Plan na Trening biegowy wg. Tompoza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Fredzio, abstrahując od tego, z jakiego powodu nie biegasz, to czym innym jest robienie 3 razy w tygodniu przez jakiś czas określonego środka, a czym innym robienie go praktycznie codziennie. Jeśli biegasz 3 razy w tygodniu długie rozbieganie i przeplatasz to 3 razy krótkimi podbiegami, to ten trening w sensie nerwowym jest mocno zróżnicowany - występują na przemian np. różne intensywności, różne długości odcinków.

Przy codziennym bieganiu czegoś, co nazwiemy umownie 2-3 zakresem, praktycznie nie ma różnorodnego pobudzenia. W sensie nerwowym bieganie w tempie 75% tętna a 90% tętna niewiele się od siebie różni. I jedno, i drugie jest długim, dość szybkim biegiem w podobnym rytmie. Codzienne robienie takiego samego treningu może po prostu przetrenować, jest to opisane i znane od wielu lat. Pewien mój znajomy trener określił to następująco: "przetrenowany mózg zakłada ci blokadę na pewien typ wysiłku i treningiem już nic nie zdziałasz, nie jesteś w stanie poprawić wyniku, bo blokada tkwi nie w mięśniach, a w neuronach"

Tu uwaga, że jednym jest czysto np. mięśniowe działanie pewnych środków np. przebieżek czy skipów, a drugim, może nawet bardziej ważnym (przynajmniej ja tak uważam) - ich działanie mentalne. Dla amatora, który codziennie tylko biega, w podobnym rytmie i podobnym tempie, do tego na tej samej trasie, skipy mogą być wręcz zbawiennym środkiem - nie dlatego, że jakoś wzmocnią mu mięśnie, a dlatego, że stanowią rodzaj psychicznego otrząśnięcia, tego "odmulenia", o którym wszyscy piszą, nie wiedząc, czym dokładnie jest.

Wracając zaś do praktyki - to nie ma planów, gdzie codziennie biega się to samo i tak samo - przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem, poza tym planem Tompoza.
New Balance but biegowy
Jaroch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Maneater
Może rzeczywiście Tompoz nie ma dużego doświadczenia biegowego.
Ja jednak już takie mam. I będę na nim bazował. Co go kwestii przeznaczenia tego treningu. Dla mnie to doskonały trening wprowadzajacy do maratonu. Uważam, że trening Tompoza ma dla mnie -powtarzam dla mnie - wiele zalet. Uważam także, że Tompoz wskazując docelowego odbiorcę programu popełnia pewien błąd, związany z jego kolarskimi doświadczeniami - tam jest mniej, a może właściwie nie ma biegów (jazd) tempowych w tempie docelowego startu. Jego program nie jest nastawiony na konkretny cel (czas na określonym dystansie). To jednak dla mnie nie stanowi przeszkody. Bieg tempowy będzie dopiero stanowił podstawę moich biegów w BPS-ie. Co do monotonii-trudno mówić o monotonii, kiedy co dwa tygodnie masz tydzień wyluzowania. Według mnie ten tydzień wyluzowania całkowicie resetuje cykl zmęczenia psychicznego i mięśniowego.
No cóż przechodzimy od teorii do realu. Jeżeli się mylę to się o tym przekonamy.[/list]
running for fun
tomasz

Nieprzeczytany post

Potwierdzam to co pisze Nagor.
Sam tego doświadczyłem.
2 lata temu na przełomie roku biegałem tak monotonnie, że się rozsypałem. Biegałem coraz więcej… ale samej objętości. Doszło do tego, że biegałem po 100-110km tygodniowo samego rozbiegania. Trening różnił się tylko tym, że czasami było dłużej a czasami krócej.
Efekt? Zbrzydło mi to po 2 miesiącach. Do tego byłem później tak przemęczony i zniechęcony, że godzinne bieganie było dla mnie potworną męką – psychiczna, oraz fizyczną.

