przetrenowanie?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam. jestem biegaczem od około 2 m-cy, co nie znaczy że nowicjuszem w sporcie. Od 8 roku życia trenuję kolarstwo (systematycznie). Teraz szala przechyla się w stronę biegania. Biegam z prędkościa około 14 kph (naturalna tendencja, bez pulsometru). Tętno spoczynkowe zależy od dnia i 1000 innych czynników od 40-45. Wydaje mi się jednak że moje tętno podczas biegu jest zbyt wysokie..155-160 bpm. Paradoksalnie, gdy probuję zmniejszyć prędkość, pulsometr nie wskazuje wiele mniej. Trenuję około 4-5 razy w tygodniu, z tym że tylko 1 dzień w tygodniu mam zupełnej przerwy..(rower dochodzi). Zauważyłem również, że jestem w stanie bardzo długi czas (nawet ponad 2.30 h) biegać na takim tętnie(srednie wychodzi wtedy około 155). Sam się zastanawiam, czy mam po prostu wysokoobrotowy silnik...ale jak tu pogodzić niski puls spoczynkowy z tym? Kwestie kardiologiczne bradzo mnie interesują i nie zgadzam się z wszystkimi, którzy pulsometr uważają za coś zbędnego. Wiem, ze ambicja może narobić wiele złego, a organizm sam nie zauważy negatywnych symptomów. Jeśli czujesz sie osoba kompetentna do odpowiedzi na moje pytanie, które brzmi: czy jest to powód do jakichkolwiek zmain w systemie treningu i do obaw, udziel odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam.
- Tempomat
- Dyskutant
zacznijmy od tego - 1) ile masz lat, 2) jakie jest twoje HR max i wtedy coś może pogadamy
pozdrawiam

[url=http://runmania.com/rlog/?u=tempomat][img]http://runmania.com/f/05cc5646d668c82251bd3f7cc24517c6.gif[/img][/url]
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
24 lata, 195 Hrmax...
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Na pewno nie przetrenowanie. Proponowalbym wykonanie testu zoladzia, oraz jakiegos testu skocznosci i szybkosci. Wtedy wyszloby co sie z toba dzieje.
Aha jakie sa twoje cele treningowe. Bo jezeli chcesz startowac jakis ultra maraton to pewnie jestes na dobrej drodze.
Co do tetna to nie widze zeby dzialo sie cos zlego.
Ja mialem w latach treningowych tetno spoczynkowe w okolicach 35-42, a treningi o ktorych piszesz robilem w strefie od 148-158
Aha jakie sa twoje cele treningowe. Bo jezeli chcesz startowac jakis ultra maraton to pewnie jestes na dobrej drodze.
Co do tetna to nie widze zeby dzialo sie cos zlego.
Ja mialem w latach treningowych tetno spoczynkowe w okolicach 35-42, a treningi o ktorych piszesz robilem w strefie od 148-158
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Rzeczywiścei Marcopolo zapodaj jak sobie wyznaczyłes hr max. Sam wiesz że jesli masz hr max 195 to te 155-160 to jest 79-82 % h rmax. i podczas treningu rowerowego dyganie na takim tetnie to normlany trening. A biegacze tu panicnzie boją się dużych tętn. Napisz o tym swoim hr max. skad je wziołeś.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Dzięki. To mnie trochę uspokoiłeś. Cel? maraton na razie (poniżej 3.30)...może dla większości się wyda że jestem szalony..maraton po pół roku.Ale po 2 m-cach jestem w stanie przebiec 25 km, więc po pół roku 42,195 sądzę że też się uda;)
Dla innych. Hr max najprostszą metodą wyliczyłem 210-0.65xwiek. 5 uderzeń w górę czy w dół nei robi różnicy.
Dla innych. Hr max najprostszą metodą wyliczyłem 210-0.65xwiek. 5 uderzeń w górę czy w dół nei robi różnicy.
Maraton to się po trzydziestce zaczyna. Możesz do 25km czuć się rewelacyjnie a na 30km mieć dość.
A wzór to najgorszy sposób wyznaczania HRmax.
- Tempomat
- Dyskutant
zgadzam się z kolegątomasz pisze:Maraton to się po trzydziestce zaczyna. Możesz do 25km czuć się rewelacyjnie a na 30km mieć dość.

[url=http://runmania.com/rlog/?u=tempomat][img]http://runmania.com/f/05cc5646d668c82251bd3f7cc24517c6.gif[/img][/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Poważnie, normalnie jak biegam to nie mam takiego tętna bo zauważ że nikt nie robi treningu na granicy swoich możliwości.
Jak bym ustalał hrmax na podstawie max tętna jakiem mam na treningu to by było jakieś 190.
No zastanów się trochę sam...
Jak bym ustalał hrmax na podstawie max tętna jakiem mam na treningu to by było jakieś 190.
No zastanów się trochę sam...
- t0mo
- Wyga
Można prosić o jakieś linki - wykonanie i interpretacja 2 ostatnich testów? Z góry dziękujęMichalJ pisze:Na pewno nie przetrenowanie. Proponowalbym wykonanie testu zoladzia, oraz jakiegos testu skocznosci i szybkosci. Wtedy wyszloby co sie z toba dzieje.

- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Wiem pytałeś MichalJ ale ja tak dla sprawdzenie googl-i znalazłem na przykład coś takiego http://www.cos.pl/sw/56_04/21.pdf sam poszukaj.A testów szybkości to jest cała masa.
Pozdrawiam poszukując
Pozdrawiam poszukując
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!