Czy forum powinno mieć regulamin
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja nie mam czasu na jego napisanie.
Ale czy my nie popadamy w jakieś takie nasze "Europejskie" uwielbienie do przepisów? Wszystko musi być uregulaminowane i spisane?
A co będzie jeśłi ten regulamin jakiemus przyszłemu innemu właścicielowi sie w pewnym momencie nie spodoba i stwierdzi, żę nie ma zamiaru się do niego stosować i uzna, że można być wylgarnym ?
Weżmiecie go dą sądu ?
Ale czy my nie popadamy w jakieś takie nasze "Europejskie" uwielbienie do przepisów? Wszystko musi być uregulaminowane i spisane?
A co będzie jeśłi ten regulamin jakiemus przyszłemu innemu właścicielowi sie w pewnym momencie nie spodoba i stwierdzi, żę nie ma zamiaru się do niego stosować i uzna, że można być wylgarnym ?
Weżmiecie go dą sądu ?
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Musi więc być w regulaminie, że jego obecność nie nakłada obowiązku jego przestrzegania na administratora. Czyli:
pkt 1. Kogo Fredzio uzna za szkodliwego - wylatuje.
pkt 2. Jeśli Fredzio uzna, że ktoś nie musi przestrzegać regulaminu, to zwalnia go z tego obowiązku.
Oczywiście dla mnie regulamin też jest mniej ważny niż pewna wizja właściciela co do tego, jak forum ma działać. Regulamin może się przydać nowym na forum, żeby wiedzieli, co jest niewłaściwe. Ale jak znam życie, to i tak nikt go nie będzie przestrzegał.
pkt 2. Jeśli Fredzio uzna, że ktoś nie musi przestrzegać regulaminu, to zwalnia go z tego obowiązku.
Oczywiście dla mnie regulamin też jest mniej ważny niż pewna wizja właściciela co do tego, jak forum ma działać. Regulamin może się przydać nowym na forum, żeby wiedzieli, co jest niewłaściwe. Ale jak znam życie, to i tak nikt go nie będzie przestrzegał.
-
- Zaprawiony W Bojach
Te 2 punkty to chyba żart?!Nagor pisze:Musi więc być w regulaminie, że jego obecność nie nakłada obowiązku jego przestrzegania na administratora. Czyli:
Są różne wizje, czasem szalone?! Nie popieram takiej monarchii absolutnej! A regulamin działa - sprawdzone na innych forach. To tak jak z fotoradarami - niby nie działają a ludzie zwalniaja na wszelki wypadek!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Zaprawiony W Bojach
To po co była ta cała dyskusja na temat Tomka (bo chyba od tego się to wszystko zaczęło)?.
Trzeba było go zbanować i udawać że nic się nie stało, ktoś tam by się zapytał gdzie Tomasz, inny by napisał, że dobrze jak go nie ma bo marudził, i za miesiąc by było pozamiatane.
Albo rządzicie twardą ręką, bo biznes jest biznes i się kręcić musi, albo prowadzicie klub dyskusyjny na temat zarządzania stroną i macie to co macie.
Brakuje jeszcze tylko ankiety "Czy usunąć konto Tomasza?".
Moim zdaniem to burza w szklance wody, a Tomasz jaki jest taki jest, ale według mnie jego zbanowanie nie przyniesie Wam żadnego pożytku.
Trzeba było go zbanować i udawać że nic się nie stało, ktoś tam by się zapytał gdzie Tomasz, inny by napisał, że dobrze jak go nie ma bo marudził, i za miesiąc by było pozamiatane.
Albo rządzicie twardą ręką, bo biznes jest biznes i się kręcić musi, albo prowadzicie klub dyskusyjny na temat zarządzania stroną i macie to co macie.
Brakuje jeszcze tylko ankiety "Czy usunąć konto Tomasza?".

Moim zdaniem to burza w szklance wody, a Tomasz jaki jest taki jest, ale według mnie jego zbanowanie nie przyniesie Wam żadnego pożytku.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Może nawet wręcz przeciwnie - robimy ankietę?ruh hożuf pisze:
Pozdrawiam pytając
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście dla mnie regulamin też jest mniej ważny niż pewna wizja właściciela co do tego, jak forum ma działać.- cytat z Nagóra
prośba o rozwinięcie zdania bo mam wrażenie ,że poglądy na wizję forum deklarowane przez właściciela rozbiegają się czasami z poglądami użytkownków tegoż, co wywołuje pewną niekoherencję
w tym do czego powinnismy dążyć
prośba o rozwinięcie zdania bo mam wrażenie ,że poglądy na wizję forum deklarowane przez właściciela rozbiegają się czasami z poglądami użytkownków tegoż, co wywołuje pewną niekoherencję

Tomek
- RamboJohn
- Wyga
- Kontakt:
Standardowym elementem takich regulaminów jest umieszczenie w ostatnim jego punkcie czegoś na wzór:FREDZIO pisze:A co będzie jeśłi ten regulamin jakiemus przyszłemu innemu właścicielowi sie w pewnym momencie nie spodoba i stwierdzi, żę nie ma zamiaru się do niego stosować i uzna, że można być wylgarnym ?
Weżmiecie go dą sądu ?
"Redakcja strony/Właściciel zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu forum w dowolnym czasie w przyszłości."
Poza tym regulamin to w tym przypadku prośba do Redakcji o jakieś czytelne i z góry oznaczone ramy dyskusji. Powiem może trochę prowokacyjnie, że nikt nie będzie chciał być "drugim Tomaszem". Dziś się nie podoba on, innym razem może się nie spodobać ktoś inny przecież, a tak wiemy co nam wolno, a czego nie. Możemy o tym dyskutować. Szczerze powiem nie wiem czego się Fredzio obawiasz z tym regulaminem, napisać Ci go mogą użytkownicy - wystarczy temat na forum założyć i rozpocząć dyskusje. Każdy coś od siebie napisze, Ty to tylko zbierzesz i sformatujesz w/g własnego uznania.