Obecnie biegam taki miks, że nie sposób tego ująć w system.
W czwartek przykładowo biegałem 2h20`. Po Wielisławce i po trasie motokrosowej – idealna do krosu. Po asfalcie, po polu, po drodze leśnej, polnej... Szybko, powoli, mocno, lekko.
Dzisiaj zrobiłem 3km, 30` rozciągania i ćwiczeń dynamicznych (wymachy, itd), i 3km do domu. Jutro nie wiem co mi przyjdzie do głowy, może schody, może jakieś długie rytmy, może zwykłe 60` człapania.
Monotonia na szczęście mnie nie dotyczy :nienie:
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I temat zaczyna rzyć merytorycznie swoim własnym życie. I bardzo się ztego cieszę. Rzeczywiscie w 1 i 2 tygodniu cyklu budowania wytryzmałości szybkościowej wkradł się błąd bo jest podany trening w niedzile i równoległe jest w niedzile podany dzien przerwy.Oczywiscie powinien być w niedzile dzień przerwy bo wychodzi 5 dni trenowania pod rząd .Dziekuje koledze Meanderowi za zauważeniu tego.
Tompoz
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:[...] trening jest stworzony pod zawodnika biorącego udział w zawodach trwających od 30 do 90 min. [...]W związku z tym, głównym zarzutem pod adresem autora było to że idiotycznie napakował kupę treningów trwających 90, 100 , 110 minut [...] dla każdego kto potrafi liczyć do dziesięciu powinno być jasne że chce zafundować sobie trening biegowy składający się z 4-5 treningów tygodniowo, każdy o objętości bliskiej maksymalnemu dystansowi który chce pokonywać na zawodach.
Moim startem docelowym w marcu ma być dycha lub piętnastka.
Moje treningi - takie mam założenie - mają trwać około 2 godzin (lub więcej), dystans bez rozgrzewki i schłodzenia to około 20 kilometrów (lub więcej). Na każdym treningu.

W Daniel's Running Formula można przeczytać, ile ma trwać trening E i z jaką ma być robiony intensywnością. Dla planu Gold (w Second Edition plany pod dystanse mają tylko Quality Days, na podstawie Lore of Running sądzę, że w pierwszym wydaniu było inaczej) bieg E trwa 75 minut (IIRC). Plus trzy Quality Days w tygodniu. Nie jestem teraz pewien, zdaje się, że 7 dnia jest L= 90 - 120 (ale nie pamiętam teraz).

Zarzut "że dużo" wydaje mi się kompletnie nie trafiony, Nagór według mnie ma rację skupiając się w swojej krytyce na jednostajności. Jak napisałem wcześniej, mnie właśnie ta jednostajność zaciekawia.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dam wam przykład zkolarstwa. Np . mamy zawodniak kolarza szosowego przygotowującego się do wyścigu wieloetapowego np. zawodnik tkai jedzie w Alpy by realizowac trening wytryzmałości siłowej i ro bi to tak że np. trenuje w wysokich górach 7 dni
pon - jazda po gorach
wtorek jazd apo górach
środa- rozjazd po płaskim
czwatrek - jazd apo gorach
piątek - jazda po gorach
sobota - ropzjazd
niedizle - jazd apo gorach

czyli oprocz jazd kompensaycjnych po płaskim trenuje on wytryzmałośc silową nie robi treningów szybkościowych

dalej zjeżdza z gor i po krotkim opoczynku realuzije trening wytryzmałości szybkościowej by się odmulic od ciezkiego tygodnia treningu siłowego.

W ten tydzień w górach nie wrzuca wszystkiego na raz tylko buduje jedną cechę motoryczną.

Tompoz
Tompoz
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rosomak :
Gratuluję decyzji o bieganiu na każdym treningu minimum 20 km.
O twoich wrażeniach odnośnie treningu porozmawiajmy po tygodniu od jego rozpoczęcia ( pod warunkiem że wytrzymasz ten tydzień ).

