Komentarz do artykułu Rolls Royce wśród pulsometrów Garmin F

Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do ustawiania alertow stref tetna to rzeczywiscie mozna to wykonac jedynie z poziomu treningu, ale nie rozumie w czym jest problem, jezeli planujesz dany trening to wchodzisz poprostu w opcje trening i startujesz z ustawionymi juz danymi. Wtedy sie nie zastanawiasz jaka masz predkosc biegu czy inne dane poniewaz realizujesz zadanie, ktore sobie zalozyles, a potem w traaining center mozesz sobie sprawdzic po ile biegles.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
PKO
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Co do ustawiania alertow stref tetna to rzeczywiscie mozna to wykonac jedynie z poziomu treningu, ale nie rozumie w czym jest problem, jezeli planujesz dany trening to wchodzisz poprostu w opcje trening i startujesz z ustawionymi juz danymi. Wtedy sie nie zastanawiasz jaka masz predkosc biegu czy inne dane poniewaz realizujesz zadanie, ktore sobie zalozyles, a potem w traaining center mozesz sobie sprawdzic po ile biegles.
.............................................................................
Michał, masz rację. Jeżeli chodzi o bieganie w zakresie tętna to sprawa jest banalna. Ustawiasz to co chcesz osiągnąć i biegniesz. Jeżeli chodzi zaś o alert tempa to używam go głównie na półmaratonie i maratonie. Jestem osobą o znacznym ograniczeniu wzroku i sygnalizacja dźwiękowa przekroczenia danego parametru jest dla mnie ważna. Nie jestem zbyt doświadczonym biegaczem i na długich biegach muszę kontrolować tempo. Na treningach alert tempa jest mi zbyteczny.
Masz też rację że niektóre różnice pomiędzy 305 a 405 są nie istotne. Osoby oceniające na innych forach ten sprzęt nagminnie podkreślają to że 405-tka ma słabszą baterię. Pytanie tylko kto w jednym ciągu biega 8 h. Podobnie jest z treningami zaawansowanymi. Nie wyobrażam sobie że ktoś to programuje na ulicy. Robi się to w domu i idzie na trening. Pisząc o tym ja staram się wykazać różnice a nie dyskredytować jedno lub drugie urządzenie.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

a ja np. często ustawiam alerty w czasie biegu... (f305)

mam np. w planie 10-12 km... owb1... ale czuje się rewelacyjnie... i mam ochotę przyspieszyć po 8 km... zmieniam alert na II strefę i przyspieszam... i nic mi nie pika :D

oczywiście mógłbym na każdy trening wychodzić "biegnij w owb1 do naciśnięcia LAP", a potem seria przebieżek albo wb2.. ale zazwyczaj mi się nie chce ;-) tego ustawiać...
Dla mnie to ważna informacja że F405 tego nie ma... - tym bardziej cieszę się ze swojego wyboru ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do ustawiania alertu tempa biegu to rowniez jest to mozliwe tylko musisz sobie to ustawic w training center. Wchodzisz w zakładkę workouts, następnie otwierasz folder running potem otwierasz ikonke new workout i wybierasz na dole opcje selected steps target i wybierasz try to keep my speed in a certain zone, a nastepnie w opcje custom i okreslasz predkosc z jaka chcesz biec. Potem wgrywasz do zegarka i opcjach treningu advance masz zapisane to co chciales.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy jest możliwość zakupu na raty tego garmina?
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sredniak pisze:czy jest możliwość zakupu na raty tego garmina?
widziałem ofertę sprzedaży ratalnej. zobacz na allegro lub przepatrz oficjalnych dystrybutorów garmina w Polsce.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o sprzedaż ratalną to bez wątpienia jest taka możliwośc. Np. w Katowicach w Silesia City Center stoi takie stoisko które się nazywa Strefa GSM. Tam sprzedają na raty a jak tam to pewnie w innych miastach również.
seb_0705
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po przeczytaniu artykulu, chcialbym zwrocic uwage na 3 rzeczy.

