją słabo,
za bardzo nie rozumiem, a tu zawsze znajdzie się Ktoś Kto mi odpowie na moje pytania.
Za co bardzo dziękuję

A jak bym chciała podzieliś trening na części np pierwsze 5 km biec w jednym tempie na klejne szybciej, to jak to ustawić w garminie?

Właśnie idę biegać to sprawdzę tego wirtualnego partnera.

pozdrawiam.
Monia0310
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej
Biegałam wczoraj tak jak pisaliście, więc cofam pytanie, bo już wiem na czym to polega, myślałam że ta faunkcja będzie trochę ciekawsza, ale i tak jest ok.
Jak Ktoś wie jak przygotować treningi i przerzucić je do garmina to proszę napisać.
Pozdrawiam
Monika
Pajaku
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

VR partner jest fajny kiedy np. mamy slad odpowiadajacy jakiemus wyscigowi (mozemy go narysowac na mapie) i wgramy go tak jakbysmy go wczesniej przebiegli/przejchali w czasie, ktory jest naszym celem na dany start. Wtedy biegna widac od raz jak w praktyce realizujemy nasze zalozenie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