P.S Zacznij rozglądać się za dobrym lekarzem...
tomasz

Nieprzeczytany post

E - może on biega stówy? :hej:
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chyba tak ;)
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Rosomak :
Gratuluję decyzji o bieganiu na każdym treningu minimum 20 km.
O twoich wrażeniach odnośnie treningu porozmawiajmy po tygodniu od jego rozpoczęcia ( pod warunkiem że wytrzymasz ten tydzień ).

P.S Zacznij rozglądać się za dobrym lekarzem...
Dziękuję za gratulacje.
Co do lekarza - rozumiem, że mogę na Ciebie liczyć w kwestii adresów? :hejhej:

Temat dotyczy treningu tompoza, nie mojego, więc jak koledzy czują potrzebę wyrażenia swoich opinii na mój temat - proponuję założyć konto na treningbiegacza.pl i komentować mój trening w blogodzienniku na bieżąco. W stopce znajduje się link do niego, w profilu na tym forum pod www jest mój profil z tb.pl. Nie mam zwyczaju kasowania wpisów, nawet równie merytorycznych jak ten powyższy. Forma i treść wpisów IMVHO świadczą o autorze.
Proponuję również zapoznać się z blogiem vicenaczelnego. Ja jestem tylko ligą okręgową, vice to ekstraklasa. Można się sporo nauczyć - wystarczy chcieć.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolega Rosomak chce poprzez treningi 20 km zbudowac pod dystans 10-15 km wytrzymałośc tlenowa długiego czasu na dystansie dłuzszym niz start docelowy.

Tompoz
Tompoz
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rosomak : Moja uwaga była jak najbardziej merytoryczna.Jeżeli tego nie zauważyłeś to jest to tylko i wyłącznie twój problem.Zakładam że każdy wchodzący na to forum potrafi czytać. Chyba nie chcesz żeby na każdy tak idiotyczny pomysł jak twój ( bo tak trzeba nazwać twój pomysł na bieganie 20 km na każdym treningu trenując pod starty na 10 i 15 km ) traktować śmiertelnie poważnie i stale pisać to samo.Jak nie potrafisz prześledzić bieżącego wątku i wielu innych na tym forum w których takie pomysły były omawiane to pretensje możesz mieć tylko i wyłącznie do siebie...
Kolego Tompoz : Najwyrażniej jedyne czego pragnie kolega Rosomak to zrobić sobie samemu krzywdę...
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maneater1> może zmierzymy się na zawodach ? Co Ty na to ? Na przykład w przyszłym roku, na Maniackiej Dziesiątce.
Kto przegra ten wskakuje do wody i zawyje trzy razy.
Zdjęcia umieścimy gdzieś w sieci. Podpiszemy i nicka i z imienia.nazwiska

Nic nie ryzykujesz, w końcu w przyszłym roku przecież będę leczył kolejną kontuzję, więc łykniesz mnie w cuglach.
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rosomak: Już w tym wątku jeden był co chciał się ścigać, więc może byłbyś bardziej kreatywny....

P.S Czy to naprawdę twój 14 tydzień biegania ????
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:P.S Czy to naprawdę twój 14 tydzień biegania ????
Oczywiście że nie, jestem w 16 tygodniu. Mam zaległości w blogu. Ale już uzupełniłem.
maneater1 pisze:Rosomak: Już w tym wątku jeden był co chciał się ścigać, więc może byłbyś bardziej kreatywny....
Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Nie wiem wprawdzie na temat Twoich osiągów nic ... ale co tam, morsuję od tej niedzieli więc mogę się wykąpać w Rusałce.
To znaczy tej, no, Malcie.

I tak szykuję się na dychę w Poznaniu i piętnastkę w Kołobrzegu, więc przy okazji mogę się pościgać. W końcu - to są biegi, na tym to polega, nie ? Na rywalizacji z człowiekiem i/lub czasem.
ODPOWIEDZ