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
No to zacznijmy go pisac. Proponuje aby ktos kto czuje sie na silach skonstruowal jakies ramy regulaminu, moze to byc na wzor jakiegos innego forum.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
NAGÓR!!! 

Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Nagor
- Ekspert/Trener

W ogóle jak sie już rozpędzamy z regulaminem, to np. zawsze marzyłem o regulaminie, gdzie będzie wpisane prawo pierwszej nocy dla co najmniej vicenaczelnego, resztę redakcji można pominąć. W ramach poprawności językowej możemy to nazwać prawem pierwszej konsultacji treningowej i wpisać z zastrzeżeniem, że nie dotyczy dziewcząt i kobiet w wieku niestosownym oraz z BMI powyżej 23 ; )
Jak znam życie, to pewnie mnie przegłosujecie, ale ja naprawdę wyglądam na żywo lepiej niż na tej fotce po lewej! ; )
Z ciekawych propozycji możemy uwzględnić dobrowolne lub niedobrowolne opodatkowanie się na korzyść niektórych członków redakcji oraz sprzedaż ciekawych rang forumowych (podobnie jak to jest z tablicami rejestracyjnymi typu "Go Blondi"

1. Rozmawiamy wyłącznie merytorycznie.
2. Treść wypowiedzi powinna odnosić się do tematu lub do wypowiedzi innych forumowiczów (jeśli mają one związek z tematem).
3. Zabrania się wypowiedzi o charakterze personalnym, zwłaszcza stosowania inwektyw i innych obraźliwych wypowiedzi.
4. Zabrania się deprecjonowania użytkownika na podstawie jego życiówek, wykształcenia, profesji, doświadczenia biegowego.
5. W przypadku naruszenia regulaminu wypowiedzi będą usuwane.
2. Treść wypowiedzi powinna odnosić się do tematu lub do wypowiedzi innych forumowiczów (jeśli mają one związek z tematem).
3. Zabrania się wypowiedzi o charakterze personalnym, zwłaszcza stosowania inwektyw i innych obraźliwych wypowiedzi.
4. Zabrania się deprecjonowania użytkownika na podstawie jego życiówek, wykształcenia, profesji, doświadczenia biegowego.
5. W przypadku naruszenia regulaminu wypowiedzi będą usuwane.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Możesz powiedzieć co masz na myśli ? Jakieś przykłady ?Tomek Michałowski pisze:mam wrażenie ,że poglądy na wizję forum deklarowane przez właściciela rozbiegają się czasami z poglądami użytkownków
RamboJohn pisze:Powiem może trochę prowokacyjnie, że nikt nie będzie chciał być "drugim Tomaszem". Dziś się nie podoba on, innym razem może się nie spodobać ktoś inny przecież, a tak wiemy co nam wolno, a czego nie. Możemy o tym dyskutować. Szczerze powiem nie wiem czego się Fredzio obawiasz z tym regulaminem, napisać Ci go mogą użytkownicy - wystarczy temat na forum założyć i rozpocząć dyskusje. Każdy coś od siebie napisze, Ty to tylko zbierzesz i sformatujesz w/g własnego uznania.
Rambo, no zastanów się. Czy to oznacza, że uważasz, że większość forumowiczów to dzieciaki które na dodatek nie mają poza tym forum żadnego życia ? Co to znaczy że nikt nie będzie chciał być "drugim Tomaszem"? A niby dlaczego? Bo co mu zrobię? Zbanuję go? No i co z tego? Świat się dla niego zawali? Wróćmy do rzeczywistości.
To jest tylko forum internetowe.
Chyba musiałbym być chory, żeby banować ludzi bez oczywistych powodów. Było dwóch których zbanowałem za wulgaryzmy i chamstwo. I to wszystko. Mogą oczywiście zdarzyć się sytuacje szczególne że uznam, że czyjaś działalność szkodzi stronie/forum.
Ja uznam, czyli dokonam subiektywnej oceny. Żaden regulamin tego nie załatwi. Nie będę teraz wymyślał przykładów takiej działalności.
Wy nawet sobie sprawy nie zdajecie w co się chcecie z tym regulaminem wpakować.
Następnym krokiem będzie powołanie sądu koleżeńskiego w którym będziecie musieli zdecydować czy ktoś złamał ten regulamin.
Będzie pewnie też sąd odwoławczy.
Kto to będzie miał robić?
A jeśli regulamin czegoś nie uwzględni i trzeba będzie napisać kolejny ?
To co wtedy? Piszecie nowy? A co ze starym? A jak on się większości podoba to co - będzie głosowanie? Jaka większość decyduje? 50% czy 2/3 ?
Nie mam do MichalaJ żadnych pretensji że on z takimi pomysłami wypala bo po pierwsze znam go i znam jego zamiłowanie do spisywania takich fundamentów a poza tym jak nie on to wymyśliłby to ktoś inny.
Ale zastanówcie się po co ten Regulamin jest WAM potrzebny.
Chciałbym się dowiedzieć bo nie bardzo rozumiem co on WAM da.
A jeśli już to Regulamin Nagóra jest całkiem niezły.