1. Bateria.
Mam juz drugiego FR405, gdyz pierwszy popsul sie po ok 3-ech tygodniach i w ramach gwarancji wymieniony zostal na nowy. W obu przypadkach bateria wystarczala mi na ok 4-5h treningu. W tym drugim modelu wyswietlacz wylacza sie sam gdy beteria na 28% i jest to pewnie wina modulu. Nie zdazy nawet sie wyswietlic ostrzezenie o niskim poziomie beterii, a "obraz wraca" po naladowaniu. Nie jest tez do konca prawda, ze przy nieuzywaniu GPS'a dziala dluzej. Ostatnio w ogole tego nie uzywam (patrz 3) i nie wplynelo to znacznie na zywotnosc baterii. Uciazliwe jest ladowanie tego tak czesto.

2. Obrecz bezdotykowa.
Obecnie niestety jestem ja zmuszony blokowac (tak jak to jest nspisane w artykule), gdyz kurtka (lub dlugi podkoszulek) powoduja, ze przelaczanie sie, co strasznie mnie denerwuje. Zaobserwowalem takze, ze nie dziala to tak samo dobrze, gdy obrecz jest mokra (np. deszcz) lub rece sa mocno spocone! I chyba najwazniejsza rzecz. O ile podczas terningu mozna sie pokusic o operacja ktore wymagaja dotykania, to o tyle nie wyobrazan sobie uzywanie opcji przewijania podczas szybszego biegu.

3. GPS
Biegam w lesie, ktory nie jest taki gesty i wcale nie jest rozowo z tym sygnalem. Co prawda tylko raz w tym okresie go stracil, ale z powodu slabego syganalu nie mozna bylo np. wlaczyc okrazenia wtedy kiedy chcialem. Gdy z kolei ustawilem autolap na 1km, odcinki mierzone byly rozne. Jestem tego pewien, bo trasa jest cerytfikowana i ma zaznaczone odcinki co 1km. Byc moze poprawili to w sofcie 2.3, ale jeszcze tego nie sprawdzilem, wiec potwierdze pozniej. Majac powysze na uwadze oraz fakt pokazowane srednie tempo potrafi tak skakac, mam podobne spostrzezenia jak inny kolega, ze trudno uzywac FR405 do alertowania o zakresach.

Pozdrawiam.
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Seb, moje odczucia są odmienne. Byłem ostatnio na treningu 12 km. Wychodząc z domu zauważyłem że bateria ma poziom naładowania 12%. Trening z GPS-em wykonałem i bateria wyłączyła zegarek dopiero w domu, sygnalizując wcześniej kilkakrotnie dźwiękowo że poziom naładowania jest niski. Być może coś jest nie tak z Twoim egzemplarzem. Pisząc we wcześniejszych postach o "przewijaniu ekranów" miałem na myśli automatyczne przewijanie ekranu a nie dotykanie pierścienia. Myślę że o tym samym myślimy. Jeżeli chodzi o przewijanie ekranu to możesz ustawić trzy prędkości przewijania. W sumie mnie to wystarczy, nie kontroluje bez przerwy parametrów treningu. Zgadzam się z Twoją uwagą dot. czułości pierścienia. Pierścień jest "czulszy" od mojej Zosi :ble: i nawet nie dotykając go a trzymając palec w małej odległości zegarek może reagować. Rozwiązaniem jest blokowanie pierścienia. Ja podczas biegu nie manipuluje w zegarku i nic nie przestawiam. Jeżeli dany trening obejmuje pierwszy zakres i następnie jakieś inne elementy to po prostu staje, przestawiam zegarek i dalej w drogę. Sprawa GPS-u. Trudno to generalizować. Ja mam porównanie z modelu 305 i 405. Uważam że model 405 lepiej "trzyma" sygnał. Nie oznacza to że nie traci sygnału. W górach o bardzo gęstym zalesieniu tracił i to bardzo szybko. Sprawdzę długość pracy baterii w górach. Wybieram się w sobotę i zobaczę jak długo z GPS-em będzie działał. Sprawa dokładności pomiaru jest dyskusyjna. Zdaje sobie sprawę że nie ma nic bardziej wkurzającego niż błędne pomiary podawane przez urządzenie. Jednak należy sobie zadać pytanie o jakiej dokładności mówimy. Producent podaje błąd pomiaru na poziomie +/-3%. Uważam że jest niższy. Sprawdzałem to wielokrotnie. Musisz jednak pamiętać że dokładność pomiaru pozostaje w ścisłym w związku z warunkami w jakich biegasz. Jest rzeczą oczywistą że w piękny pogodny dzień ta dokładność będzie większa a w pochmurny, w gęstej zabudowie niższa. Seb, nie ma urządzeń idealnych. Każdy nowy model wnosi coś ciekawego. Gdybyś przeanalizował inne pulsometry to każdy ma wady. Mam również świadomość tego że błędny pomiar odległości fałszuje inne parametry treningu. Musimy się jednak przyzwyczaić do tego że te wskazania się przybliżone. Na ostatnim maratonie w Koszycach trochę mi domierzył ale to nie było więcej niż poziom 1%. Zaznaczam też że dzień był słoneczny, teren w miarę otwarty. Pamiętaj jednak też że pomiar odbywa się na trasie według jakiejś linii i Ty też biegniesz według jakiejś linii, kogoś wyprzedzasz, zatrzymujesz się na punktach odżywczych, itd. Rozumie że jako klienta ta argumentacja mało Cię interesuje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiadomo, że w lesie gdzie drzewa i skały praktycznie w 90% zasłaniają niebo to urządzenie starci sygnał tak to już jest. Spróbuj wyjść na trening z GPS-em z timexa albo polara on traca sygnal z byle powodu,a w dodatku antena musisz zalozyc, a nie masz jej w zegarku, tak jak to jest w garminach. Nawet nie probowalem ich porownywac z garminem bo nie ma co porownywac. Co do baterii to zeczywiscie musisz cos miec nie tak. Bo moj dziala idealnie jak w opisie. Oczywiscie na poczatku sformatowalem baterie.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
seb_0705
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

runner57, MichalJ,

Dziekuje za Wasze komentarze. Oczywiscie zgadzam sie z Waszymi opiniami i mysle zreszta podobnie. Mimo opisanych niedogodnosci, uwazam mojego FR405 za znacznie lepszego niz moj poprzedni Timex. Podzielilem sie swoimi uwagmi, by potencjalni kupcy mieli pelniejszy obraz. Urzadzenie jest reklamowane np. ze pracuje nawet w lasach. Jest to prawda, choc tak jak pisze runner57 blad pomiaru jest pewnie wiekszy niz na otwartej przestrzeni.

Pozdrawiam.
beeko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Seb, ja miałem identyczne "objawy". Pulsometr wyłączył się podczas treningu przy dwudziestu kilku procentach naładowania, bez żadnego ostrzeżenia. Na amerykańskich forach inni użytkownicy też pisali o podobnych przypadkach. Problem nie leży w sprzęcie tylko w niedopracowaniu oprogramowania. U mnie załadowanie najnowszego firmware'u ze strony Garmina załatwiło sprawę. Teraz wyłącza się przy kilku procentach naładowania, po wielokrotnych ostrzeżeniach.

Pozdrówka
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i to jest wlasnie piekne w FR405, ze update oprogramowania jest tak prosty. Mam wciaz nadzieje, ze bedzie sie go dalo wylaczyc.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Ryszard N
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak jak obiecałem sprawdziłem 405-tkę w sobotę w górach. Załączony został przy naładowaniu baterii na poziomie 93%. Zrobiłem z nim 22k m. Po tym czasie poziom baterii był 13%, z tym że ja nie biegłem lecz szedłem. Maszerowałem 6 godzin. GPS cały czas pracował. Nie stracił ani raz sygnału. Należy jednak zaznaczyć że drzewa straciły w górach liście i był bardzo dobry "prześwit". Seba, Twój opis wskazuje na to że możesz mieć usterkę sprzętową lub z softem jest coś nie tak.
Pozdrawiam.
Iaaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na stronie jest porównanie 305 i 405:

http://www.garmin.com.pl/compare.php?ty ... mpare[]=49

Jedna rzecz zwróciła moją uwagę, a mianowicie:

Trasy 50 _ 0

Co to oznacza :?: (305 ma 50, a 405 ma 0)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